Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

00:53 21.5.2020

Trump: "Hidroksiklorokin Dozunu 1-2 Gün İçinde Tamamlayacağım"

Başkan Donald Trump Çarşamba günü Beyaz Saray’da Arkansas ve Kansas valileriyle bir araya geldi. ABD Başkanı, geçtiğimiz günlerde kullanmaya başladığını açıkladığı sıtma ilacı hidroksiklorokin dozunu önümüzdeki 1-2 gün içinde tamamlayacağını söyledi.

Başkan Trump, Arkansas Valisi Asa Hutchinson ve Kansas Valisi Laura Kelly ile bir araya geldi. ABD Başkanı, Corona virüsüne karşı etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamış olan sıtma ilacı hidroksiklorokin kullandığını açıklamış, "Savunma amaçlı alıyorum" demişti.

Trump'ın Beyaz Saray'da valilerle bir araya geldiği toplantıda basın mensuplarının soruları üzerinden ilaç tartışması yeniden gündeme geldi. Trump, hidroksiklorokin dozunu önümüzdeki 1-2 gün içinde tamamlayacağını belirtti.

00:44 21.5.2020

Trump: "G7 Liderler Zirvesini Yüz Yüze Yapabilirim"

ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın en büyük yedi ekonomisinden oluşan G7 ülkelerinin liderleriyle yüz yüze toplantı yapmayı değerlendirdiğini belirtti. Trump, böyle bir adımın herkes için “normale dönüşün işareti” olacağını söyledi.

Başkan Trump G7 liderler zirvesini başkent Washington’a komşu Maryland eyaletindeki Camp David’de 10-12 Haziran’da düzenlemeyi planlamış ancak Corona virüsü salgını yüzünden toplantıyı iptal ettiğini, liderlerin video konferans yöntemiyle görüşeceğini açıklamıştı.

Salgının yavaşlatılması amacıyla alınan tedbirlerin gevşetilmeye başlanmasıyla ABD ekonomisinde çarkların yeniden dönmeye başlaması için bastıran Trump “yüz yüze G7 toplantısı” olasılığını Twitter’dan paylaştığı bir mesajda gündeme getirdi. Trump, “Ülkemizin Dönüşü Muhteşem olacağına göre, G7’yi aynı ya da ona yakın bir tarihte Washington DC’de efsanevi Camp David’de düzenlemeyi değerlendiriyorum. Diğer üyeler de DÖNÜŞE başlıyor. Herkes için harika bir işaret olur- normalleşme!” diye yazdı.

Haberin tamamı için tıklayın

19:18 20.5.2020

Adalet Bakanlığı’ndan California’ya “İbadet Yerleri Ayrımcılığı” Uyarısı

Amerika genelinde aşamalı olarak Corona virüsü salgını önlemleri gevşetilirken, Adalet Bakanlığı’ndan California valisine ibadet yerleri konusunda “çifte standart” uyarısı geldi. Bakanlık tarafından eyalet valisine gönderilen mektupta “iş yerleri ve film stüdyoları çalışmaya devam ederken, ibadet yerlerinde bir araya gelinmesinin engellenmesi ayrımcılıktır” denildi.

Adalet Bakanlığı’nın California Valisi Gavin Newsom’a gönderdiği 3 sayfalık mektupta, “ABD Anayasası uyarınca, sağlıkla ilgili acil durum ilan edildiğinde bile, kiliseler ve diğer ibadet yerlerine kanun gereği eşit muamelede bulunulması gerektiği” belirtildi.

Adalet Bakanı Yardımcısı Eric Dreiband'in kaleme aldığı mektupta, “ABD Anayasası ve Sivil Haklar Bildirgesi’nde pandemi istisnası yoktur” ifadeleri yer aldı.

California Valiliği ise Adalet Bakanlığı’nın mektubunun kendilerine ulaştığını açıklamakla yetindi.

California, Corona virüsü salgınına karşı en sıkı tedbirleri uygulayan eyaletlerden biri. Vali Newsom, ekonomik faaliyete dönüş planı kapsamında eyaletin 58 bölgesinde yapılan test ve vaka sayısı, hastaneye yatış oranları ve can kaybına göre aşamalı olarak “normale dönüş” kararı almıştı.

Vali Newsom’un planı kapsamında bu hafta bazı bölgelerde mağazalar ve restoranlar kontrollu olmak şartıyla yeniden faaliyete geçti. Evden çalışmanın mümkün olmadığı sektörlerde ofislere dönülebileceği yönünde karar alındı.

Eyalette ibadet yerlerinde ise henüz toplu ibadete yeniden izin verilmiş değil.

02:44 20.5.2020

ABD Kanada ve Meksika Sınırındaki Kısıtlamaları Uzattı

ABD'nin Kanada ve Meksika'yla arasındaki zaruri olmayan sınır geçişlerine yönelik yasak, Corona virüsü ile mücadele çabaları kapsamında 30 gün daha uzatıldı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, geçen Mart ortasında uygulanmaya başlanan ve Çarşamba günü sona ermesi beklenen kısıtlamaların hem Kanada hem Meksika için 22 Haziran’a kadar uzatıldığını açıkladı.

Uzatma ile ilgili açıklama yapan Kanada Başbakanı Justin Trudeau da, "Bu, her iki ülkenin halklarını güvende tutacak önemli bir karardır’’ dedi. Meksika’dan ise henüz bir açıklama gelmedi.

ABD ile Kanada sınırı 8 bin 891 kilometre uzunluğunda. Kısıtlamalar sınır ticaretini ise kapsamıyor.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG