Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

11:04 23.3.2020

Cinsel Taciz ve Saldırı Suçundan Hapis Cezası Alan Hollywood Yapımcısı Corona'ya Yakalandı

11 Mart'taki son duruşmada hakkındaki cinsel taciz ve saldırı suçlamalarından dolayı 23 yıl hapis cezası alan Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein'in Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı. 68 yaşındaki Weinstein'in tutuklu bulunduğu New York eyaletindeki hapishanede karantina altına alındığı açıklandı. Weinstein'le temas halinde bulunan hapishane çalışanlarının da gözlem altına alındığı belirtildi.

11:14 23.3.2020

Amerika'da 100 Milyon'dan Fazla İnsan Evlerinde

Corona virüsü salgını önlemleri kapsamında "evde kalın" emri yayınlayan eyaletlere New York, Illinois, Connecticut ve New Jersey'in de eklenmesiyle birlikte Amerika nüfusunun üçte birine denk gelen sayıda kişi evlerinde kalmaya başladı. Yetkililere göre bu eyaletlerle birlikte "evde kalın" talimatı altında olan kişi sayısı 101 milyon civarına ulaştı. Amerika'da şu ana kadar 35 binden fazla kişi Corona virüsü enfeksiyonuna yakalandı, ölenlerin sayısıysa 400'ü geçti.

15:17 23.3.2020

Senato’da Dev Ekonomik Teşvik Paketi Üzerinde Anlaşma Sağlanamıyor

ABD Senatosu 1,8 trilyon dolarlık dev ekonomik yardım paketini bugün tekrar oylayacak. İki parti arasındaki müzakerelerde başarı sağlanamaması üzerine dün prosedürel oylamadan geçemeyen paket, Corona virüsünden ekonomik zarara uğrayan çok sayıda işletme ve Amerikalı’ya maddi destek verilmesini içeriyor.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, tasarıdaki bazı unsurlara itiraz eden Demokratlar’la bir anlaşmaya varılamazsa, Kongre üyelerinin Pazartesi sabahı yeniden oylama yapacağını belirtti.

Yardım paketi, Corona virüsünün ekonomik etkilerini bertaraf edebilmelerine yardım için Amerikalılar’ın yüzde 90’ına ve geniş yelpazede Amerikan işletmelerine doğrudan ödemeler yoluyla ABD ekonomisini canlandırmayı amaçlıyor.

Demokratlar, paketin büyük işletmelere gereğinden fazla fayda sağladığını savunarak, bunun yerine toplum sağlık merkezleri, klinikler, bakımevleri, maskeler, solunum cihazları, kişisel koruyucu ekipmana federal hükümetten daha fazla fonun ayrılmasını, eyalet ve yerel yönetimlere daha fazla yardım yapılmasını istiyor.

Tasarının Pazar günkü prosedürel oylamaya takılması nedeniyle müzakere masasına tekrar dönüldü. Wall Street borsaları 2008 yılından bu yana yaşadığı en kötü haftayı geride bırakmıştı. Şimdi yatırımcıların gözü, Kongre’de kurtarma paketi üzerinde yapılan müzakereler üzerinde.

Bu arada Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın da kendi ekonomik kurtarma paketine son halini vermek üzere olduklarını açıkladı. Pelosi, Demokratlar’ın versiyonunun Senato’daki Cumhuriyetçiler’in desteklediği paketten çok farklı olduğunu belirtti. Paketin Başkan Donald Trump’ın masasına imzaya sunulabilmesi için Kongre’nin iki kanadının da bir paket üzerinde anlaşması ve onaylaması gerekiyor.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri McConnell, paket üzerindeki müzakerelerde anlaşmaya varılamamasından Demokratlar’ı sorumlu tutarken, Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer da Maliye Bakanı Steven Mnuchin’le dahil görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

16:01 23.3.2020

FED Ekonomiye Destek İçin Yeni Önlemler Açıkladı

Amerikan Merkez Bankası FED, piyasaları desteklemek amacıyla sınırsız miktarda hazine tahvili ve mortgage destekli tahvil satın alacağını bildirdi.

FED'in yeni açıkladığı destek programı, borçlanma maliyetlerini düşürmeyi ve geçen hafta tıkanan kredi piyasalarını açmayı hedefliyor.

FED’in açıklamasında, ‘’Durum büyük ölçüde belirsizliğini korusa da, ekonomimizin ciddi boyutta aksamalarla karşılaşacağı kesin. İstihdamda kayıplar yaşanmasını önlemek ve sıkıntılar hafiflediği zaman süratle bir toparlanma olmasını sağlamak için kamu ve özel sektör genelinde agresif çabalar ortaya konmalı’’ ifadesi kullanıldı.

ABD Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell
ABD Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell

Buna göre faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi, geçen hafta onaylanan sınırsız tahvil alımı planı kapsamında bankanın bu hafta içinde 375 milyar dolarlık hazine tahvili, 250 milyar dolarlık ise mortgage destekli tahvil alacağını belirtti.

FED'den Pazartesi sabah yapılan açıklamada, kamu ve özel sektör çapında iş ve gelir kaybını sınırlamak ve Corona salgını hafifledikten sonra vakit kaybetmeden ekonomik toparlanma sağlamak için atılgan hamlelerin bir an önce yapılması gerektiği kaydedildi.

Bankanın aldığı ilave önlemler arasında yeni kredi tesisleri oluşturmak da yer alıyor. Bunlardan biri, kriz dönemlerinde devreye sokulan ve kısaca TALF olarak bilinen Vadeli Varlık Destekli Tahvil Kredi Tesisi. Banka, 2008 küresel mali kriz sırasında da aynı mekanizmayı çalıştırarak tüketici ve şirket kredi piyasalarını desteklemişti.

FED ayrıca yatırımcılara, kredi kartı ve diğer tüketici kredileri destekli menkul kıymetler satın alması için borç verecek.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG