ABD’de 6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonu, eski Başkan Donald Trump’a yeminli ifade vermesi için celp gönderdiğini açıkladı.
6 Ocak komisyonu, eski Başkan Trump’tan ilgili belgeleri 4 Kasım’a kadar komisyona iletmesini ve 14 Kasım’dan itibaren de ifade vermeye başlamasını talep etti.
Komisyon Trump’a gönderdiği mektupta, “Oturumlarda da görüldüğü gibi, aralarında eski personeliniz ve göreve atadığınız onlarca kişinin ifadeleri dahil olmak üzere, 2020 başkanlık seçimi sonuçlarının geçersiz kılınması ve iktidarın barışçı devrini engellemeye yönelik çok taraflı bir çabayı şahsen planlayıp yönettiğinize ilişkin kuvvetli delil topladık“ ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan, yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşan 6 Ocak komisyonu 13 Ekim’de Trump’ın ifadeye çağrılmasını oy birliğiyle kabul etmişti.
Komisyonu ve 13 Ekim’de yapılan oylamayı “fiyasko” olarak niteleyen Trump’ın ifade vermeyi reddetmesinin yüksek olasılık olduğu ifade edilmişti.
Kongre celbine uymamak suç mu?
ABD’de 1857 yılında yürürlüğe giren yasa uyarınca Kongre’nin çıkardığı celbe uymamak bir suç ve 1-12 ay hapisle cezalandırılabiliyor.
İfade çağrısına uymayan bir kişi hakkında Temsilciler Meclisi ya da Senato’nun Kongre’ye itaatsizlikle suçlamak üzere oylama yapması ve konunun yargılama için Adalet Bakanlığı’na taşınması gerekiyor. Bir suçlama getirilip getirilmeyeceğine Adalet Bakanlığı karar veriyor.
Trump’ın seçenekleri neler?
Trump’ın 6 Ocak komisyonuna kapalı kapılar ardında ifade vermesi, ancak Anayasa’nın Beşinci Ek Maddesi’ni gerekçe göstererek soruları cevaplamama olasılığı da bulunuyor.
6 Ocak Komisyonu’nun Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Liz Cheney’ye göre soruşturma sürecinde 30’dan fazla tanık bu yolu tercih etti.
Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn, eski danışmanı Roger Stone, seçim avukatı John Eastman bu isimler arasındaydı.
“FBI’ın el koyduğu gizli belgelerden bazıları İran ve Çin’le ilgili istihbarat içeriyordu”
Eski ABD Başkanı Donald Trump, devlete ait resmi ve gizli belgeleri izinsiz ve usule aykırı şekilde Beyaz Saray’dan çıkararak Florida’daki konutuna götürdüğüne ilişkin yürütülen ayrı soruşturma konusunda da Washington Post gazetesinde özel bir haber yer aldı.
Washington Post, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) Ağustos ayında Trump’ın konutunda yaptığı aramada ele geçirilen gizli belgelerin bazılarının İran ve Çin konusunda hassas istihbarat içerdiğini aktardı.
Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırılan habere göre, ele geçirilen belgelerden en az biri İran’ın füze programı, bazıları da Çin’e ilişkin çok hassas istihbarat çalışmalarını içeriyordu.
Gazete haberinde söz konusu belgelerin FBI tarafından el konulan materyaller arasında en hassas belgelerden olduğunu; bu belgelerde yer alan bilginin ifşa edilmesinin çok sayıda riski beraberinde getirebileceği kaydedildi.
Gazeteye görüş veren uzmanlar bu bilgilerin ifşa edilmesi halinde ABD’nin istihbarat toplama çabalarına yardım eden kişileri tehlikeye atabileceğini ifade etti.
ABD Adalet Bakanlığı Trump’ın hükümete ait kayıtları Florida’daki konutuna götürerek yasaları ihlal edip etmediğini soruşturuyor.
Trump’ın temsilcisinden Washington Post’un haberi konusunda bir yorum gelmedi.