Erişilebilirlik

Almanya Dışişleri Bakanı Türkiye'de


Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in bir günlük Ankara ziyaretinde ana konu Avrupa’yı sarsan mülteci krizi olacak. Steinmeier’in yola çıkmadan yaptığı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ve mevkidaşı Feridun Sinirlioğlu ile biraraya gelecek, ayrıca Türkiye’ye sığınan mültecilere yardım eden Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) ve konuyla ilgili başka sivil toplum örgütleri temsilcileriyle de bir görüşme yapacak.

Açıklamasında Türkiye’yi sığınmacı krizinin ve Suriye’deki iç savaşın çözümünde “kilit ülke” olarak tanımlayan Steinmeier, Ankara’daki temaslarında Almanya başta olmak üzere mülteci krizinden etkilenen AB ülkelerinin Türkiye’ye hangi alanlarda yardımı yoğunlaştırabileceğinin masaya yatırılacağını açıkladı.

Berlin’in şimdiye kadar bu konuda Ankara ile olabildiğince en sıkı şekilde ortak çalıştığını duyuran bakan, yaklaşan genel seçim nedeni ile Türkiye’deki iç politik durumun hassas olduğunu, buna rağmen ikili ilişkilerin daha da derinleşmesinden yana tavır koyacağı söyledi.

Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan diplomatlar, Alman heyetinin 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı alan Türkiye’nin bu konuda elde ettiği deneyimleri de yetkililerden öğrenmeyi hedeflediklerini açıkladılar. Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Steinmeier son günlerde sıklıkla Türkiye’nin mülteci krizinde aldığı tavır ve yükten olumlu sözlerle bahsettiler.

Son olarak Merkel geçen Salı günü Avusturya Başbakanı Faymann’la yaptığı basın toplantısında, mülteci krizinin çözümünde Türkiye’nin önemini vurgularken, 28 AB ülkesi devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı ve gelecek Çarşamba günü düzenlenecek özel zirvede “Türkiye ile de oturup bu konuyu iyice görüşmemiz gerekir” şeklinde görüş belirtmişti.

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yakın bir tarihte Almanya’yı ziyaret edeceği açıklandı. Davutoğlu’nun yapacağı ziyaretin muhtemelen Ekim ayının ilk haftasında olacağı öğrenildi.

Mülteci krizi konusundaki bir diğer diplomatik zirve önümüzdeki Pazar günü yapılacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Berlin’de Steinmeier ile biraraya gelecek, görüşmede neredeyse eşi benzeri görülmemiş mülteci kriziyle karşı karşıya kalan Almanya ve AB ülkelerinin sorununun çözümü konusunda görüş alışverişi yapması bekleniyor.

Bir diğer konu ise Suriye sorununun çözümlenmesi için geliştirilen yeni planlar olacak. Steinmeier, Türkiye ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi Suriye'ye komşu ülkeler ile Rusya, ABD ve Avrupa Birliği'nin BM Genel Kurulu görüşmelerinde biraraya gelerek müzakerelerde bulunabileceğini açıklamış ve bunu konuyla ilgili “yeni umut” olarak adlandırmıştı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG