Erişilebilirlik

Almanya’da Koalisyon Görüşmeleri Beklemede


Almanya'da genel seçimler üç hafta önce yapıldı. Ancak Birlik Partileri CDU/CSU ile liberal Parti FDP ve Yeşiller, seçimin sonucuna göre hükümetin kurulması için tek alternatif olan ‘Jamaika koalisyonu’ görüşmelerine hala başlamadı. Bunun sebebi önümüzdeki Pazar günü, yani 15 Ekim’de yapılacak olan Aşağı Saksonya eyalet seçimleri. Partiler seçim sonuçlarına göre koalisyon masasına oturmak istiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Birlik Partileri CDU/CSU’nun siyah, FDP'nin sarı ve Yeşiller'in de yeşil renklerinden dolayı Alman kamuoyunda ‘Jamaika’ koalisyonu olarak tanımlanan koalisyon için ilk görüşme tarihi önümüzdeki hafta 18 Ekim olarak belirlenmiş, Merkel "sağlıklı bir koalisyon kurulması için önce Aşağı Saksonya eyalet seçimlerinin yapılmasının doğru olacağını" söylemişti.

Federal seçimlerin ardından yılın son seçiminde oy dağılımı ve sandıktan çıkacak sonucun Berlin’deki kaolisyon görüşmelerine nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.

Şu anda Aşağı Saksonya’da Sosyal Demokratlarla Yeşiller ortak koalisyonu hükümette.

Seçim öncesi anketlere göre 24 Eylül’de genel seçimde tarihinde en düşük oy oranını alan Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 33 ile Aşağı Saksonya’da birinci parti olacak.

Merkel’in partisi CDU’nun oy oranı ise yüzde 32. Yeşiller ve FDP’nin yüzde 10, 24 Eylül seçimine damgasını vuran sağ popülist Almanya için Alternatif AfD’nin ise en az yüzde 7 oy alacağı ve eyalet meclislerine girme trendini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Genel seçimde Hıristiyan Birlik Partileri’nden AfD’ye bir milyon oy kayması olduğunun tespit edilmesinden sonra, CDU Aşağı Saksonya örgütünün mülteci ve göçmen karşıtı söylemlere yönelmesi dikkat çekti. Eyalette Yeşiller Partisi’nden milletvekili ve yeni meclis için de aday olanan Belit Onay, seçim kampanyalarında yerel politik sorunlardan daha çok sığınmacı sorunlarına yer verilmesini eleştiriyor.

Genel seçimlerde yüzde 8,6 oy kaybeden Merkel, Aşağı Saksonya’da da başarısız bir oran yakalaması durumunda, Berlin’deki koalisyon görüşmelerine eli zayıf girecek.

24 Eylül’de yüzde 10,7 oy alarak yeniden mecliste yer almaya hak kazanan FDP ve yüzde 8,9 ile beklentilerin üstünde oy oranı yakalayan Yeşiller ise genel seçimlerde yakaladıkları başarı trentini Aşağı Saksonya’da da sürdürüp ‘Jamaika’ pazarlığına güçlü bir şekilde girmeyi hedefliyor.

Zorlu geçeceği tahmin edilen koalisyon görüşmelerinde partilerin görüş ayrılığı yaşadığı sığınmacı ve göç politikalarından, vergilerin düşürülmesinden enerji konularına ve Türkiye de dahil olmak üzere birçok konu gündeme gelecek.

En erken Aralık ayında sona ermesi, hatta 2018'e sarkması beklenen koalisyon görüşmelerinin sonunda hükümet kurulmaması veya ön görüşmeler sırasında partilerden birinin çekilmesi durumunda, erken seçimin gündeme gelebileceği kaydediliyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG