Erişilebilirlik

Almanya Erdoğan’ın Türkler'e Hitap Etmesine İzin Vermedi


Cuhurbaşkanı Erdoğan 2014 yılında Almanya'da Türkler'e hitap ederken
Cuhurbaşkanı Erdoğan 2014 yılında Almanya'da Türkler'e hitap ederken

7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’da yapılacak G20 Zirvesi’ne katılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirve sonrasında Türk vatandaşlarına hitaben konuşma yapma isteği Almanya tarafından reddedildi.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Rusya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Türkiye’ye böyle bir konuşmanın yapılamayacağını iletiyoruz. Bize bu hakkı tanıyan anayasal zemin ve hükümler de bulunuyor" dedi. Almanya’nın uluslararası çıkarlarını tartarak bu kararı aldıklarını belirten Gabriel, Türkiye’ye sözlü nota verileceğini ve alınan kararın bildirileceğini söyledi.

Gabriel, Erdoğan’ın Almanya’da bir Türk başkonsolosluğu binası alanında konuşma yapması durumunda bunu engelleme imkanları olmadığını ifade etti.

Gabriel: "Başka Ülkenin Çatışmalarını Almanya’ya Getirmesini Hoş Göremeyeceğiz"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de hükümetin Erdoğan'ın Almanya'da bir toplantı düzenlemesine izin vermeyeceğini vurgulayarak, "Bakan Gabriel'in yaptığı açıklamayı Başbakan da onayladı. Alman hükümetinin tutumu bu şekildedir" diye konuştu.

Almanya ile Türkiye arasında yeni bir krizin habercisi olan bu karar öncesinde, Gabriel "Dün Türkiye'den Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 zirvesi çerçevesinde vatandaşlarına konuşmak istediği için resmi bir başvuru aldık" sözleriyle, Ankara’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da etkinlik düzenlemek için resmi başvuruda bulunduğunu açıklamıştı.

Alman hükümetinin iki hafta önce Türk hükümetine bu konuda izin istenmemesi için yönünde haber verdiği, buna rağmen Türk sivil toplum örgütlerinin Erdoğan’ın konuşma yapabilmesi için salon kiramalaya çalıştığı öğrenilmişti.

Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Düsseldorf kentindeki ISS-Dome adlı salonun yetkililerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’da salonlarında yapması planlanan konuşmasına ret cevabı verdiklerini açıkladıktan sonra,söz konusu toplantı için Dortmund ve Oberhausen kentlerinde bulunan başka salonlardan da ret cevabı alındığı iddia edildi.

Konuyla ilgili haberlerde, salonlar yaz aylarında tadilata alındığı için, kiralanmadıkları öne sürülmüştü. 16 Nisan referandumu öncesinde de Almanya'da AK Parti’ye yakın vatandaşlara yönelik konuşma yapmak isteyen bazı Türk bakanların etkinliklerinin bir bir iptal edilmesi, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde gerginliğe neden olmuştu. Erdoğan bu duruma sert tepki göstererek, Almanya'nın kararını Nazi dönemi uygulamalarına benzetmişti. Berlin geçen hafta da, Erdoğan’ın Mayıs ayındaki Washington ziyareti sırasında Kürt protestocularla kavgaya karışan ve haklarında ABD’de tutuklama kararı çıkartılan 12 korumasını Hamburg’a getirmemesi yönünde mesaj yollamıştı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG