Erişilebilirlik

Almanya'da Erdoğan'a Konuşma Yasağı Tartışmaları Sürüyor


Almanya'nın Hamburg kentinde 7-8 Temmuz günlerinde düzenlenecek G20 Zirvesi kapsamında Almanya’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlara hitap etmesinin yasaklanmasıyla ilgili tartışmalar hafta sonunda da sürdü.

Berlin Büyükelçiliği tarafında yapılan bir açıklama ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin Almanya’daki başkonsolosluklarından birinin alanı içinde konuşma yapabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Büyükelçilik Basın Müşavirliği, Erdoğan'ın konsolosluk alanlarında konuşma yapması için izin almaya gerek olmadığını ve söz konusu alanların "yasal olarak yabancı devlet alanı statüsünde görülmediğini ancak devletler hukukunun özel koruması altında" bulunduğunu açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın konuşma yapması durumunda, ev sahibi ülke konumundaki Almanya’dan izin alınmasına gerek olmadığı öne sürüldü.

Açıklama Alman medyasında, Erdoğan’ın G20 Zirvesi’nin ardından Hamburg Başkonsolosluğu’nda ya da Kuzey Ren Vestfalya’daki kentlerde bulunan konsolosluklardan birinde vatandaşlarla bir araya gelerek, konuşma yapabileceği şeklinde yorumlandı. Alman hukuk çevrelerinden de Cumhurbaşkanın istediği takdirde diplomatik temsilciliklerde konuşma yapabileceği, bunun engellenemeyeceği değerlendirmeleri geldi.

Almanya’da AK Parti'ye yakın çevreler,geçen hafta Dortmund, Oberhausen, Düsseldorf ve Köln’deki kapalı spor salonlarına Cumhurbaşkanı'nın katılımıyla planlanan bir toplantı için başvurmuş, ancak hiç bir salon olumlu yanıt vermemişti. Bunun ardından Berlin daha önce kapalı salon toplantısına izin verilmeyeceğini ifade etmesine rağmen Ankara Alman Dışişleri Bakanlığı'na resmi başvuruda bulunmuş, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Erdoğan’ın toplantısına izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Federal Hükümet tarafından alınan karara göre bundan böyle AB dışındaki ülkelerin liderleri, gelecekte Almanya’da yapacakları politik etkinlikler konusunda hükümetten izin almak zorunda kalacak. Ayrıca ülkelerinde yapılacak bir seçim ya da halk oylamasından üç ay önce Almanya’da miting yapamayacak.

AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bundan önce Almanya’daki toplantılarını düzenleyen Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) sözcüsü Fatih Zingal alınan kararın Almanya’daki Türkleri rencide ettiğini, ayrıca ülkenin çifte standartlı politikalarını ortaya koyduğunu savunuyor.

Bu arada Frankfurt’ta yaşayan bir Türkiye kökenli vatandaş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 7 Temmuz'daki doğum günü partisine davet ederek, konuşma yapmasını istedi. Teyfik Özcan adlı vatandaş, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "10 bin arkadaşım ve ben sizi burada görmekten ve bize bir konuşma yapmanızdan çok mutlu oluruz. Bu özel bir davet olduğu için resmi izin almamıza da gerek yok. Daveti kabul ederseniz çok mutlu olurum, en demokratik selamlarımla" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG