Wall Street Borsasında Keskin Düşüş
ABD’de Corona salgını havayolu şirketlerinden restoranlara kadar çok sayıda iş sektöründe kapanmalara neden olurken, Wall Street borsası da haftanın ilk gününde yüzde 6’nın üzerinde değer kaybetti. Bazı yatırımcılar, ABD Merkez Bankası FED’in son attığı acil durum adımlarının da endişeleri daha bile arttırmış olabileceği yorumunu yapıyor.
Wall Street’teki düşüşler daha borsa açılır açılmaz işlemleri geçici ara vermeye zorlayacak kadar keskin seviyeye erişti. New York borsalarında son iki hafta içerisinde üçüncü kez işlemlere 15 dakika verilmek zorunda kalındı.
ABD resesyona mı girecek?
Ekonomistler de gelecek aylar için tahminlerini düşürüyor. JPMorgan, ABD ekonomisinin bu çeyrekte yüzde yıllık oranda küçülebileceği, Nisan’dan Haziran’a kadar olan dönemde de bu oranın yüzde 3’e çıkabileceği tahmininide bulundu.
Çok sayıda yatırımcıya göre bu oranlar ‘resesyon’ tanımını karşılarken, şimdi sorulan soru bu durumun daha ne kadar devam edeceği.
Birçok yatırımcı için en iyi senaryo, ekonomik şokun keskin ama kısa süreceği, büyümenin yılın ileriki dönemlerinde işletmelerin yeniden açılmasıyla tekrar toparlanacağı şeklinde. Karamsar çevreler ise Corona salgının ekonomi üzerinde yarattığı tahribatın daha uzun vadeye yayılacağı ihtimaline hazırlanıyor.
Goldman Sachs, S&P 500’ün bu yıl ortasında 2 bine kadar düşebileceği öngörüsünde bulunuyor. Eğer bu olursa bir ay öncesindeki rekor artışa göre yüzde 41 oranında düşüş anlamına gelecek. Goldman yıl sonuna kadarsa endeksin tekrar 3200 seviyelerine çıkarak toparlanmasını bekliyor.
Başta havayolu şirketleri olmak üzere birçok sektör sıkıntıda
Corona salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de havayolu şirketleri. Amerikan Havayolları ve United Havayolları, müşterilerin biletlerini iptal etmesi ve ABD hükümetinin de seyahat kısıtlamaları getirmesiye haftasonunda seferlerinde büyük oranda kesintiler açıkladı. Diğer seyahat şirketleri de müşteri taleplerinde ciddi oranlarda düşüşler yaşıyor.
Kazançları kalabalıkları çekme üzere kurulu olan restoranlar, sinema salonları ve diğer işletmeler de, başta ülkenin en büyük kenti New York olmak üzere çok sayıda eyaletteki kapatma kararlarının ardından Corona salgınının etkisini hissetmeye başladı.
Reuters: 'Beyaz Saray Corona’dan Zarar Gören Havayolu Şirketleri İçin Mali Paket Hazırlıyor'
Reuters’ın geçtiği habere göre, Beyaz Saray Corona salgınından en çok zarar gören sektörlerden havayolu şirketleri için mali yardım paketi hazırlıyor. Haber ajansının konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde, paketin doğrudan yardım, krediler ve vergi indirimi gibi tedbirleri içermesinin öngörüldüğü bildirildi.
ABD’deki havayolu şirketleri Corona krizi karşısında müşterilerden gelen talebin azalması üzerine seferlerinde kesintiye gitmişti. Şirketlerin yöneticileri geçen hafta acilen harekete geçilmesi için ‘alarm zillerini çalmak’ amacıyla Beyaz Saray’da görüşmeler yapmıştı.
Yetkililer Reuters’a yaptıkları açıklamada, Ulusal Ekonomik Konseyi ve Maliye Bakanlığı’nın bir yardım paketi taslağı üzerinde çalıştığını ve bu süreçte Kongre üyeleriyle de temas halinde olunduğunu aktardı.
Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow da gazetecilere yaptığı açıklamada, yönetim olarak ABD havayolu şirketlerine yardım seçeneklerini değerlendirdiklerini söyledi.
New York’ta Corona Virüsü Kaynaklı Can Kaybı 7’ye Yükseldi
New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette Corona virüsü vakası sayısının toplamda 950 kişiye, salgın hastalığa bağlı can kaybının da 7’ye yükseldiğini açıkladı.
Vali Cuomo, New York kentinde Corona virüsüne bağlı vaka sayısının da 463 kişiye yükseldiğini belirtti. Cuomo, bütün sinema, tiyatro ve jimnastik salonlarının ikinci bir emre kadar kapatıldığını da söyledi.
Corona Virüsü İçin Geliştirilmeye Başlanan Aşının İlk Denemesi Yapıldı
Amerikalı yetkililer Corona virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesini bir gönüllü üzerinde yaptı. Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan bilimadamları, rekor bir hızda geliştirilen aşının ilk klinik çalışmalarını Pazartesi günü başlattı.
Amerikan haber ajansı Associated Press’in (AP) haberine göre, küçük bir teknoloji şirketinde operasyonlar müdürü olarak çalışan ilk deneğe bir muayene odasında aşı enjekte edildi. Üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi. AP ekibi de bu ilk aşı denemesi sırasında odadaydı.
43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller, ‘’Hepimiz kendimizi çaresiz hissediyoruz. Bu benim açımdan bir şey yapabilmem adına muazzam bir fırsat’’ diye konuştu. İki çocuk annesi olan Haller, bu deneye katılmasının çocuklarının da olumlu karşıladığını söyledi. Haller aşı olduktan sonra odadan çıkarken gülümseyerek ‘’Kendimi harika hissediyorum’’ dedi.
Çalışmanın başkanlığını yapan Dr. Lisa Jackson da, ‘’Biz şimdi Corona virüsü ekibiyiz. Bu acil durumda herkes yapabildiği ne varsa yapmayı istiyor’’ ifadesini kullandı.
Sağlık yetkililerine göre virüse karşı koruyucu bir aşı üretmek en az bir ile bir buçuk yıl sürebilir.
Aşının test çalışmalarına genç ve sağlıklı 45 gönüllü denek katılıyor. Deneklere yapılan aşı henüz virüs barındırmıyor. Amaçlanan, denenen aşıların endişe verici hiçbir yan etki göstermediğini kontrol ederek daha geniş kapsamlı testlere uygun zemin hazırlamak.
Pazartesi günkü bu önemli gelişme aslında, aşının güvenli olduğu ve işe yarayacağını kanıtlamak için insanlar üzerinde yapılacak klinik çalışmaların sadece başlangıcını oluşturuyor.
Çalışmayı finanse eden ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Dr. Anthony Fauci de, çalışma başarıya ulaşsa dahi, geniş ölçekte kullanılacak bir aşının hazır hale getirilmesinin 12 ila 18 ay sürebileceğini belirtti. Fauci, aşının kamu sağlığı açısından acil öncelik taşıdığını ve rekor bir hızda başlatılan bu yeni çalışmanın da bu hedefi başarma yolunda önemli bir ilk adım olduğunu kaydetti.