Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmanın duyurulmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Genel Sekreter Guterres, taraflara ateşkes anlaşmasını tam olarak uygulama çağrısında bulundu.
Guterres, taraflar arasında ateşkesin sağlanması için arabuluculuk yapan ABD, Mısır ve Katar’ı gösterdikleri özverili çabalardan dolayı takdir ettiğini vurguladı.
Bu ülkelerin, diplomatik bir çözüm bulmak için gösterdikleri kararlılıkla ateşkesin sağlanması konusunda kritik bir rol oynadığını belirten Guterres, “Tarafları,ateşkesle ilgili taahhütlerini yerine getirmeye ve bu anlaşmanın tam olarak uygulanmasını sağlamaya çağırıyorum” dedi.
‘’Acılar ancak insani yardımın ulaşmasıyla hafifletilebilir’’
BM Genel Sekreteri Guterres, önceliğin savaşın yarattığı acıların bir an öne dindirilmesi olduğunu vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler bu anlaşmanın uygulanmasını desteklemeye, acı çekmeye devam eden sayısız Filistinli’ye sürekli insani yardım ulaştırılmasını arttırarak sürdürmeye hazır. Bu ateşkesle birlikte, Gazze'ye yardım ulaştırılmasının önündeki önemli güvenlik engellerini ve siyasi engelleri ortadan kaldırmak bir zorunluluktur. Acılar ancak bu şekilde hafifletilebilir’’ diye konuştu.
“BM’nin çabaları tek başına yetmez”
Guterres, BM’nin karşılaşabileceği ciddi zorlukların ve kısıtlamaların bilincinde olduklarını ancak insani olarak mümkün olan her şeyi yapacaklarını kaydetti.
Guterres, BM’nin çabalarının tek başına yetmeyebileceğinin altını çizerek, “Çabalarımızın diğer insani yardım kuruluşları, özel sektör ve diğer girişimler tarafından da desteklenmesini bekliyoruz” dedi.
Filistin'in birliğinin kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için öneminin altını çizen Guterres, “Birleşik Filistin yönetiminin en önemli öncelik olmaya devam etmesi gerektiğini yeniden vurgulamak isterim. Tarafları ve ilgili tüm ortakları, Filistinliler, İsrailliler ve bölge için daha iyi bir geleceğe giden güvenilir bir siyasi yol oluşturmak üzere bu fırsatı değerlendirmeye çağırıyorum” dedi.
Guterres, BM kararları ve önceki anlaşmalar doğrultusunda İsrail ve Filistin'in barış ve güvenlik içinde yan yana huzur ve barış içinde yaşayacağı, müzakere edilmiş iki devletli bir çözüme ulaşılmasının acil bir öncelik olmaya devam etiğini belirterek, “Her iki halkın da arzuları ancak uygulanabilir iki devletli bir çözümle yerine getirilebilir” diye konuştu.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric de, günlük basın toplantısında gazetecilerin ateşkes anlaşmasıyla ilgili çeşitli sorularını yanıtladı.
Sözcü Dujarric, BM sistemi içindeki tüm kurumlarla, ateşkes sağlanması durumunda yardımları arttırmak için ne yapılacağına dair yoğun planlama ve hazırlıkların tamamlandığını ifade etti.
“Sorumlular uluslararası hukuk çerçevesinde işledikleri suçların hesabını vermeli”
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, sağlanan ateşkes anlaşmasının ardından tarafları kendilerine düşen yükümlülükleri iyi niyetle uygulamaya davet etti.
Yüksek Komiser Turk, “Çatışmanın taraflarını ve nüfuz sahibi tüm ülkeleri, bütün rehinelerin serbest bırakılması, ateşkesin daha sonraki aşamalarının başarılı olması ve savaşın tümüyle sona erdirilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyorum” dedi.
Turk, yaşanan savaş sürecinde tarafların karşılıklı olarak işledikleri ağır insan hakları ihlalleri, suistimallerin hesabını vermesi gerektiğini belirterek, “Mağdurların yaşadıklarından dolayı tazminat alma hakkı desteklenmeli. Uluslararası Adalet Divanı'nın da açıkça vurguladığı gibi, İsrail'in 'İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki’' yasadışı varlığı sona ermeli. Uluslararası toplum tarafından kabul görmüş iki devletli çözüm artık bir gerçeğe dönüşmelidir” dedi.
Forum