Erişilebilirlik

Başkan Biden’dan en az 500 bin göçmene ABD vatandaşlığı yolu açacak yeni plan


Biden’in yeni göçmenlik planına hak kazanmak için bir göçmenin Pazartesi gününden itibaren 10 yıl boyunca ülkede yaşamış olması ve bir ABD vatandaşıyla evli olması gerekiyor.
Biden’in yeni göçmenlik planına hak kazanmak için bir göçmenin Pazartesi gününden itibaren 10 yıl boyunca ülkede yaşamış olması ve bir ABD vatandaşıyla evli olması gerekiyor.

Başkan Joe Biden, ABD'de yasal statüsü olmayan yüz binlerce göçmene vatandaşlığın önünü açacak geniş kapsamlı bir adım atmaya hazırlanıyor.

Biden başkanlık seçimleri öncesinde atacağı bu adımla bu ayın başlarında Meksika sınırındaki göçmenlere karşı aldığı sert önlemlere karşı denge oluşturmaya çalışacak.

Başkan Biden’dan en az 500 bin göçmene ABD vatandaşlığı yolu açacak yeni plan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Beyaz Saray Salı günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin önümüzdeki aylarda, ABD vatandaşlarının ülkede ikamet etmek ve çalışmak için gereken yasal statüye sahip olmayan eşlerinin bazılarına, kalıcı oturma izni ve nihayetinde vatandaşlık başvurusu yapmaları izin vereceğini duyurdu. Üst düzey yönetim yetkililerine göre bu hamle 500 binden fazla göçmeni kapsayabilir.

Hangi şartları karşılamak gerekiyor?

Biden’in yeni planına hak kazanmak için bir göçmenin Pazartesi gününden itibaren 10 yıl boyunca ülkede yaşamış olması ve bir ABD vatandaşıyla evli olması gerekiyor.

Uygun niteliklere sahip bir göçmenin başvurusu onaylanırsa, yeşil kart başvurusunda bulunmak için önünde üç yıl olacak, geçici bir çalışma izni alacak ve bu süre zarfında sınırdışı edilmekten korunacak.

Adlarının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere plan hakkında bilgi veren üst düzey Biden yönetimi yetkililerine göre, ABD vatandaşı ile evli bir ebeveyne sahip yaklaşık 50 bin vatandaş olmayan çocuk da aynı süreçten yararlanabilecek.

Çiftin ne kadar süredir evli olması gerektiğine ilişkin herhangi bir şart yok. Pazartesi gününden sonraysa hiçbir göçmen hak sahibi olamayacak.

Yetkililere göre bu, 17 Haziran 2024'ten sonra herhangi bir zamanda 10 yıl sınırına ulaşan göçmenlerin programa hak kazanamayacağı anlamına geliyor.

Üst düzey yönetim yetkilileri, sürecin yaz sonuna kadar başvurulara açılacağını tahmin ettiklerini ve başvuru ücretlerinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Biden’ın bugün açıklaması bekleniyor

Biden, Salı günü öğleden sonra Beyaz Saray'da yeni göçmenlik planı hakkında konuşacak.

Biden, aynı zamanda yasal statüsü olmayan genç göçmenleri sınırdışı edilmekten koruyan ve bu gençlere geçici çalışma izni sunan Obama döneminin popüler uygulaması DACA programının 12. yıldönümünü de kutlayacak.

Beyaz Saray yetkilileri, bu hafta tatilde olan Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyelerini, yapılacak açıklamaya katılmak üzere Washington'a geri dönmeleri için özel olarak teşvik etti.

Avukat Özek: ‘’Biden'ın kararnamesi kayıtsız göçmenleri arttıracak’’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:16:05 0:00

DACA için çalışma vizelerine düzenleme

Başkan Biden ayrıca, DACA uygulamasından yararlanan bazı kişilerin ve diğer genç göçmenlerin, uzun süredir uygulamada olan çalışma vizelerine daha kolay hak kazanmalarını sağlayacak yeni düzenlemeleri de duyuracak.

Bu sayede hak sahibi göçmenler, şu anda yasal zorluklarla karşı karşıya olan ve artık yeni başvuru kabul etmeyen DACA tarafından sunulan çalışma izinlerinden daha sağlam bir korumaya sahip olabilecek.

Biden'ın Salı günü ABD vatandaşlarının yasal statüsü olmayan eşleri için hazırlanan program kapsamında başvurduğu yetki, yeni değil.

Obama ve Biden yönetimlerinde politika danışmanı olan ve şu anda bir göçmenlik haklarını savunan FWD.us'te başkan yardımcısı olarak görev yapan Andrea Flores, bu uygulamanın, başkanlar George W. Bush ve Barack Obama’nın, ordu mensuplarının aile fertleri için kullandığı yetkiyi genişleteceğini söyledi.

“Parole in place” olarak bilinen uygulama, ABD vatandaşlarıyla evli olan yasadışı göçmenlerin geçici çalışma izni ve yasal statü almalarına olanak sağlıyor.

Böylelikle uygulama, yasal statüsü olmayan bir kişinin ABD sınırları içindeyken statü değişikliği yapmasına fırsat veriyor.

“Parole in place” süreci, uygun niteliklere sahip göçmenlerin ABD’den ayrılmadan daimi ikamet yoluna girmelerine olanak tanıyarak, yasal statüsü olmayan ancak Amerikalılar’la evli olanlar için önemli engeli ortadan kaldırıyor.

Flores, bu adımla "Başkan Biden'ın kaçak göçmenleri ve onların Amerikalı ailelerini korumaya yönelik ilk gün verdiği sözü yerine getirdiğini" söyledi.

Salı günkü açıklama, Başkan Biden’ın ABD-Meksika sınır kapılarına gelen göçmen sayısının günde toplam 2500’ü bulması üzerine, sığınma başvurularının durdurulması için başkanlık kararnamesi imzalamasından iki hafta sonra geliyor.

Göçmen hakları grupları, bu kararname nedeniyle Biden yönetimine dava açmıştı.

Üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Biden’ın günlük sığınmacı sayısını 2500’le sınırlayan kararnamesinin sınır kapılarına daha az sayıda kişinin gelmesini sağladığını kaydetti.

Forum

STÜDYO VOA

Assange Amerikan mahkemesinde yargılanacak – 25 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG