Erişilebilirlik

Alzheimer Tedavisinde Sürpriz Gelişme


Alzheimer hastalığının tedavisinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Adet ağrılarını tedavi etmede kullanılan bir antienflamatuarın, Alzheimer teşhisi konan farelerde gözlenen hafızayla ilgili semptomların tümünü geri çevirdiği anlaşıldı.

Mefenamik asit adı verilen bu ilaç, steroid olmayan antienflamatuar kategorisine giriyor. Mefenamik asit, genellikle kadınların adet sancılarını azaltmak amacıyla kullanılan bir ilaç.

Alzheimer belirtileri oluşması için özel olarak yetiştirilmiş farelerle yapılan deneylerde fareler, zaman içinde, beklendiği gibi hafıza sorunları yaşamaya başladı.

Alzheimer olan on fare, bir ay boyunca mefenamik asitle tedavi edildi. Tedavi, farelerin derisinin altına mefenamik asit içeren küçük pompalar yerleştirilerek yapıldı. Hatırlama güçlüğü çeken diğer on fareye ise plasebo ya da aktif olmayan başka maddeler içeren pompalar takıldı.

Fareler daha sonra engeller arasından ilerleme becerilerini geliştiren bir labirente kondu.

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nde yapılan bu araştırmaya katkıda bulunan Mike Daniels, Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığıyla, Alzheimer olduğu ortaya çıkan farelere bu labirenti öğretmeye çalıştıklarını, ancak fareleri eğitmenin mümkün olmadığını, labirenti öğrenemediklerini söyledi.

Ancak mefenamik asitle tedavi edilen farelerde alınan sonuç son derece şaşırtıcı.

Mike Daniels, mefenamik asitin fareleri tamamen normalleştirdiğini söylüyor. Daha önce böyle bir sonuç elde etmediklerini belirten uzman, mefenamik asitin Alzheimer tedavisinde işe yaradığını doğrulamak için daha çok araştırma yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Araştırmanın sonuçları, bilim dergisi Nature Communications’da yayınlandı. Araştırma ekibinin başkanlığını Manchester Üniversitesi’nden David Brough yaptı.

Mike Daniels, yapılan görüntüleme tetkiklerinde, Alzheimer hastalarının beyinlerinde büyük miktarda zararlı enflamasyon yani yangı görüldüğünü söylüyor.

Uzmanlar, mefenamik asidin NLRP3 olarak tanımlanan bir enflamasyon yolunu hedef aldığını ve bu enflamasyonu azalttığını belirtiyor.

Uzmanlar ayrıca ibuprofen türü ilaçlar dahil steroid olmayan başka hiçbir antienflamatuarın beyin enflamasyonunu gidermede etkili olmadığını da ortaya çıkardı.

Araştırmanın yazarlarından Jack Rivers-Auty’ye göre, mefenamik asidin hafif zihinsel yetersizlikten şiddetli hafıza kaybına kadar Alzheimer’in her evresi için işe yarayıp yaramadığını söylemek zor.

Bu ilacın, Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatmak ya da durdurmak için hastalığın erken evrelerinde kullanmayı tercih edeceklerini belirten Jack Rivers-Auty, hafızasını tamamen kaybetmiş, çok ağır zihinsel engeli bulunan Alzheimer hastalarında bu belirtileri geriye çevirmenin çok daha zor olacağını vurguluyor.

Kullanılması için onay verilen mefenamik asidin güvenli bir ilaç olduğu biliniyor. Uzmanlar, ileri test ve tetkiklerden sonra mefenamik asidin Alzheimer tedavisinde kullanılabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG