Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

21:05 20.3.2020

Trump: 'İlacı Denemekle Ne Kaybederiz?'

ABD Başkanı Donald Trump’ın Corona salgınıyla ilgili düzenlediği basın toplantısına başka hastalıklarda kullanılan ancak Corona virüsüne karşı etkili olduğu tam olarak kanıtlanmamış bir ilaca ilişkin açıklaması damga vurdu. Trump “Denemekle ne kaybederiz?” dedi. Trump, kendisine “Fazla iyimser mi konuşuyorsunuz?” diyen gazeteciye de sert çıktı.

Beyaz Saray’daki basın toplantısında gazeteciler ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Başkanı Anthony Fauci’ye “Hidroksiklorokin” adlı ilacın Corona virüsünü engelleme konusunda etkili olup olmadığı sorusunu yöneltti.

Fauci, söz konusu ilacın Corona virüsüne karşı etkili olduğunun henüz kanıtlanmadığını belirtti. Ancak Başkan Trump, kürsüye yeniden gelerek, ilaca bir şans verilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi, “Benim içimde iyi bir his var. Bu sadece bir his. Denemekten zarar gelmez, ne kaybederiz?” ifadelerini kullandı.

Uzun süredir sıtma, romatizma ve lupus rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilacın Corona virüsüne karşı sınırlı bir etkisinin olduğu kaydediliyor. İlacın Corona virüsüne karşı ne kadar etkili olduğuna ilişkin resmi bir klinik deney mevcut değil.

1984 yılından bu yana Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi'nin başında bulunan Fauci, ilacın Corona virüsünün tedavisinde kullanılmasının zararlı bir yan etkisinin olma ihtimalinin bulunmadığını söyledi, ancak yine de ilacın güvenli ve etkili olup olmadığının bilimsel olarak kanıtlanması gerektiğinin altını çizdi. Doktor Fauci, “Ben etkili olabileceğini söylüyorum. Ancak tıp görevlileri bu ilacın gerçekten etkili ve güvenli olduğunu gösterecek verilerin toplanmasına odaklanmalı” ifadelerini kullandı.

Trump gazeteciye sert çıktı: “Berbat bir muhabirsin”

Beyaz Saray’daki basın toplantısında Trump’a bir gazeteci ilaç konusunda Amerikalılar’a fazla iyimser mesaj verip vermediğini, korku yaşayan Amerikalılar’a ne mesaj vermek istediğini sordu.

Başkan Trump gazeteciye sert çıkarak, “Berbat bir muhabir olduğunu söylüyorum. Yalan yanlış haber yapanlar bu dönemde Amerikalılar olarak birlik içinde olmamızı zorlaştırıyor” şeklinde konuştu.

23:06 20.3.2020

ABD'de Corona Virüs Vaka Sayısı 16 Bini Geçti

ABD’de Corona virüsü vaka sayısı 16 bini, yaşamını yitirenlerin sayısı da 216 kişiye yükseldi.

ABD’de salgın hastalık en fazla Washington eyaletinde can aldı. Washington eyaletinde Corona virüsüne bağlı yaşamımı yitiren kişilerin sayısı 75’e çıktı.

Ülkede en fazla vakaysa New York eyaletinde kaydedildi. New York’ta Corona virüsü vaka sayısı Cuma öğleden sonra itibarıyla 7845 kişiye yükseldi. New York’ta salgın hastalığı bağlı en az 38 kişi yaşamını yitirdi.

New York kentinde ölü sayısı 29, vaka sayısı 5151

New York eyaletindeki en fazla vaka New York kentinde saptandı. New York kentinde Corona virüsünden etkilenen kişi sayısı da 5151 kişiye yükseldi. Kentte yaşamını yitirenlerin sayısı da 29 kişiye yükseldi.

New York JFK havaalanında kulede çalışan bir görevlide Corona virüsü saptanması sonrasında kule kapatıldı.

New York’ta emekli olmuş sağlık personeline yeniden göreve hazır olun çağrısı yapıldı.

