Erişilebilirlik

BM: 'Kızların Eğitim Alması Engelleniyor'


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi, en az 70 ülkede kız öğrencilerin okula gitmesinin şiddet yoluyla engellendiğini açıkladı. BM istatistiklerine göre, güney Afrika ülkelerinde, Okyanusya ve Batı Asya’da yaklaşık 65 milyon çocuk okula gitmiyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi tarafından yapılan bir araştırma, dünyada en az 70 ülkede kızların okula gönderilmesinin şiddet yoluyla engellendiğini ortaya koydu.Araşatırmaya dayanan raporda, bu 70 ülkeden 24’ünde okul binalarının ordu tarafından kullanıldığı da kaydediliyor.

Raporda, BM’in tüm dünyada kız çocuklarının eğitim almasını sağlama konusunda son 20 yıldır kaydettiği ilerleme memnunlukla karşılanırken, günümüzde bazı ülkelerdeki kız öğrencilere uygulanan şiddetin de altı çiziliyor.

Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, güney Afrika ülkeleri, Okyanusya ve Batı Asya’da yaklaşık 65 milyon çocuk okula gitmiyor. Rapor, 2009-2014 yılları arasında eğitimde cinsiyet eşitliğini savunan kızlara, velilere ve öğretmenlere yapılan fiziksel saldırılara da değiniyor.

Bu saldırılardan bazılarında görülen şiddet seviyesi medyaya yansımış ve izleyenleri şok etmiş. Bunlar arasında, geçtiğimiz Aralık ayında Taleban’ın Pakistan’daki bir askeri okula saldırarak 100 öğrenciyi öldürmesi, geçen Nisan ayında Nijerya’da 300 kız öğrencinin Boko Haram örgütü tarafından kaçırılması ve 2012 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzai’nin Taleban tarafından Pakistan’da vurularak ağır yaralanması da bulunuyor.

BM İnsan Hakları Dairesi Kadın Hakları ve Cinsiyet Bölümü Direktörü Veronica Birga, kızlara yönelik fiziksel saldırıların birçoğunun da medyaya yansımadığını söylüyor. Birga, Pakistan ve Afganistan’da çok sayıda asitli saldırı vakası yaşandığını belirtiyor.

2013’te Hindistan’da kaçırılan ve tecavüz edilen kız öğrencilerden bahseden Birga sözlerini şöyle sürdürüyor: “Somali’de kızlar, El Şebab militanlarıyla zorla evlendirilmek üzere okuldan alınıyor. Mali, Sudan, Irak, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde de kız öğrencilere çok sert kıyafet kuralları uygulanıyor ve bu kurallara uymayanlar cinsel şiddete maruz kalıyor.”

Birleşmiş Milletler raporu, kızların sadece iç savaş yaşanan ülkelerde saldırıya uğramadığını, yüksek suç oranı veya siyasi istikrarsızlık görülen Orta Amerika ülkelerinde de benzer saldırılar yaşandığına dikkati çekiyor.

Kız öğrencilere saldıranların, eğitimin sosyal değişim aracı olarak kullanılmasına karşı çıkanlar olduğunun altını çizen rapora göre, bu kişiler kızların toplumdaki yerini ev kadınlığıyla sınırlıyor. Rapor, bu saldırıların arkasındaki temel nedenin cinsiyet ayrımcılığı olduğunu belirtiyor.

Birga, okula gitmesi engellenen kızların, cinsel sömürü ve tacize maruz kaldığını söylüyor.

BM yetkilisi, “Eğitim almayan kızlar evlenmeye ve çocuk doğurmaya zorlanıyor. İnsan tacirlerinin eline de daha kolay düşüyor. Birçoğu çocuk işçi olarak sömürülüyor. Yani eğitim almayan bir genç kız, hayatı boyunca bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyor. Eğitimsiz bir kız veya kadın, haklarının farkında olmadığı için bu hakların peşine de düşmüyor” şeklinde konuşuyor.

BM raporu, kız öğrencilere, velilerine ve öğretmenlerine saldıranların yargılanması için ilgili hükümetlere çağrıda bulunuyor. Rapor, bu saldırıların cezasız kalmasının, kızlara uygulanan şiddetin desteklenmesi anlamına gelebileceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG