Erişilebilirlik

Almanya'da Arka Arkaya İftar Davetleri


Başbakan Angela Merkel de göreve geldiğinden bu yana ilk kez bir iftar programına katılmıştı.
Başbakan Angela Merkel de göreve geldiğinden bu yana ilk kez bir iftar programına katılmıştı.

Alman toplumunun yaklaşık yüzde 5’i Müslümanlardan oluşmakta.

İstatistiklere göre 3 milyona yakını Türkiye’den olmak üzere toplam 4 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede, İslamiyet resmi din olarak tanınmıyor. Ancak Alman toplumunun çoğunluğu Müslümanların dini yaşamlarına, gelenek ve adetlerine genel olarak saygı ile yaklaşıyor.

Bunda Müslümanların temsilcilerinin ve özellikle ülke genelinde yaklaşık 3 bin 500 caminin son yıllarda Almanlara yönelik çalışmalarını yoğunlaştırmaları ve kapılarını Müslüman olmayanlara da açmaları büyük pay sahibi.

Nitekim bundan daha birkaç yıl öncesinde sadece Müslüman cemaatlerin kendi içinde geçirdikleri Ramazan dönemi iftar yemekleri ve şenlikler geleneksel hale gelmeye başladı ve Alman toplumunun da ilgisini görüyor.

Camilerin neredeyse tamamında Ramazan boyunca her akşam iftar sofraları kuruluyor. Ramazan sofralarında değişik dinden ve inançlardan insanlar bir araya geliyorlar. Bunun böyle olmasına da Müslüman cemaatleri büyük önem veriyor.

İslamiyet ile ilgili önyargıların giderek arttığı bir dönemde iftarlar dinler arası diyalog, karşılıklı anlayış, tanışma ve kaynaşmaya zemin hazırlayan önemli bir etkinlik olarak algılanıyor.

Çok sayıda Alman kuruluşu da artık iftar yemekleri veriyor. Alman bankaları, sosyal kuruluşlar, işletmeler ve siyasi partiler Müslüman çalışanları ya da üyeleri için iftarlar düzenliyor. Bu yıl Almanya’daki Katolik Kilisesi de bu konuda bir ilke imza atarak, Müslümanlara bir iftar yemeği verdi.

Berlin Başpiskoposluğu tarafından organize edilen iftarda Kur'an-ı Kerim tilaveti ve yemek duası yapıldı. Başpiskoposluk sözcüsü Tobias Przytarski, Müslümanların geleneğine uygun bir davet düzenlenmesinin kilise içinde çok tartışıldığını, ancak Almanya gibi çok kültürlü bir ülkede böyle bir davetin gerekli olduğunu belirtti ve iftar davetinin, dini bir gelenek olarak oruç tutan Hristiyanlar tarafından 'inanç kardeşliği jesti' olduğunu ifade etti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB Yönetim Kurulu Bekir Alboğa, Ramazan'da paylaşmanın dini bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, Müslüman, Hıristiyan veya diğer inançlara sahip insanların ya da hiç bir dine inanmayanların bu sofralarda bir araya gelebilmesinin Almanya’daki uyum süreci açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00
Linki indirmek için

Siyasi partiler de iftar yemekleri düzenliyor, siyasetçiler farklı kesimlerin bir araya geldiği iftar sofralarını değerlendirmenin yolunu arıyor. İki yıl önce Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier’in iftar daveti vermesi ile yeni bir boyut kazanan bu gelenek, bu yıl yeni ilklere de neden oldu. Münih kentinde 1819 yılında kurulan Bavyera Parlamentosu’nun 196 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı. Almanya’nın en muhafazakâr eyaleti olan Bavyera Parlamentosu'nda Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD milletvekilleri, kentte yaşayan yaklaşık 110 bin Müslüman'ın temsilcilerine bir iftar yemeği verdi.

Merkel ilk kez iftara katıldı

Başbakan Angela Merkel de göreve geldiğinden bu yana ilk kez bir iftar programına katıldı. Federal Hükümet'in Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'un evsahipliğini yaptığı iftar programında Başbakan Angela Merkel ile birlikte farklı inanca sahip 43 davetli hazır bulundu. Merkel yaptığı konuşmada Almanya'da yaşayan Müslümanların büyük çoğunluğunun yasalara ve anayasal kurumlara bağlı yurttaş olduğunu söylerken ‘İslam şüphesiz Almanya'ya aittir’ dedi.

Merkel, Almanya'daki Müslümanların ülke refahına katkı sunduklarını da söyledi. Merkel’in iftara katılması Almanya’daki Türk ve Müslüman çatı örgütlerinin temsilcileri arasında çok olumlu yankı buldu. Almanya Türk Toplumu’nun konuyla ilgili açıklamasında, bu tarzda simgesel tavırların kamuoyunda büyük etkisi olduğu vurgusu yapıldı ve Merkel’in katılımının ‘Müslümanların Almanya’ya ait olduğunun göstergesi’ sayılabileceği ve ‘toplumun da Müslümanları kabulünü hızlandırabileceği’ belirtildi.

ABD’de Başkan Barack Obama’nın her yıl iftar verdiğini hatırlatan Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri, benzer bir uygulamayı bundan sonraki yıllarda Almanya Başbakanı’ndan beklediklerini de açıkladılar.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG