Erişilebilirlik

Biden Normandiya'daki konuşmasında ABD halkından demokrasiye bağlılık göstermelerini istedi


Başkan Biden, Cuma günü Normandiya’daki Pointe Du Hoc’ta yaptığı demokrasi vurgulu konuşmasında, “Demokrasi her birimizle başlar” dedi.
Başkan Biden, Cuma günü Normandiya’daki Pointe Du Hoc’ta yaptığı demokrasi vurgulu konuşmasında, “Demokrasi her birimizle başlar” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Cuma günü, 80 yıl önce Normandiya Çıkarması’nın yapıldığı 6 Haziran 1944 tarihinde ABD komandolarının tırmandığı uçurumun tepesinde yaptığı konuşmada, Nazi Almanyası'nın yarattığı tehditleri bugün diktatörlerin ve otoriterliğin dünyaya yönelttiği tehditlerle karşılaştırdı ve Amerikan halkını tecritçi politikalara karşı direnmeye çağırdı.

Normandiya'da yaptığı ikinci konuşmada Rusya ve lideri Vladimir Putin ile savaş halinde olan Ukrayna'ya desteği güçlendirmeyi amaçlayan Biden, Normandiya Çıkarması sırasında savaşan ordu komandolarının Amerikalılar’ın bugün de özgürlüğü savunmasını isteyeceklerini söyledi.

Biden Normandiya'daki konuşmasında ABD halkından demokrasiye bağlılık göstermelerini istedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Biden, “Amerika'nın bugün burada, Avrupa'da Putin'in saldırganlığına karşı duracağından şüphe duyan var mı?” diye sordu.

"Amerikan demokrasisi hakkında konuştuğumuzda genellikle yaşam, özgürlük ve mutluluk arayışı gibi büyük fikirlerden bahsederiz” diyen Biden, bunu başarmanın ne kadar zor olduğunun ise yeterince konuşulmadığına işaret etti.

Biden, "Amerikan demokrasisi en zor olanı ister: kendimizden daha büyük bir şeyin parçası olduğumuza inanmak. Yani demokrasi her birimizle başlar" ifadelerini kullandı

Uzun zamandır tarihin sıradan Amerikalılar’ın en olağanüstü başarıları gösterdiğini vurguladığını belirten Biden, dünyada bunun Pointe du Hoc'tan daha iyi bir örneği olmadığını kaydetti. Biden, 6 Haziran 1944’te Fransa sahillerine çıkan Amerikan askerlerinin "kırsaldan, kentlerden, Amerika'nın her yerinden gelenler" olduğunu hatırlattı.

Biden, konuşmasında 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'tan bahsetmedi, ancak eski Başkan Trump’ın tecritçi politikalara olan eğilimlerini eleştirdi.

"En doğal içgüdü, bencil olmak için uzaklaşmak, irademizi başkalarına dayatmaktır. Gücü ele geçirmek, asla vazgeçmemek” diyen Biden, Trump'a açık bir göndermede bulundu.

Biden, Amerikalılar’ı, Normandiya Çıkarması’nda sergiledikleri kahramanlıklarıyla çıkarmanın başarıya ulaşmasına yardımcı olan Amerikan komandolarını hatırlamaya çağırdı.

“Bugün burada toplanırken, sadece o gün, 6 Haziran 1944'te böylesine olağanüstü bir cesaret gösterenleri onurlandırmak için toplanmıyoruz” diyen Biden, "Onların seslerinin yankısını dinlemek, onları duymak için buradayız. Bizden bu uçurumlara tırmanmamızı istemiyorlar. Bizden Amerika'nın temsil ettiği değerlere sadık kalmamızı istiyorlar" şeklinde konuştu.

6 Haziran 1944'te seçkin komando birlikleri, Omaha Plajı'na bakan 30 metrelik kayalıkları yoğun ateş altında tırmanarak, Omaha ve yakındaki Utah Plajı'nda karaya çıkan Amerikan birliklerine ateş açabilecek Alman toplarını ele geçirmişti.

Biden konuşmasını Pointe du Hoc'ta yaparak, 40 yıl önce Normandiya Çıkarması’nın yıldönümünü burada kutlayan dönemin Cumhuriyetçi Partili ABD Başkanı Ronald Reagan'ın ifadelerini yineledi. Reagan, 40 yıl önceki konuşmasında, demokrasinin “uğrunda ölmeye değer” olduğunu söylemiş ve Soğuk Savaş'ın son yıllarında Amerika'nın barış arzusunu vurgulamıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın amacının İkinci Dünya Savaşı'ndan Soğuk Savaş'a, NATO askeri ittifakının kuruluşuna ve Rusya'nın Ukrayna ile olan mevcut savaşına uzanan bir “geçiş hattı” çizmek olduğunu söyledi.

Trump ve Biden arasındaki farklar

Biden, seçildiği takdirde ikinci dört yıllık başkanlık dönemini siyasi rakiplerini cezalandırmak, göçmenleri sınırdışı etmek ve küresel ittifakları parçalamak için kullanmakla tehdit eden Cumhuriyetçi Partili rakibi Donald Trump'a karşı sıkı bir yarışla karşı karşıya olduğu seçim yılında Fransa’ya beş günlük bir ziyaret yapıyor.

Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna'yı desteklemenin maliyetini eleştiren Trump, “Önce Amerika” politikasının parçası olarak daha yüksek gümrük vergileri önermiş, NATO’nun Avrupalı üyelerinin üzerlerine düşen payları ödemediklerini söyleyerek ittifaka olan bağlılığını sorgulamıştı.

Perşembe günü özgürlüğün savunulması için ateşli bir çağrı yapan Biden, Batılı güçleri Rusya ile mücadelesinde Ukrayna'nın yanında olmaya çağırdı.

Normandiya Çıkarması’nın 6 Haziran'daki yıldönümü kutlamaları ve törenler, bir kampanya etkinliği değil, Biden'ın başkanlık görevlerinin bir parçası, Ancak bu etkinlikler Biden’a kendisini Trump ile kıyaslama şansı verdi.

ABD'nın en yaşlı başkanı olan 81 yaşındaki Biden, 77 yaşındaki Trump'ın ikinci döneminde yaratabileceği potansiyel etkiye odaklanarak yaşıyla ilgili endişeleri gidermeye çalışıyor.

Demokrat Partili aday, Cumhuriyetçiler’in 2020 seçim mağlubiyetini kabul etmemesinin ardından destekçilerinin ABD Kongre Binası'nı bastığı Trump'ı ABD demokrasisine yönelik bir tehdit olarak nitelendirmişti.

Öte yandan Avrupa'da aşırı sağcı partiler zemin kazanıyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın uzun menzilli Batı silahlarıyla Rusya'nın derinliklerine saldırmasına izin vermeleri halinde ABD ve müttefiklerinin vurulabileceği mesafeye konvansiyonel füzeler yerleştirebileceğini söylemişti.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG