Erişilebilirlik

Almanya'dan Erdoğan'ın Korumalarına Veto


Almanya'nın Hamburg kentinde 7-8 Temmuz'da düzenlenecek G20 Zirvesi öncesinde Alman güvenlik yetkililerinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarına yönelik açıklamalar sürüyor.

Alman basınında çıkan ve Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan diplomatların kaynak gösterildiği haberlere göre, bakanlık Türk tarafına Erdoğan'ın Mayıs ayındaki Washington ziyareti sırasında protestoculara girişen korumalarını getirmemesi yönünde mesaj verdi.

Mesajda, ABD tarafından haklarında yakalama kararı çıkarılan korumaların Almanya’ya girişine izin verilmeyeceği belirtilirken, Washington’da yaşanan olayların benzerinin Hamburg’da da yaşanmasına müsaade edilmeyeceği ve böyle bir durumda Alman polisinin devreye gireceği de aktarıldı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hamburg İçişleri Senatörü Andy Grote, zirve boyunca yetkinin tamamen Hamburg polisinde olduğunu ve yabancı devlet adamlarının korumalarının sadece acil durumda devreye girebileceğini söyledi.

Hamburg Emniyet Müdürü Ralf Martin Meyer daha önce yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenlik görevlilerinin taşkınlık yapmasına izin verilmeyeceğini” ifade ederek, korumaların Almanya sınırları içinde herhangi bir yaptırım haklarının bulunmadığının altını çizmişti.

Cumhurbaşkanının Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği Konutu önünde Kürt göstericilerle Erdoğan’ın korumaları arasında çıkan arbedeye karışan iki Türk tutuklanmış, 12 koruma hakkında da tutuklama kararı çıkmıştı.

Öte yandan Federal Anayasayı Koruma Örgütü’nün, Federal Meclis İçişleri Komisyonu’na Hamburg’daki zirveyle ilgili sunduğu gizli bir raporun ayrıntıları da basına sızdı.

Buna göre istihbarat birimleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini protesto etmek isteyen aşırı solcu, Kürt ve PKK yanlısı grupların Hamburg’a geleceği ve özellikle aşırı görüşlü Kürt ve Türk gruplar arasında şiddet olayları yaşanabileceği ihtimaline işaret ediyor.

İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, referandum oylaması öncesinde yaptığı bir değerlendirmede, Almanya’da PKK taraftarlarıyla milliyetçi Türkler arasındaki çatışmaların tırmanabileceğini, her iki tarafta da "yüksek vurma gücü olan bir potansiyel” bulunduğunu öne sürmüştü. Maassen "Türkiye'deki farklı cepheler arasındaki fay hatları Almanya'ya da yansıyor” diye konuşmuştu.

25 ayrı gösteri ve toplam 100 bin kişinin katılımıyla protesto edilmesi beklenen G20 zrvesi boyunca 20 bin polis görev yapacak. Ayrıca Almanların ünlü terörle mücadele ve özel operasyon birimi GSG9 da hazır bir şekilde bekletilecek. Hamburg limanını ise Alman donanmasından bir geminin koruyacağı açıklandı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG