Erişilebilirlik

Uruguay’da başkanlık seçimi ikinci tura kaldı


Uruguay’da dün yapılan başkanlık seçiminin ilk turunu, sol ittifak Frente Amplio'nun (Geniş Cephe) adayı Yamandú Orsi, oyların yüzde 43,48'ini alarak kazandı.
Uruguay’da dün yapılan başkanlık seçiminin ilk turunu, sol ittifak Frente Amplio'nun (Geniş Cephe) adayı Yamandú Orsi, oyların yüzde 43,48'ini alarak kazandı.

Kullanılan oyların yüzde 91,13’ünün gösterdiği ilk sonuçlara göre Uruguay’da dün yapılan başkanlık seçiminin ilk turunu, sol ittifak Frente Amplio'nun (Geniş Cephe) adayı Yamandú Orsi, oyların yüzde 43,48'ini alarak kazandı.

Ancak ilk turda kazanmak için gerekli yüzde 50+1 oy koşulunu sağlayamadığı için, ülkenin yeni devlet başkanının belirlenmesi 24 Kasım'da yapılacak ikinci tura kaldı.

Eski Başkan Jose Mujica'nın siyasi varisi olarak gösterilen ve üç dönem üst üste belediye başkanlığı da yapan Orsi’nin “yenilenmiş bir sol” başlığı altında yürüttüğü kampanya vaatleri arasında çevre politikalarının güçlendirilmesi, küçük üreticilerin desteklenmesi ve sosyal entegrasyon politikaları yer alıyor.

İkinci turda Orsi ile yarışacak olan aday ise iktidardaki Partido Nacional (Ulusal Parti) adayı Alvaro Delgado.

Uruguay'da dün yapılan başkanlık seçiminin ilk tur sonuçları
Uruguay'da dün yapılan başkanlık seçiminin ilk tur sonuçları

İlk sonuçlara göre tüm oyların yüzde 27,12’sini alan Delgado, iktidardaki Luis Lacalle Pou hükümetinin ilk gününden, geçtiğimiz Aralık ayına kadar hükümet sekreteri görevini yürütmüştü.

Merkez sağ eğilimli ve daha önce milletvekilliği ile senatörlük de yapan Delgado, kampanya sürecinde ülkeyi idare etmek için yeteri kadar tecrübeye sahip olmasının avantajlarına ve mevcut hükümetin politikalarına devam ederek sürekliliği sağlamanın önemine vurgu yapmıştı.

İkinci tur hesapları

Seçimde yüzde 16,17 oy alan Partido Colorado’nun (Çok Renkli Parti) rolü ikinci turda daha da artacak gibi görünüyor.

Partido Colorado’nun başkanı Andres Ojeda, Uruguay’da solun yeniden iktidara gelmemesi için Delgado’yu destekleme sözü vermişti.

İkinci turda Delgado’yu desteklemesi beklenen diğer adayların da oy toplamının yüzde 8 civarı olduğu belirtiliyor. Uruguay basınında bu hesaplara göre ikinci turdaki yarışın oldukça zorlu geçeceği kaydediliyor.

Halk teklifleri kabul etmedi

Dünkü seçimlerde ayrıca, biri gece yarısı baskınları yapılabilmesi için, diğeri de sosyal güvenlik reformu konusunda yapılan halk oylamalarında, yasanın gerektirdiği yüzde 50'den fazla çoğunluğa ulaşılamadığı açıklandı.

Uruguay’da yapılan halk oylamalarında emekli maaşlarının arttırılması ve emeklilik yaşının 65’ten 60’a düşürülme teklifini Frente Amplio, hâlihazırda yasak olan geceleri baskın yapılabilmesine izin verilmesi teklifiniyse Partido Nacional destekliyordu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG