Birleşmiş Milletler Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Muhannad Hadi, BM'nin Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin elinde bulunan ve depremde yıkıma uğrayan bölgeye yapılan insani yardımı önümüzdeki günlerde arttıracağını açıkladı.
Hadi, bölgeye yapılan insani yardımın günde 40 kamyona çıkarılmasının yine de insani krizi hafifletmeye yetmeyeceğini, hastalıklarla mücadele için daha fazla tıbbi malzemeyle birlikte gıda ve geçici barınmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
BM'nin insani yardım operasyonlarını başlattığı 9 Şubat'tan bu yana 280'den fazla yardım kamyonu, Türkiye sınırından Suriye'nin kuzeybatısına geçiş yaptı. Hadi, kamyonların ilerlediği otoyolda hasar meydana gelmesi nedeniyle yardımların depremden üç gün sonra yola çıktığını söyledi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'a muhalif olan grupların kontrolundaki kuzeybatı bölgesinde yaşayan 4 milyondan fazla kişinin yüzde 90'ı, depremden önce de temel ihtiyaçlarını yardımlarla sağlayabiliyordu.
BM'ye göre 6 Şubat'taki deprem nedeniyle Suriye'nin kuzeybatısında 4 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Hadi, "Çok yakında daha fazla kaynağa erişim sağladıkça günde 40 yardım kamyonunu bölgeye ulaştırmayı umuyoruz. Bu, depremden önce bölgeye giden kamyon sayısının iki katı" dedi.
Suriye'nin kuzeybatısına ulaştırılan yardımların arttırılması, Türkiye'den açılan ilave sınır geçişleri sayesinde gerçekleştiriliyor. Bab el Hava sınır geçişi, BM Güvenlik konseyi onayıyla daha önce de kullanılıyordu. Esat, üç ay içinde iki yeni sınır geçişi daha açılması için yeşil ışık yaktı.
Suriyeli yetkililer ayrıca aynı süre zarfı için Suriye hükümetinin kontrolundaki bölgelerden kuzeybatıya nakliyat yapılması amacıyla genel bir onay da sağladı.
Ancak BM ve diğer yardım örgütleri, aşırılık yanlısı güçlerin bu nakliyatları engellediğini kaydediyor. Başka yardım örgütleriyse yardım dağıtımını siyasileştirdikleri gerekçeciyle Şam hükümetinin güvenlik kısıtlamaları getirdiğinden şikayet ediyor.
BM yetkilisi Hadi, bu rotalardan acilen ihtiyaç duyulan yardım akışının, tüm tarafların BM'ye erişim onayı vermesiyle birlikte artacağını söyledi.
Hadi, "Hükümetin kontrolundaki bölgelerde mallarınız, depolarımız var. İhtiyaç sahipleri sözkonusu olduğunda düşünmemiz gereken etkinlik ve verimliliktir. Bunun siyasetle bir ilgisi yok. Tüm yönlerden erişime ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
Hadi, krizin, altyapı sisteminde oluşan geniş çaplı hasar nedeniyle su kaynaklarında oluşan hastalıkların artmasına neden olabileceğinin altını çizdi ve "Depremden sonra kolera olduğundan şüphelenilen vakalar ve ölümler görmeye başladık" dedi.
Suriye'de depremin en çok zarar verdiği bölgenin kuzeybatı olduğunu hatırlatan Hadi, buna rağmen Suriye'de 8 milyon 800 bin kişinin depremden etkilendiğini, bu kişiler adına bağışçıların 400 milyon dolarlık fon talebine acilen yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.
Bu fon, Suriye'de bu yıl için gereken 4 milyar 800 milyon dolara ilave olacak.
Hadi, "Eğer hemen fon sağlayamaz ve stoklarımızı tazeleyemezsek çok zor duruma düşeceğiz" dedi.