Erişilebilirlik

Almanya’da Koalisyon Kurma Çalışmaları Yoğunlaştı


Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimler sonrası olası koalisyon ortaklığı tartışmaları da yoğunlaştı.

Hristiyan Birlik partilerinin mültecilere ilişkin üst sınır konusunda vardıkları uzlaşma, Yeşiller ve Hür Demokratların (FDP) katılımıyla ‘Jamaika’ koalisyonunun önüne açan bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Başbakan Angela Merkel, genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) olarak koalisyon kurabilmek için kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) ülkeye giren sığınmacı sayısına yıllık 200 bin üst sınır getirme talebini kabul etmiş, ancak söz konusu sayı sabit bir üst sınır yerine koşullara göre değişebilecek bir rakam olarak belirlenmiş ve genel iltica hakkı saklı tutulmuştu.

Gerçi Yeşiller iki Hristiyan partinin vardıkları uzlaşmayı kabul etmeyeceklerini açıkladılar ve sığınmacıların iade edilecekleri güvenli ülke sayısının Fas, Tunus, Cezayir eklenerek çoğaltılmasına da karsı olduklarını, AB ile Türkiye arasında varılan mülteci iade anlaşması ve benzeri anlaşmaları da kabul etmediklerini duyurdular. Ancak analistler FDP’yle Yeşiller’in ve Birlik Partileri’nin ayrı düştükleri konuları sineye çekip, zorlu bir pazarlıktan sonra ‘Jamaika’ koalisyonunu oluşturacağına kesin gözüyle bakıyor ve 24 Eylül seçimlerinde aşırı sağ AfD partisinin ciddi yükselişinin ardından başka alternatif olmadığını vurguluyorlar.

Bu kapsamda CDU’yla CSU’nun işgücü açığına uygun olarak nitelikli işgücünün Almanya'ya göçünü kolaylaştıracak bir göçmen kanununa da yeşil ışık yakmaları, tarafların koalisyon görüşmelerinde uzlaşabileceklerinin sinyali olarak yorumlanan bir gelişme. Göçmen kanunu kapsamında planlanan kota sisteminde yüksek eğitimli, kalifiye ve ticaret odaklı göçmenler ağırlıkta olacak. Kotanın ikinci büyük dilimini ise aile birleştirme kapsamında gelecek olan göçmenler oluşturacak. Hristiyan Demokratlar yıllarca Almanya'nın bir göç ülkesi olmadığını savunmuş ve örneğin Kanada’da olduğu gibi yıllık göçmen ve sığınmacı kotasına karşı tavır koymuşlardı. Kanada yıllara göre değişen bir oranla, her yıl ortalama 250 binin üzerinde göçmen ve sığınmacı kabul ediyor.

Birlik Partileri CDU/CSU’nun siyah, FDP'nin sarı ve Yeşiller'in de yeşil renklerinden dolayı Alman kamuoyunda ‘Jamaika’ koalisyonu olarak tanımlanan koalisyon için ilk görüşme tarihi gelecek hafta 18 Ekim olarak belirlendi. CDU ve CSU heyetinin 18 Ekim'de önce FDP'yle ardından da Yeşiller'le görüşeceği açıklanırken, 20 Ekim'de de tüm parti yetkililerinin ortak toplantı yapacağı belirtildi. Bu görüşmede ekonomik gelişme, aile politikası ve dijitalleşme gibi konular ele alınacak, bu konularda anlaşma sağlanması durumunda ikinci turdaki sondajlarda sığınmacı sayısı ve vasıflı yabancıların Almanya'ya kabul edilmeleri konularının ele alınacağı haber verildi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG