'Ulusal Muhafızların Görevlendirilmesi Sıkıyönetim Adımı Değil'
ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında atılan adımlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Esper, bazı eyaletlerde ulusal muhafızların görevlendirilmesi konusunda, "Bu önlemler iddia edildiği gibi sıkı yönetime yönelik değil," dedi.
Savunma Bakanı Esper, Pentagon'da Corona salgını sebebiyle görevli personel sayısının yüzde 60 oranında azaldığını, Savunma Bakanlığı bünyesinde önlem seviyesinin ikinci en yüksek seviyede olduğunu belirtti.
Mark Esper, hastaneler ve askeri hastane gemilerinde görev yapacak olan personelin büyük ölçüde yedek askerlerden ve bazılarının da muvazzaflardan oluşacağını söyledi.
ABD'de 2 Eyalette Olağanüstü Önlemler: 'Çok Zor Bir Dönem'
ABD'de başkent Washington'a komşu eyaletlerden Virginia'nın Valisi Ralph Northam, devlet okullarının eğitim-öğretim yılı sonuna kadar kapalı kalacağını açıkladı. Gece yarısından itibaren en az 30 gün boyunca restoranlar da yalnızca paket servis için açık olacak.
Başkente komşu bir diğer eyalet olan Maryland'in Valisi Larry Hogan da bugün saat 17.00'den itibaren birinci derece önemli olmayan iş yerlerinin kapanacağını açıkladı. Basın toplantısı düzenleyen Vali Hogan, "Çok geçerli bir sebebiniz yoksa evden çıkmayın. Olağanüstü zor bir dönem." dedi.
Dev Teşvik Paketi Senato'da Yine Demokratlar’ın Engeline Takıldı
Amerikan ekonomisine 1 trilyon doların çok üzerinde bir destek sağlaması öngörülen teşvik paketi Senato’da yine Demokratlar’ın engeline takıldı.
Kongre’de iki partinin liderleri ve yönetim yetkilileri arasında üzerinde günlerdir müzakereler yürütülen paket dün de prosedürel engelin aşılması için gereken 60 senatörün desteğini alamamıştı.
Paketin genel kurulda oylamaya sunulabilmesi için 100 üyeli Senato’nun 60 üyesinin desteğini alması gerekiyor. Bugün yapılan oylamadaysa destek sayısı 49’da kaldı, 46 senatör de karşı oy kullandı.
Dev teşvik paketi, Corona virüsü salgını yüzünden ekonomik zarara uğrayan Amerikalılar ve işletmelere destek sağlamaya yönelik düzenlemeler içeriyor.
Yardım paketi, Corona virüsünün ekonomik etkilerini bertaraf edebilmelerine yardım için Amerikalılar’ın yüzde 90’ına ve geniş yelpazede Amerikan işletmelerine doğrudan ödemeler yoluyla ABD ekonomisini canlandırmayı amaçlıyor.
Demokratlar, paketin büyük işletmelere gereğinden fazla fayda sağladığını savunarak, bunun yerine toplum sağlık merkezleri, klinikler, bakımevleri, maskeler, solunum cihazları, kişisel koruyucu ekipmana federal hükümetten daha fazla fonun ayrılmasını, eyalet ve yerel yönetimlere daha fazla yardım yapılmasını istiyor.
Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin’in Pazar günü en az 6 kez görüştüğü, bugün de görüşmelere devam edildiği belirtiliyor.
Schumer yine de oylamadan önce yaptığı açıklamada, bugün anlaşmaya varacaklarını umduğunu ve beklediğini belirterek, bugünkü prosedürel oylamanın bir anlam taşımadığını savundu ve Cumhuriyetçiler’i ‘’keyfi’’ son süreler koymakla eleştirdi.
Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da, Demokratlar’ı ‘’ayak sürümekle’’ suçladı ve tasarının prosedürel oylamadan geçmesine izin verseler dahi müzakerelerin devam edebileceğini söyledi.
ABD’de Corona Virüsü Vaka Sayısı 40 Bini Aştı
ABD’de Corona virüsü vaka sayısı 42 bine yaklaştı. Ülkedeki vakaların yarısının New York eyaletinde olduğu belirtildi.
ABD’de Corona virüsüne bağlı yaşamını yitiren kişi sayısının Pazartesi öğleden sonra itibarıyla 573'ye çıktığı bildiriliyor.
New York’ta ise Corona virüsü vaka sayısının 21 bine ulaştığı kaydedildi.
New York eyaletinde Pazar gecesinden bu yana doğrulanmış vaka sayısı 4 binden fazla arttı. Pazartesi öğleden sonra toplam vaka sayısı 20.909 kişiye ulaştı.
New York’ta virüse bağlı can kaybı sayısının 157 olduğu bilgisi verildi. Eyalette ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.
ABD’de vaka sayılarında son 24 saatte New York’ta 5085, New Jersey’de 930, Lousiana’da 335, Michigan’da 293, Illinois’de 236 artış gözlendi.