Evden çıkılmaması kararı alan eyaletlerin sayısı artabilir

New Jersey eyaleti de zaruri ihtiyaç ve acil hizmet veren kuruluşlarda çalışanlara evden zorunlu haller dışında çıkmama kararı almaya hazırlanıyor. New Jersey eyalet Valisi Phil Murpy, kısa bir süre sonra kararı imzalayacağını açıkladı. Illinois eyaletinin de benzeri bir karar almaya hazırlandığı kaydedildi.

Binlerce kişi işinden oldu

ABD genelinde Corona virüsü salgınına bağlı iş kaybı ve kapanmaları nedeniyle restoran, bar, kafe gibi hizmet sektöründe çalışan binlerce kişi işinden oldu.

Mağazalar zinciri Walmart, internet yoluyla artan siparişlere yetişmek için ülke genelinde 150 bin kişiyi işe alacağını açıkladı. 7 Eleven da 20 bin kişiyi ek olarak işe alacağını bildirdi.

23:47 20.3.2020

ABD Borsalarında 2008 Krizinden Bu Yanaki En Kötü Hafta Geride Kaldı

Corona virüsü salgınının ABD ve dünyanın önde gelen ekonomilerini resesyona sürükleyeceği endişesiyle borsalarda 2008 yılında yaşanan mali krizden bu yanaki en kötü hafta geride kaldı.

Dow Jones Endeksi 900'den fazla puan kaybederek haftayı toplam % 17'lik değer kaybıyla tamamladı. Yatırımcılar, imalat, seyahat ve ticarette duraksama yaşanmasıyla enerji talebinde düşüş beklerken, ABD ham petrol fiyatlarında da düşüş yaşandı.

Cuma günü New York'ta valiliğin herkesin evlerinde kalması talimatı vermesinin ardından New York borsasında hisseler çakıldı. Dow Jones Endeksi 600'den fazla puan kaybetti. ABD ham petrolünün fiyatı da % 21 oranında düştü. 2002 yılı Şubat ayından bu yana ilk kez varil başı 20 doları gördü.

Cuma günü piyasalarda yaşanan gelişmeler bir gün önce edinilen kazanımları silerek zor bir haftayı geride bırakan Wall Street'teki kayıpları daha da derinleştirdi. Yatırımcılar küresel ekonominin virüs yüzünden meydana gelen aksamalar ve merkez bankalarının atmış olduğu adımlar sebebiyle resesyona doğru gitmesi olasılığını değerlendiriyor. Yatırımcılar piyasadaki bu kaygan zeminin rahatlaması için yeni enfeksiyon vakalarının durması gerektiğini belirtiyor.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü'nden küresel piyasalar stratejisti Paul Christopher "Önümüzdeki iki haftanın ne getireceğini bilmiyoruz. Diğer ülkelerdeki gibi aynı enfeksiyon grafiğin mi göreceğiz? Enfeksiyon vakaları çarpıcı bir biçimde hızlanacak mı? İşte o zaman fırtına eve yaklaşıyor demektir" değerlendirmesinde bulundu.

01:48 21.3.2020

ABD Başkan Yardımcısı Pence'in Ofisinde Bir Çalışana Corona Teşhisi Konuldu

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ofisinde bir çalışana Corona teşhisi konuldu. Çalışanın kimliği ve görevi açıklanmadı. Ancak Başkan Trump ya da Başkan Yardımcısı Pence'in söz konusu kişiyle yakın temasta bulunmadığı belirtildi.

Beyaz Saray Corona Görev Gücü'nün başında bulunan Başkan Yardımcısı Mike Pence'in basın sözcüsü Katie Miller "Başkan Trump ya da Başkan Yardımcısı Pence'in bu kişiyle yakın teması olmadı. CDC talimatları uyarınca daha ayrıntılı temas takibi yapılıyor." dedi.

Mike Pence bu hafta başında yaptığı açıklamada Corona testi yaptırmadığını belirtmiş, "Eşim ve ben semptom göstermiyoruz. Ancak ateşimiz her gün düzenli olarak ölçülüyor." demişti.

Başkan Trump'ın da geçtiğimiz hafta Corona testi sonucu negatif çıkmıştı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG