Almanya’da koronavirüs tespit edilen vaka sayısı ise 2078’e ulaştı. Böylece dünden bu yana tespit edilen vaka sayısı 520 arttı. Biri Mısır’da olmak üzere şimdiye kadar beş Alman yaşamını yitirdi. Geçen Pazar günü bir Alman, Mısır’da tatil yaptığı sırada yaşamını yitirmişti. Hafta başından bu yana ise Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde üç kişinin öldüğü açıklanmıştı. Bugünkü ölüm haberi ise Baden Württenberg eyaletinden geldi. Yapılan açıklamada Stuttagrat kentinde 67 yaşında bir kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
Virüsten etkilenenlerin ve ölenlerin sayısının artması alınan önlemlerin somutlaşması ve hızlandırılmasına neden oldu. Önlemler sadece virüsten korunmayı içermiyor, salgın hastalığın ekonomide yaratacağı olumsuz etkinin azaltılması amacıyla da planlar yapılıyor. Ancak gelişmelerin dinamizmi bu planların yaşama geçirilmesini zorlaştırıyor.
Nitekim Almanya'da Frankfurt Borsası, yüzde 5,8 azalarak 9.829 puanla Temmuz 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylece borsadaki DAX endeksi geçen Pazartesi gününden bu yana yüzde 16 oranında değer kaybı yaşadı. Borsa uzmanları, Başkan Donald Trump’ın, Corona virüsü salgını nedeniyle ABD’nin Avrupa'dan seyahatleri askıya aldığını duyurmasının yeni bir paniğe yol açtığını ve sert düşüşün muhtemelen yarın da süreceğini belirttiler.
Borsada en büyük oranda değer yitiren şirketlerden biri Almanya’nın dünya çapında en önemli markalarından Lufthansa. Havayolu şirketi Lufthansa’nın hisseleri Şubat ayının başından bu yana yüzde 35 değer kaybederken, şirket yetkilileri şimdiye dek iptal edilen 7 bin uçuşa ek olarak 29 Mart ila 24 Nisan tarihleri arasında 23 bin uçuşun daha iptal edilmesi gerektiğini açıkladı. Üstelik bu açıklama Başkan Trump’ın Avrupa’dan seyahatleri askıya alma kararı öncesinde geldi. Lufthansa yetkilileri Trump’ın açıklamasından sonra başka iptallerin beklendiğini duyurdu.
CDU kurultayı ertelendi
Öte yandan Corona virüsünden etkilenenlerin sayısını frenleyebilmek için alınan önlemler her geçen gün artıyor. Hrıstiyan Demokrat Parti (CDU) kurultayı ertelendi. 25 Nisan'da yapılması planlanan olağanüstü kurultayda, görevinden ayrılan Annegret Kramp-Karrenbauer'in yerine geçecek isim belirlenecekti. Kurultaya 1001 delegenin katılacağı açıklanmıştı. Almanya'da bin kişinin üstündeki tüm etkinler yasaklanmış durumda. CDU kurultayının ne zaman yapılabileceği konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.
Spor karşılaşmalarının iptali veya seyircisiz oynanması kararına paralel, ülke çapında bin kişiden fazla katılımcısı olan tüm etkinlikler yasaklandı.
Birçok eyalette okulların kapatılması gündemde. Ülkenin en büyük iki kenti olan Berlin ve Kamöbug’da üniversitelerin yaz tatilinin başlangıcı 30 Mart’tan 20 Nisan’a ertelendi. Korona tehlikesi nedeniyle, vatandaşlara doktora gitmeden rapor alma imkanı tanındı. Üst solunum yolları şikayeti bulunanlar, doktorlarını arayarak, doktora hiç gitmeden 7 güne kadar rapor alabilecekler. Bu durum ilk etapta dört hafta geçerli olacak. Bu arada Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in bu hafta katılmayı planladığı tüm toplantıları iptal ettiği öğrenildi. Bu kapsamda, Steinmeier’in Estonya, Finlandiya ve Slovenya cumhurbaşkanlarıyla hafta sonunda Berlin’de planlanan dörtlü zirve de iptal edildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yanı sıra, Federal Meclis’in bulunduğu ünlü Reichstag Binası ziyarete kapandı. Hatta liberal parti FDP’den bir milletvekilinde Corona tespit edilmesinden sonra meclisteki oturumların da iptalinin konuşulduğu haber verildi.
Bu arada Alman medyasında yapılan bazı yorumlarda, Başbakan Angela Merkel'in aşı ve tedavi imkanı bulunmadığında nüfusun yüzde 60 ila 70’ine Corona virüsü bulaşabileceği yönündeki ifadesine eleştiriler geldi. Yorumcular, Merkel’in paniğe neden olduğunu ve şu an için virüsün gidişatı konusunda kimsenin kesin bilgisi olmadığını vurgularken, hastalığının yayılışının ülkeden ülkeye değişik bir grafik çizdiğine de dikkat çekildi. Nitekim Almanya'daki Corona vakalarında ölüm oranı yüzde 0,19 iken, İtalya'daki vakalardaki ölümler yüzde 6,63 ile 35 kat daha fazla durumda.
Uzmanlar, İtalya'daki sağlık harcamalarının azalması ve hastanelerdeki yatak kapasitelerinin düşmesi gibi nedenlerle ülkenin sağlık sisteminin salgın yükünü taşıyamadığını, Almanya’nın sağlık sisteminin ise daha sağlam ve dayanıklı olduğunu iddia ediyor.