Önümüzdeki hafta Washington’da yapılacak Türk Amerikan Konseyi konferansında ağırlıklı olarak Türkiye’yle Amerika arasında terörle mücadele alanında işbirliğinin daha da geliştirilmesi konusunun gündemde olması bekleniyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Richard Armitage, Türkiye’nin PKK terör örgütüne karşı düzenlediği operasyonları kuvvetle desteklediğini söyledi: “Saldırının dehşet verici olduğunu düşünüyorum. Türk hükümetinin attığı adımın tam anlamıyla arkasındayım. PKK’lıların izinde 10 bin asker var ve onları yakalamalarını temenni ediyorum.”
Türk Amerikan Konseyi iki ülke arasında ticaret, savunma, teknoloji ve kültür alanlarında ilişkilerin daha da güçlendirilmesini hedefleyen köklü bir iş derneği. Bu kez yıllık konferansların 30’ncusu yapılacak. Bu yıl konuşmacılar arasında Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen var. ATC Yönetim Kurulu Başkanı Richard Armitage’a göre, konferansa katılımın üst düzeyde olması, bir açıdan ilişkilerin ne kadar sağlıklı olduğunu da gösteriyor: “Geçen yılki konferans için Hillary Clinton’ı davet ettiğim zaman programının uygun olmadığını söylemişlerdi. O zaman ikili ilişkilerin nerede olduğunu hatırlayalım. Biraz zor bir dönemdi. Mavi Marmara olayı yaşanmıştı. Bu yıl kendisini davet ettiğim zaman çok heyecanlandı. Bu da bence ilişkilerimizin gidişatının bir yansıması. Orgeneral Dempsey ise kamuya açık ilk konuşmalarından birini Türk Amerikan Konseyi’nde yapacak. Bu da ilişkimizin geleneğine daha uygun.
Washington’da uzmanlar Türk-Amerikan ilişkilerinin bu yıl önceki yıllara göre çok daha iyi bir seyirde devam ettiğini söylüyor. Füze savunma sistemi konusunda anlaşma sağlandı, Arap Baharı konusunda kuvvetli bir işbirliği, karşılıklı danışma söz konusu. Türk-İsrail ilişkilerindeki sorunlara rağmen Türk Amerikan ilişkilerinde, önceki yıllarda olduğu gibi sıkıntı yaşanmıyor. Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı Armitage, iki ülke arasında zaman zaman anlaşmazlık çıkabileceğini, bunun sağlıklı bir durum olduğunu söyledi: “İlişkilerde iyi yıllar veya kötü yıllar olduğunu düşünmüyorum. Zaman zaman anlaşmazlıklar olduğunu düşünüyorum. Türkiye bazen bizim politikalarımıza katılmıyor. Biz de bazen Türkiye’nin politikalarına katılmıyoruz. Bu her ülke için geçerli. Bunun sağlıklı bir durum olduğunu düşünüyorum. ‘Her zaman Amerika haklıdır’ diyen bir Amerikalı yetkiliye gülerler. Bu bütün ülkeler ve Türkiye için de geçerli. Görüş ayrılıklarımızı gündeme getirerek ilişkilerin akıcı bir şekilde seyrini sağlayabiliriz.”
Uzmanlar, NATO radarı konusu bir yana Ortadoğu’daki gelişmelerin ikili ilişkiler açısından iyi bir fırsat oluşturduğunu söylüyor. Armitage da bu görüşte: “Tunus, Mısır, Libya ve Suriye’ye uzanan gelişmeler devam ettikçe Türkiye’yle Amerika’nın daha da yakınlaştığını düşünüyorum. Taraflar birbirlerine daha fazla danışıyorlar. Bana öyle geliyor ki, iyi anlaşılmış olan, büyük ölçüde iyi düşünülmüş olan “komşularla sıfır sorun politikası” Arap değişiminin gerçekleriyle çarpıştı. Özellikle Türkiye’nin de son derece güçlü bir tutum sergilediği Suriye’de… Danışmaların artması, Türkiye’nin de Suriye’ye sert bir tepki göstermesiyle bence Amerika’yla Türkiye daha da yakınlaştı.”
Armitage, Türkiye’nin bu ülkelere model olabileceği görüşünü yineledi: “Dikkate alınacak modellerden biri de Türk modelidir. Türklerle Araplar arasındaki geleneksel kinin farkındayım. Ama Ortadoğu’daki bazı hükümetlerin Türkiye’nin nasıl yönetildiğine bakarak fayda sağlayabilirler.”
Önümüzdeki hafta yapılacak konferansa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Savunma Bakanı İsmail Yılmaz da katılacak.
Önümüzdeki hafta yapılacak 30’ncu Türk Amerikan Konseyi konferansında Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey konuşacak