Erişilebilirlik

Washington 20 Ocak’taki başkanlık yemin törenine hazırlanıyor 


ABD Kongre Binası'nın merdivenlerinde 20 Ocak'ta yapılacak başkanlık yemin töreni öncesinde güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.
ABD Kongre Binası'nın merdivenlerinde 20 Ocak'ta yapılacak başkanlık yemin töreni öncesinde güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

ABD’nin başkenti Washington 20 Ocak’taki başkanlık yemin törenine hazırlanıyor. ABD’nin 47’nci başkanı seçilen Donald Trump’ın yemin ederek görevi Joe Biden’dan devralacağı bu önemli tören öncesinde Kongre çevresinde günler öncesinden güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Uzunluğu 48 kilometreyi bulacak geçici demir barikatlarla kapatılan alanlara o gün yalnızca davetli ya da görevli kişiler girebilecek.

25 bin kolluk kuvvetinin görev yapacağı gün alanda yüzbinlerce kişinin töreni izlemesi bekleniyor.

ABD Kongre Binası'nın merdivenlerindeki yemin töreni ve buradan Beyaz Saray'a yapılacak geçit töreni, Trump karşıtlarının protestoları ve Cumhuriyetçi destekçilerinin parti ve mitingleriyle geçen bir haftasonunun ardından gerçekleşecek.

Yemin töreni, Trump'ın hayatına yönelik iki suilkast girişiminin ve yılbaşında sıradan Amerikalılar’a yönelik iki saldırının ardından gerçekleşecek. Bu saldırılardan birinde, eski bir ABD askerinin New Orleans'ta yılbaşı gecesi eğlenen kalabalığın üzerine kamyon sürmesi sonucu 14 kişi ölmüş ve onlarca kişi yaralanmıştı. Aynı gün, ABD Ordusu’ndan bir muvazzaf asker, Las Vegas'taki Trump Otel’inin dışında Tesla Cybertruck aracının patlatarak kendini öldürmüştü.

ABD Gizli Servisi'nde görevli özel ajan Matt McCool haftabaşında düzenlediği basın brifinginde “Tehditlerin arttığı bir ortamdayız” dedi.

Trump'ın Kongre üyeleri, Anayasa Mahkemesi üyeleri, yeni yönetimin üyeleri ve on binlerce kişinin katılımıyla yemin ederek resmen göreve başlayacağı yemin töreni Kongre Binası'nın Washington Anıtı'na bakan merdivenlerinde gerçekleşecek.

Bu alan, 6 Ocak 2021'de binlerce Trump destekçisinin, Cumhuriyetçi Başkan’ın Demokrat Joe Biden’a karşı kaybettiği seçimi tersine çevirmek amacıyla camları kırdığı, polisle çatıştığı ve Kongre üyelerini kaçmaya zorladığı yerdi.

“Yalnız kurt” korkusu

Güvenlik yetkilileri açılış törenine yönelik herhangi bir somut, koordine bir tehditten haberdar olmadıklarını söyledi. New Orleans saldırganı gibi, tek başına hareket eden ve “yalnız kurt” olarak adlandırılan kişilerden ya da geçen hafta yaşanan iki ayrı olaydan endişe ediliyor. Bu olaylardan birinde bir kişi Kongre binasına pala sokmaya çalıştığı için tutuklandı. Kongre Polisi’ne göre diğer olayda ise bir kişi Kongre Binası yakınlarında yangın çıkarmaya çalıştığı için tutuklandı.

ABD Kongre Polisi Şefi Thomas Manger, güvenlik brifinginde, “Yalnız kurt tehdidi, önümüzdeki hafta boyunca bu yüksek alarm durumunda olmamızın en büyük gerekçesi olmaya devam ediyor” dedi.

FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı Pazartesi günü ülke çapında polisi New Orleans olayına benzer saldırı riskine karşı uyardı.

Washington şehir merkezinin Beyaz Saray'dan Kongre Binası'na kadar olan yaklaşık 3 kilometrelik büyük bir bölümü araç trafiğine kapatılacak ve giriş noktaları beton bariyerler, çöp kamyonları ve diğer ağır araçlarla engellenecek.

Yetkililer, tırmanılamayacak şekilde tasarlanan 30 mil uzunluğundaki 2 metre yüksekliğindeki demir barikatların Washington'da şimdiye kadar dikilen en uzun barikat olacağını söyledi. Yaklaşık 7 bin 800 Ulusal Muhafız askeri ve ülke çapındaki diğer emniyet müdürlüklerinden getirilen 4 bin memur güvenliği takviye edecek.

Seçmenlerin yüzde 90’ının Trump yerine Harris'e oy verdiği kentin bazı sakinleri haftasonu tatili için kentten ayrılmaya ya da kalabalıktan ve trafikteki tıkanıklıklardan kaçınmak için evlerine kapanmaya hazırlanırken, onbinlerce insanın kutlamalar ve protestolar için kente akın etmesi bekleniyor.

Washington'un resmi turizm organizasyonu Destination DC tarafından Reuters ile paylaşılan Smith Travel Research verilerine göre, Washington'daki 34 bin 500 otel odasının yaklaşık yüzde 70'i geçen hafta itibariyle yemin töreni gecesi ve bir önceki gece için rezerve edildi.

Trump'ın 2017'deki yemin töreninde otellerin doluluk oranı yaklaşık yüzde 95, eski Başkan Barack Obama'nın 2013'teki ikinci yemin töreninde ise yaklaşık yüzde 78 idi.

Yürüyüşler ve mitingler bekleniyor

Trump'ın 2017 yılındaki yemin törenine büyük protestolar ve karşı protestolar damgasını vurdu. Trump'ın eski sözcüsü Sean Spicer görevine, fotoğraflarla aksi kanıtlanmış olsa da, National Mall'daki çim alandaki kalabalığın “bir yemin törenine tanıklık eden en büyük kitle olduğunu” iddia ederek başladı.

Ertesi gün düzenlenen Kadın Yürüyüşü yüzbinlerce kişiyi Washington sokaklarına döktü ve daha da fazlası ülkenin dört bir yanında düzenlenen dayanışma etkinliklerinde biraraya geldi.

Metropol Polis Şefi Pamela Smith Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Cumartesi günü başkentte yapılacak Trump karşıtı Halk Yürüyüşü’ne 25 bin kişilik çok daha küçük bir kalabalığın katılmasının beklendiğini söyledi.

Pazar günü 20 bin kişi kapasiteli Capital One Arena'da yapılacak Trump mitingi de dahil, yerel yetkililerin Cumartesi ve Pazartesi günleri arasında izin verdiği yaklaşık on farklı protesto ya da mitinge de binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Harvard Kennedy School'da profesör olan ve Obama yönetimi sırasında iç güvenlik yetkilisi olarak görev yapan Juliette Kayyem, yetkililerin tüm olasılıkları planlarken standart uygulamaları takip ettiklerini söyledi.

Kayyem, “Planlanan şey en kötü durum senaryosu, ancak benim kuşkum bunun gerçekleşmeyeceği yönünde, ki bu da iyi bir şey. Planlama açısından, azaltmak her zaman arttırmaktan daha kolaydır” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG