Erişilebilirlik

“Amerikalı seçmenler iki başkan adayının göçmenlik politikalarını dikkatle izliyor”


İki başkan adayını karşı karşıya getiren Meksika sınırında önlenemeyen yasadışı göçmen sorununun iki adayı Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde daha birçok kez karşı karşıya getireceği yorumları yapılıyor. 
İki başkan adayını karşı karşıya getiren Meksika sınırında önlenemeyen yasadışı göçmen sorununun iki adayı Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde daha birçok kez karşı karşıya getireceği yorumları yapılıyor. 

2024 ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken, Amerikalılar’ın çoğu için iki başkan adayının göçmenlik politikaları da en önemli önceliklerden biri olmayı sürdürüyor. Ülkede yapılan anketler, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat seçmenlerin çoğunluğunun Meksika sınırından göçmen akınını onaylamadığını gösteriyor.

İki başkanın Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde Meksika ile ABD sınırında alınacak önlemlerle yasadışı göçü nasıl önleyecekleri, ne gibi ek tedbirler alacakları, ülke içinde yasadışı olarak uzun yıllardır yaşayan göçmenlere getirilecek kolaylıklar gibi konular Amerikalı seçmenlerin oyunu şekillendirecek önemli faktörlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz Perşembe akşamı 2024 başkanlık seçimleri öncesinde ilk kez yapılan münazarada karşı karşıya gelen ABD Başkanı Joe Biden ve rakibi Donald Trump, göçmenlik konusunda birbirlerine sert eleştiriler yöneltti. Trump, Biden'ın ABD'nin güney sınırını güvence altına almakta başarısız olduğunu ve çok sayıda suçlunun ülkeye girmesine yol açtığını savundu. Buna karşılık Biden, "Bir kez daha abartıyor, yalan söylüyor" yanıtını verdi.

İki başkan adayını karşı karşıya getiren Meksika sınırında önlenemeyen yasadışı göçmen sorununun iki adayı Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde daha birçok kez karşı karşıya getireceği yorumları yapılıyor.

Trump’ın duvar inşaatını durduran Biden, yasadışı kaçışların sayısı artınca inşaatı sürdürdü

Trump kendi başkanlık döneminde 1 Ekim 2016 ile 30 Eylül 2021 tarihlerinde, ABD-Meksika sınırı boyunca duvar inşası için 5,8 milyar dolarlık ödeneği onayladı. Trump ayrıca bu süre içinde güney sınırında ulusal olağanüstü hal ilan ederek yaklaşık 10,5 milyar dolarlık federal fonu daha sınır duvarı inşasına yönlendirdi. Trump döneminde yaklaşık 400 mil (640 km) duvar örüldü.

Başkan Biden, göreve geldiği ilk gün olan 20 Ocak 2021'de bir başkanlık kararnamesiyle duvarın tüm inşaatının geçici olarak askıya alınması emrini verdi. Biden, yasadışı göçler artınca, 2023 yılının Ekim ayında Meksika sınırındaki duvar inşaatına yeniden başlandığını açıkladı.

“Yeni bulunan kaçış rotaları sayıları arttırıyor”

New York Barosu göçmenlik avukatı Hasret Şenyurt, iki başkan adayının arasında başlayan Meksika sınırı tartışmasını ve ikilinin seçim öncesindeki göçmenlerle ilgili politikalarını VOA Türkçe’ye değerlendirdi. Şenyurt, Amerikalı seçmenlerin iki başkan adayının göçmenlik politikalarını dikkatle izlediğini kaydetti.

Avukat Şenyurt, Biden’ın ABD’de yasadışı göçmenlere yönelik son düzenlemelerinde liseyi bitiren öğrencilere iş bulmaları halinde çalışma izni vereceğini, Trump’ın da ABD’de yüksek okulu bitiren her öğrenciye göçmenlik statüsüne bakılmaksızın Green Card vereceğini açıkladığını belirterek “Bunlar daha çok seçimlerde göçmenlerin oylarını almak için atılan adımlar ancak gözler daha çok Meksika sınırıyla ilgili geliştirilecek politikalarda” dedi.

Şenyurt, Biden döneminde izinsiz geçişlerin ortalama rakamları geçtiği doğru olsa da sınırdaki durumun kontrol dışına çıkmadığını, bu dönemde federal hükümetin sınırı ek duvar inşaatlarıyla daha da güçlendirdiğini ayrıca güvenlikle ilgili operasyonları arttırdığını kaydetti.

Şenyurt, “Tarihsel olarak bakıldığında sınır güvenliğinin arttırılmasıyla ilgili belirlenen politikalar geçici olarak yasadışı göçmenleri caydırıyor ancak göçmenler kaçış için yeni rotalar buldukça Meksika sınırından kaçanların sayıları yeniden artıyor. Trump, ABD’ye sınırlardan göçü suç ve terörizmle ilişkilendiriyor. Aslında veriler sınırı yasadışı yollardan geçenlerin sayı olarak çok küçük bir kısmının suç işlediğini büyük çoğunluğunun suç işlemediğini gösteriyor. Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, göçmenlerin suç işleme olasılığının ABD doğumlu vatandaşlara göre daha düşük olduğunu ortaya koydu” diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Almanya ile bozkurt işareti krizi – 4 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG