Erişilebilirlik

ABD’nin Gazze’de ateşkes çağrıları sürerken Blinken’dan İsrail ziyareti


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında 10 aydır devam eden savaşı bitirmek ve Gazze’de ateşkes sağlamak amacıyla Washington’un yoğunlaştırdığı diplomatik çabalar kapsamında Pazar günü İsrail'e gitti
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında 10 aydır devam eden savaşı bitirmek ve Gazze’de ateşkes sağlamak amacıyla Washington’un yoğunlaştırdığı diplomatik çabalar kapsamında Pazar günü İsrail'e gitti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü Tel Aviv’e gitti. Blinken’ın bu ziyareti, İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasında aylardır süren kanlı çatışmalara son verecek bir ateşkes anlaşmasına varılması için diplomatik baskıyı arttırmayı amaçlıyor.

Blinken savaşın geçen yıl Ekim ayında başlamasından bu yana bölgeyi onuncu kez ziyaret ediyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Blinken’ın Pazartesi günü İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile biraraya geleceğini söyledi.

Blinken, Ortadoğu turu kapsamında İsrail'in ardından Mısır'a geçecek.

ABD diğer arabulucu ülkeler olan Katar ve Mısır ile birlikte, savaşan taraflar arasındaki anlaşmazlıkları gidereceğine inandığı önerilerde bulunmuştu. Amerikalı yetkililer bir anlaşmaya yaklaşıldığı konusunda iyimser olsa da sonuçlanabilmesi için gereken işler olduğu konusunda da uyarıyor.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yaptığımız şey, kalan boşlukları ele almak ve bu boşlukları anlaşmaya son halini verecek, uygulamaya ve ilerlemeye hazır hale getirecek şekilde kapatmak" dedi.

Blinken'ın İsrail'de Başbakan Benyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerle biraraya gelmesi bekleniyor.

Öte yandan görüşmelerin sürdüğü bu dönemde bölgesel gerginlik de tırmanmaya devam ediyor. Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesinin ardından İran, İsrail'e misilleme tehdidinde bulunmuştu.

Washington, İran'ı İsrail'e karşı herhangi bir misilleme eyleminde bulunmaması konusunda defalarca uyardı. Aynı Amerikalı yetkili, böyle bir eylemin özellikle İran için "felaket" sonuçları olabileceğini söyledi.

İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları ortak açıklama yaparak, devam eden ateşkes görüşmelerine destek verdi ve tüm tarafları "eylemleri tırmandırmaktan" kaçınmaya çağırdı.

Anlaşmanın nasıl uygulanacağına ilişkin görüşmelerin önümüzdeki hafta başında devam etmesi, ardından üst düzey yetkililerin Kahire'de yeniden biraraya gelerek anlaşmanın haftasonuna doğru sonuçlandırılması bekleniyor. Ancak İsrail bu konuda “temkinli bir iyimserlik” sergiliyor.

Hamas Sözcüsü Cihad Taha, dün El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail'in ateşkes görüşmelerine bazı şartlar eklediğini ve Netanyahu'nun bu şartları mevcut çabaları engellemek için kullandığını söyledi.

Bir yandan ateşkes umutları artarken, savaş da devam ediyor.

Filistin sağlık yetkililerinin, İsrail'in yakındaki Hamas roket atışlarına atıfta bulunarak yeni tahliye emirleri vermesinin ardından, Cumartesi günü Gazze'nin Zawayda kasabasında düzenlenen bir İsrail saldırısında en az 17 Filistinlinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Yıllardır devam eden İsrail-Filistin çatışmasının son halkası, 7 Ekim'de Hamas savaşçılarının İsrail'e girmesiyle başladı. İsrail rakamlarına göre, saldırıda yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü ve yaklaşık 250 kişi rehin alındı.

İsrail'in bu saldırıyı takip eden operasyonu, Gazze’yi neredeyse enkaza çevirdi ve Filistin sağlık yetkililerine göre çoğunluğu sivil olmak üzere 40 binden fazla Filistinli öldü. İsrail ise, 17 bin Hamas savaşçısını etkisiz hale getirdiğini öne sürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG