Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye temaslarında Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştü. Beylerbeyi Sarayı’nda 45 olarak planlandığı halde yaklaşık dört saat süren görüşmede Irak, IŞİD’le mücadele, Suriye’deki yabancı savaşçılar, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin durumu ve Kıbrıs’ın geleceği konuları öne çıktı.
İki lider görüşme sonrası birlikte kameraların karşısına geçip basın açıklaması yaptı.
Erdoğan: ‘Bölgesel konularda fikir birliği içindeyiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birinci derecede, Suriye ve Irak’taki gelişmeler ile DEAŞ (IŞİD) tehdidi konusunda etraflıca görüşme imkanımız oldu. Gündemde ön planda olan meselelere ilaveten bazı bölgesel ve küresel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu gördüğümüzü memnuniyetle ifade etmek isterim” dedi.
Kıbrıs, Ukrayna Kafkaslar, Kuzey Afrika ve Afganistan’da ortaya çıkan güncel gelişmeleri ve karşı karşıya kalınan sorunları ele aldıklarını belirten Erdoğan, görüşmede NATO üyesi iki ülkenin savunma ve güvenlik konusundaki işbirliğini bir kez daha teyit ettiğini söyledi.
Erdoğan: ‘En üst düzeydeki temaslarımız sürecek’
Uluslararası sitemin bölgesel şoklarla sarsıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı, “İşte bu stratejik ortamda ABD ve Türkiye’nin işbirliği önem kazanıyor. Eşgüdüm içerisinde atacağımız adımlarla derinleştireceğiz. ABD ile ilişkilerimiz, ortak değerler ve müşterek menfaatler temelinde karşılıklı saygıya dayalı biçimde günün stratejik şartlarına da uyum sağlayarak gelişiyor. Türkiye-ABD ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü olduğuna inanıyorum En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir” dedi.
Biden: ‘IŞİD’i zayıflatmayı ve yenmeyi konuştuk’
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise iki dost ve müttefike yaraşır şekilde gayet açık bir görüşme yapıldığını ifade etti. Biden, “Dünyada kolektif olarak çok zorlu konularla yüzleşiyoruz. Suriye ve Irak konularını çok uzun zamandır görüşüyoruz. Uluslararası koalisyonun IŞİD’i zayıflatma ve onu yenme planlarını, Suriye muhalefetini güçlendirme ve Suriye’de Esad’dan uzak şekilde siyasi geçişi bir kez daha görüştük. Ortak stratejiler geliştirdik. Irak’ta aynı görüşlere sahibiz. Yeni ırak hükümetinden memnunuz. Türkiye hükümetinin Irak hükümetiyle diyalog kurmak konusunda liderliğini takdir ediyorum. Türkiye burada çok ciddi liderlik gösterdi” dedi.
1,6 milyon mülteciye kucak açan Türkiye’nin Suriye’de olanlardan dolayı ağır bir insancıl yük taşıdığını vurgulayan Amerika Başkan Yardımcısı, bu kadar yüksek sayıda mülteci ağırlamanın maliyeti yüksek olduğunu ifade etti.
Biden: ‘Doğu Akdeniz’deki enerji potansiyeli düşünüldüğünde Kıbrıs’ın çözümü önemli’
Suriye ve Irak’taki savaşa yabancı savaşçıların katılımının önlenmesi konusunda atılacak adımların da konuşulduğunu belirten Biden, Kıbrıs’ta iki bölgeli-iki toplumlu federasyon çabalarını desteklediğini söyledi. Amerikan siyasetinin iki numaralı ismi, “Kıbrıs’ta çözüm için potansiyel vardır. Müzakere masasına odaklanmak gerekmektedir. Doğu Akdeniz’deki enerji potansiyeli göz önüne alındığında işbirliği çok önemlidir. Bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var, Türkiye’nin de bize ihtiyacı olduğunu sanıyorum” dedi.
Biden ayrıca Türkiye’nin ve cumhurbaşkanının gösterdiği misafirperverlik için teşekkür etti.
Özür polemiği
Biden ve Erdoğan, ekim ayında yaşanan polemikten sonra ilk kez bir araya geldi. Amerikan Başkan Yardımcısı, Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin Suriye’deki radikal unsurlara verdiği desteği itiraf ettiği söylemişti Erdoğan, “Biden böyle bir şey söylediyse benim için tarih olmuştur” demiş Ankara ise Biden’ı özür dilemeye davet emişti. Biden sonradan CNN televizyonuna verdiği demecinde kendi ofisinden yapılan özrü yalanlamıştı.
Basın açıklamasında soru almayan iki lider bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.
Saray’daki yemeğe kimler katıldı?
Beylerbeyi Sarayı’ndaki yemekte Türkiye tarafında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç yer aldı.
Amerikan tarafında ise ABD Başkan Yardımcısı Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, ABD Başkan Yardımcısı Avrupa ve Avrasya Özel Danışmanı Mike Carpenter, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Toria Nuland, Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Derek Chollet, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilci Vekili Amos Hochstein, Dışişleri Bakanlığı IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Başkan Özel Temsilci Vekili Brett McGurk, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Charlie Kupchan ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass hazır bulundu.