Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

16:02 19.3.2020

Mnuchin Kongre’yi Dev Ekonomik Teşvik Paketini Gelecek Haftaya Kadar Geçirmeye Çağırdı

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Kongre’yi 1 trilyon dolarlık teşvik paketini gelecek hafta başına kadar geçirmek için hızlıca hareket etmeye çağırdı. Mnuchin, Corona virüsü krizi sırasında Amerikalılar’a nakit desteğini de içeren tasarıya her iki partinin de destek vermesini beklediğini söyledi.

Fox Business Network’e konuşan Mnuchin, federal hükümetin şirketlere likidite sağlayabilmeye odaklandığını belirtti.

Kongre üyeleri şimdiye kadar Corona kaynaklı iki ekonomik paketi onayladı. Bunlardan biri, ücretsiz test, ücretli hastalık izni ve sosyal güvenlik harcamalarını genişletme gibi adımları içeren 105 milyar dolarlık tasarıydı. 8,3 milyar dolarlık diğer tasarı da, hastalık mikrobunun yayılmasıyla mücadele ve aşıların geliştirilmesi çalışmalarına desteği içeriyor. Başkan Donald Trump iki tasarıyı da imzalayarak yasalaştırdı.

Trump yönetimi şimdi de virüsten ekonomik zarar gören Amerikalılar ve işletmelere yardım içen 1,3 trilyon dolarlık yeni bir paketi de Kongre’den geçirmek istiyor.

Mnuchin, ‘’Bu dönemi atlatacağız. Bu yıllarca sürecek bir finansal kriz değil’’ dedi.

17:16 19.3.2020

ABD'de Corona Vakası Sayısı 10 Bini Geçti

ABD genelinde Corona virüsü vakası sayısı 10 bini geçti. Testlerin sayısının arttırılmasıyla son iki gün içinde vaka sayısı ikiye katlandı.

New York Valisi Andrew Cuomo da, eyalette bir gün içinde yeni vaka sayısının 1769 arttığını, New York eyaletinde doğrulanmış toplam vaka sayısının 4152'ye yükseldiğini açıkladı.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre ABD genelindeki vaka sayısı 10 binin üzerine çıktı.

Gerçek sayının aslında bundan da çok daha yüksek olabileceği, testlerin şimdi daha yaygın kullanılmasıyla doğrulanmış vaka sayısında da ciddi artışlar olacağı tahminleri yapılıyor.

ABD'deki toplam doğrulanmış vaka sayısı 1 Mart'ta sadece 100 civarındaydı.

21:51 19.3.2020

Trump'tan FDA'ye 'Corona İçin Anti-Viral İlaçları Hızla Onaylayın' Talimatı

Başkan Donald Trump, Corona virüsüne karşı aşı geliştirilene kadar ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) virüse karşı tedavi geliştirme sürecini hızlandırmalarını istedi. Başkan Trump FDA’den geçerliliğini yitirmiş kuralları ve bürokratik engelleri kaldırmaları talimatını verdiğini belirtti.

Trump ,Başkan Yardımcısı Mike Pence’in liderliğinde oluşturulan Corona Virüsü Görev Gücü’nün günlük basın brifingi sırasında açıklama yaptı. Corona virüsüne karşı aşı geliştirilmesi çalışmaları devam ederken daha önce başka hastalıkların tedavisi için geliştirilen ilaçların Corona tedavisinde kullanılabileceğini söyledi.

Trump'ın söz ettiği ilaçlar Remdesivir ve Hidroksiklorokuin

Başkan Trump’ın söz ettiği ilaçlar, Gilead Sciences adlı ilaç şirketinin geliştirdiği ve şu anda en az beş farklı deney aşamasında olan antiviral ilaç Remdesivir, jenerik sıtma ilacı Hidroksiklorokuin. Basın toplantısında “Her engeli kaldırmak zorundayız” diyen Trump, FDA’den Corona virüsünün yol açtığı hastalığın tedavisinde bu ilaçların etkili olup olmadığının tespit edilmesi için çalışmaları ve onay sürecini hızlandırmalarını istedi.

Trump söz konusu ilaçlar için “Oyunun kurallarını değiştirebilir, değiştirmeyebilir de” dedi ancak başka hastalıklar için geliştirilmiş olan ilaçların Corona virüsüne karşı geliştirilecek yeni ilaçlara kıyasla daha az riskli olabileceğini savundu.

Beyaz Saray’daki basın toplantısına katılan FDA Komiseri Stephan Hahn da, ekip olarak bütün olasılıkları hızlı bir şekilde değerlendirdiklerini, kısa vadede başka göstergeler için onaylanmış olan ilaçlara bakacaklarını belirtti. Doktor Stephan Hahn, Corona virüsünün yol açtığı COVID-19 hastalığına yakalanan ancak daha sonra iyileşen hastaların kanından alınan antikorların insanlara “plazma transfüzyonu” ile aktarılarak bireyin Corona virüsüne karşı bağışıklık geliştirmesinin sağlanabileceğini kaydetti. Stephen Hahn, Klorokuin (Hidroksiklorokuin) adlı ilacın şu anda piyasada olduğunu söyledi ancak yetkililerin ilacın etkisi ve güvenli olup olmadığı konusunda bilgi edinmek üzere resmi bir araştırma istediğini de ifade etti.

Reuters: “Trump’ın söz ettiği ilaçların stokları yetersiz”

Ancak Reuters’ın bağımsız eczaneler ve Amerikan Sağlık Sistemi Eczacıları Birliği ile görüşerek hazırladığı özel haberine göre, sıtma için geliştirilen Corona virüsüne karşı da bir ölçüde etkili olduğu gözlenen ilacın stokları talep çok yükseldiği için yetersiz.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’in listesinden bağımsız olarak sayıları yetersiz olan ilaçların listesini tutan Amerikan Sağlık Sistemi Eczacıları Birliği jenerik sıtma ilacı olan Hidroksiklorokuin’i sayısı yetersiz olan ilaçlar listesine eklemeyi planlıyor. FDA’den bu ilaçların piyasadaki sayılarına ilişkin bir açıklama henüz gelmedi. Ancak jenerik sıtma ilacı şu an için FDA’in sayısı yetersiz olan ilaç listesinde yer almıyor.

22:35 19.3.2020

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Seyahat Uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı ülke vatandaşlarından uluslararası seyahatten kaçınmalarını istedi. En üst seviyedeki seyahat uyarısında yurt dışında bulunan ABD vatandaşlarından da derhal ülkeye dönmeleri istendi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Yurt dışında bulunan vatandaşlar bulundukları ülkelerde belirsiz süre kalmaya hazır değillerse derhal ülkelerine dönmek için gerekli düzenlemeleri yapmalı" ifadeleri kullanıldı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG