Erişilebilirlik

Biden yasadışı göçü sınırlayan kararname imzaladı, Cumhuriyetçiler “geç gelen yetersiz bir adım” dedi


Başkan Biden Meksika sınırından yasa dışı geçişlerin belirli bir seviyeyi aşması halinde göçmenlerin geri gönderilmesini kolaylaştıran bir kararname imzaladı. Kararname, seçimlere az zaman kala ABD’de göçmen politikası ve sınır güvenliğinin tartışıldığı bir döneme rastladı.  
Başkan Biden Meksika sınırından yasa dışı geçişlerin belirli bir seviyeyi aşması halinde göçmenlerin geri gönderilmesini kolaylaştıran bir kararname imzaladı. Kararname, seçimlere az zaman kala ABD’de göçmen politikası ve sınır güvenliğinin tartışıldığı bir döneme rastladı.  

WASHINGTON – Başkan Joe Biden Meksika sınırından yasa dışı geçişlerin belirli bir seviyeyi aşması halinde göçmenlerin geri gönderilmesini kolaylaştıran bir kararname imzaladı. Kararname, beş ay sonra başkanlık seçimlerinin yapılacağı ABD’de göçmen politikası ve sınır güvenliğinin tartışıldığı bir döneme rastladı.

Biden’ın imzaladığı kararname, yasadışı geçişlerin günde ortalama 2500’ü geçmesi durumunda, yetkililerin bu kişileri hızla sınır dışı etmesi ya da Meksika’ya geri göndermesine imkan veriyor.

Kararname, sınırı yasadışı şekilde geçenlerin sığınma başvurusunda bulunmalarına bu şekilde bir kısıtlama getirmiş oluyor.

Başkan Biden yasadışı göçü sınırlayan kararname imzaladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Kararname sınırı yasadışı geçenlerin sayısının günde ortalama 1500’ün altına inmesi halinde, sığınma başvurusu kısıtlamalarının kaldırılmasını öngörüyor. Yanında ebeveynleri olmayan çocuklar ve insan kaçakçılığı mağdurları istisna kapsamında.

İç Güvenlik Bakanlığı kararname ile bağlantılı olarak kamu güvenliği ya da ulusal güvenlik için risk teşkil eden kaçak göçmenlerin uzun süre gözaltına tutulması yerine hızla sınırdışı edilmesini sağlamak için de bir yönetmelik teklifi yayınladı.

Biden’dan Kongre’ye çağrı

ABD Başkanı Biden kararnameye ilişkin Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Kongre’ye sınır güvenliği ve göçmenler konusunda harekete geçme çağrısında bulundu.

Demokrat Başkan Biden, Senato’da daha önce Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında müzakere edilen ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın eski Başkan Donald Trump’ın baskısının ardından gündeme almayı reddettiği tasarıya atıfta bulundu.

Sınır koruma görevlilerinin ve göçmen davalarına bakan yargıç sayısının arttırılması gerektiğini söyleyen Biden, gereken kaynağın ayrılması için Kongre’nin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Biden’dan Trump’ın söylemine atıf: “Asla göçmenlerin ülkenin kanını zehirlediğini söylemeyeceğim”

ABD Başkanı Biden, “Amerika’yı göçmenleri memnuniyetle karşılayan bir ülke olarak korumak için öncelikle sınır güvenliğini sağlamalı ve bunu şimdi yapmalıyız” dedi.

Demokrat Başkan Biden, atılan adımın, göçmenler konusunda tepkiye yol açan söylemleriyle de bilinen Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın eylem ve söylemlerinden farklı olduğu mesajını vermeye çalıştı.

Biden, “Meksikalı komşularımıza saldırmak yerine onlarla yakın çalışmaya devam edeceğiz. Göçmenlerin asla ülkenin kanını zehirlediklerini söylemeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Başkan Biden kararnameye ilişkin açıklama yaparken, Meksika ile sınırı bulunan Teksas ve Arizona eyaletlerinden bazı belediye başkanları ve şerifler de Beyaz Saray'daydı, 4 Haziran 2024.

Meksika sınırındaki şehirlerin belediye başkanları Beyaz Saray’daydı

ABD Başkanı kararnameye ilişkin açıklama yaparken, Meksika ile sınırı bulunan Teksas ve Arizona eyaletlerinden bazı belediye başkanları ve şerifler de Beyaz Saray'daydı.

San Antonio Belediye Başkanı Ron Nirenberg, El Paso Belediye Başkanı Oscar Leeser, Bexar County Şerifi Javier Salazar bu isimler arasındaydı.

Cumhuriyetçilerden Demokrat Başkan Biden’a eleştiri

Bazı Cumhuriyetçiler ise Demokrat Biden’ın imzaladığı kararnamenin “geç kalınmış ve yetersiz bir adım” olduğunu savundu.

Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell yaptığı yazılı açıklamada, “Bin iki yüz otuz bir. Başkan Biden’ın güney sınırımızı tüketen insanı kriz ve güvenlik kriziyle ilgili bir şey yapması bu kadar gün sürdü. Bir başka deyişle Biden yönetimi, davet etmiş olduğu açık sınırlar anarşisini çözmek üzere parmağını kıpırdatmak için neredeyse tüm görev süresi boyunca bekledi” sözleriyle kararnamenin seçime 154 gün kala imzalandığına dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise yazılı açıklamada, Biden’ın imzaladığı kararnamenin ABD’nin güney sınırındaki krizi daha da kötüleştireceğini savundu. Graham, “Sınır güvenliğin sağlanmasını bekliyorsanız ve bunu Biden yönetiminden bekliyorsanız, beklemekten ölürsünüz” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör, yasadışı geçişlerin belirli bir seviyenin üzerine çıkması halinde sığınma başvurusuna sınırlama getiren kararnamenin insan kaçakçılığı kartellerinin işine yarayacağını savundu.

Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Salı günü düzenlediği basın toplantısında, Biden'ın imzaladığı kararnameyi "vitrin" olarak değerlendirdi; "İçinde ne olduğunu bilmiyoruz. Şeytan ayrıntılara gizli olacak" dedi.

Demokrat Başkan Biden’ın imzaladığı kararname, ABD’de başkanlık seçimleri öncesi göçmen politikası ve sınır güvenliğinin hararetle tartışıldığı bir döneme denk geldi.

Biden’ın seçimlerde rakibi olması beklenen Cumhuriyetçi Donald Trump, sert göçmen politikalarını seçim kampanyasının odağı haline getirmiş durumda.

Amerikan Sivil Özgürlükler Sendikası ise kararnameyi mahkemeye taşımayı planladığını belirtti.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG