Türkiye’de milyonlarca çalışanın geçiminde belirleyici rol oynayan asgari ücret rakamının tespitinde henüz hükümet ve işveren taraflarının müzakere masasına öneri getirmemesi nedeniyle süreç devam ediyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın evsahipliğinde ikinci kez toplandı. Komisyonda, işveren kesimini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi kesimini ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olması gerekçesiyle TÜRK-İŞ’in temsil ettiği müzakere masasında bugün de sonuç alınamadı.
11 Aralık Pazartesi günü Bakan Vedat Işıkhan’ın açılışını yaptığı ilk toplantının ardından bugün ikinci kez toplanan komisyonunun gündeminde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri vardı.
Komisyon toplantısının sona ermesinin ardından TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Yine herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. Görüşmelerimiz devam edecek. Sayın Bakanımız, bugünkü toplantıda yoktu. Çalışma Genel Müdürümüz ile birlikte, onun başkanlığında gerek hükümetin gerek TÜİK’in gerek Maliye’nin gerek işverenlerimizin görüşleri alındı” dedi.
“Bunun belirleyicisi hükümet olacak. Hükümet ile işverenin bu konuda yaklaşımları iyi olursa üçlü mutabakatla bu sonuca gideriz. Şu anda mutabakat olur mu olmaz mı demenin bir anlamı da yok” diyen Ağar, ortada bir rakam olmadığına dikkat çekti ve “O nedenle biz bunu daha detaylı bir şekilde TÜRK-İŞ Genel Başkanımız ile, hükümet yetkilileri ile de görüşerek bir sonuca gitmeyi kısa zaman içerisinde düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
İşçi tarafını temsil eden beş kişilik TÜRK-İŞ heyetinde bu yıl ilk kez dört işçi müzakereye katılıyor. Masada yer alan kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçisi, TÜİK’in verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Ülke genelinde işçiler örgütlü olmadığı için kayıtdışı da dahil olmak üzere neredeyse tüm çalışanlara asgari ücret verildiğini işaret eden Ramazan Ağar, “Zaten geçim şartları belli. Asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli. Asgari ücretle çalışan insanların ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz faturasını ödeyemediklerini biliyoruz. Bilhassa büyükşehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yok. Belki Ankara‘da 10 bin liraya da ev kirası yoktur. O nedenle bunları iyi değerlendirmek lazım” dedi.
“Bu insanların alım gücünü düşünerek, ‘Markette nasıl alışveriş yapacak, insanlar haftada bir defa çocuklarıyla birlikte bir restorana gidebilecek mi?’“ sorularını yönelten Ağar, “Bunlara pek imkan olmadığı gözükmekte” diye konuştu.
Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısıyla ilgili “Günü belli değil. Görüşüp bize bilgi verecekler. Kısa zaman içerisinde bilgi verirler diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
Forum