Erişilebilirlik

Almanya'da Açılan 'Liberal Cami'ye Tepkiler


Almanya’nın başkenti Berlin’de geçen hafta açılan, kadın ve erkeklerin birlikte ibadet ettiği ‘İbn Rüşd Goethe’ adlı cami tepkilere de neden olurken, caminin kurucusu Seyran Ateş’in ölüm tehditleri aldığı öğrenildi.

Ateş’e yönelik tehditler nedeniyle, polis açılışın olduğu cuma namazı sırasında caminin etrafında güvenlik önlemleri almıştı.

Ateş, caminin Alman basınında büyük yankı bulan açılışı sonrasında kendisine özellikle sosyal medya üzerinden hakaretlerin ve tehditlerin artığını duyurdu. Ateş, daha önce kadın hakları avukatlığı yaptığı dönemde saldırıya uğramış ve ağır yaralanmıştı.

İslam’ın barış dini olduğunu, ancak Batılı toplumlarda şiddetle eşit tutulduğunu öne süren Ateş, kendisini tehdit eden kişi ve kesimlerin İslamcı terör eylemleri karşısında sessiz kaldıklarını ifade ederek, “Beni eleştirenler, IŞİD’e, El Kaida’ya ya da Boko Haram’a karşı ne yapıyorlar” dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

İslam alimi İbn Rüşd ve Alman yazar Johann Wofgang von Goethe’nin adlarının birleşiminden oluşan isimle açılan, ülkenin ilk liberal camisi ‘İbn Rüşd-Goethe’ bir protestan kilisesinin binasında hizmet veriyor.

Kadın ve erkeklerin yan yana saf tuttukları camide, kadınlara başörtüsü takma zorunluluğu yok. Camide ayrıca Sünni, Şii ve Alevilerin birlikte dua edebilmesi amaçlanıyor.

Ateş, LGBT bireylerin de camiye gelebileceğini duyurmuştu. Ateş’in imamlık eğitimine başladığı ve mescitte vaazı bizzat kendisinin vereceği de öğrenildi.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı, “Sözde İslamilik iddiası taşıyan bir girişim aracılığıyla yüce dinimizin temel esasları hiçe sayılmıştır” şeklinde söz konusu camiyi eleştiren bir açıklama yaptı.

Açıklamada,“Bunun yıllardır FETÖ ve benzeri menhus yapıların öncülüğünde yürütülen bir din mühendisliği projesi olduğu açıktır. İslam’ın on dört asırlık değişmez sabiteleri olarak devam edegelen bir ibadetini laubalice değiştirmeye kalkışmak, asla bir fikir ve düşünce özgürlüğü olarak değerlendirilemez. Bu tür girişimler karşısında bütün mümin kardeşlerimizin her türlü provokasyondan uzak kalarak hikmet ve teenniyle hareket edeceklerine olan inancımız tamdır” denildi. Türk basınında çıkan bazı haberlerde de, Ateş’in Fethullah Gülen Cemaati'yle ilişkili olduğu iddia edildi.

Müslümanları dini konularda bilgilendirme iddiasındaki Mısır kaynaklı Dar al-Ifta Kurumu da, ‘İbn Rüşd Goethe’ camisiyle ilgili bir açıklama yaptı ve camideki uygulamaların “İslam’ın kurallarına ters düştüğünü ve hiçe saydığını“ öne sürdü. Kadın ve erkeklerin yan yana saf tutmasının ve kadınların başörtüsüz camiye girmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden kurum, söz konusu camiyi ‘İslam’a karşı bir tavır’ olarak tanımladı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG