Erişilebilirlik

Blinken dış politika etkinliğinde Biden'ı savundu: “ABD liderliğine küresel güveni arttırdı”


ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Brookings Enstitüsü'nde soruları yanıtladı.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Brookings Enstitüsü'nde soruları yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın geçen haftaki tartışma programında, Cumhuriyetçi aday Donald Trump karşısındaki performansını hedef alan eleştirilere yanıt verdi. Blinken, Biden’ın son üç buçuk yıldaki politikalarının dünyadaki ABD liderliğine olan güveni arttırdığını söyledi.

Blinken, Washington’daki düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü'nde katıldığı oturumda ABD dış politikasıyla ilgili soruları yanıtladı.

Blinken dış politika etkinliğinde Biden'ı savundu: “ABD liderliğine küresel güveni arttırdı”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00


Etkinlikte Blinken'a 27 Haziran gecesi CNN'de yapılan başkanlık tartışmasıyla ilgili süren eleştiriler hatırlatıldı ve “onlarca yıldır Joe Biden’la çalışan bir yetkili olarak dünyanın dört bir yanındaki dost ve düşmanların Biden yönetimindeki ABD liderliği hakkında ne bilmesi gerektiği” soruldu.


Blinken, dünyanın dört bir yanındaki insanların Biden'ın sadece bir gece değil, göreve geldiğinden bu yana, son üç buçuk yıldır yaptıklarına baktıklarını ve politikalarını takdir ettiklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı anlaşamadıkları ülkelerin bile, "Amerika'ya yeniden yatırım yapan, Amerika'yı dünyaya yeniden kazandıran, bu ittifaklara, bu ortaklıklara aradıkları ve istedikleri şekilde yeniden yatırım yapan bir başkan gördüğünü" kaydetti.

Blinken, "Dünyanın dört bir yanındaki anketlere bakarsanız, ne olursa olsun Amerikan liderliğine olan güvenin son üç buçuk yılda çarpıcı bir şekilde arttığını tekrar tekrar görürsünüz. Bu kendiliğinden olmuyor. Bu seçimlerimizin ürünüdür, izlediğimiz politikaların ürünüdür, angajmanımızın ürünü. Başkan Biden'ın tüm bu farklı alanlarda öncülük ettiği görülüyor” sözleriyle Biden’ın başkan olarak görevdeki performansına dikkat çekti.

Böylelikle televizyon tartışmasında soğuk algınlığı nedeniyle sesi kısık olan ve zaman zaman tutukluk yaşayan 81 yaşındaki Demokrat Biden’ın performansı ile ilgili yönetimden şimdiye kadarki en üst düzey açıklama Dışişleri Bakanı Blinken’dan gelmiş oldu.

Ukrayna ve Gazze açıklamaları

Brookings Enstitüsü’ndeki etkinliğin gündeminde Ukrayna ve Gazze de vardı.

Blinken, Fransa'daki seçimlerin ilk turunda aşırı sağcıların zafer kazanmasına rağmen Avrupalı müttefiklerinin NATO'ya olan güçlü desteğini sürdürmesini beklediğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana NATO'nun güçlendiğini kaydeden Blinken, "İttifak, ihtiyaç duyulan ve önemli olan yerlerde ittifak genelinde doğru savunmaya sahip olduğumuzdan emin olmak için hareket ediyor. Avrupa'daki siyasi gelişmeler ne olursa olsun bunun değişeceğini düşünmüyorum" dedi.

"Çok güçlü müttefiklerimiz, çok güçlü ortaklarımız var" diyen Blinken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sağcı lideri Başbakan Giorgia Meloni tarafından yönetilen İtalya'yı işaret etti.

Blinken ayrıca Biden yönetiminin İsrail'i savunma kararlılığını yinelerken, ateşkes sağlanması için Filistinliler’le temaslarını sürdürdüğünü belirtti.

Blinken, "Bu çatışma sona erdiğinde, Gazze'de bir boşluk oluşmasına izin verilemez ve verilmemeli. Çatışma, Gazze'nin yönetimi, güvenliği ve yeniden inşası için net, tutarlı ve gerçekleştirilebilir planlar olmasını sağlayacak bir şekilde sona ermeli" diyen Blinken, bölgede güç boşluğu olmamasının önemine dikkat çekti.

Blinken, "Gazze'nin geleceği için üç şeyin kabul edilemez olduğunu biliyoruz: İsrail işgali; Hamas'ın liderliğini sürdürmesi; ya da kaos, anarşi, kanunsuzluk ki bugün Gazze'nin büyük bölümünde gördüğümüz şey bu” dedi.


Blinken bir başka soru üzerine de Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir barış anlaşmasına varılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir hafta önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bu konuda konuştuğunu kaydeden Blinken, “Bence bu başarılabilir ve hem Azerbaycan ve Ermenistan'ın hem de daha geniş bölgenin çıkarına olduğu açık” diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok dava dosyasına yeni bilgiler girdi - 2 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG