Erişilebilirlik

İsrail Gazze Şeridi'nde bir binayı hedef aldı, çoğu aynı aileye mensup 17 kişi öldü


17 Ağustos 2024 - İsrail’in, Gazze’nin Zevayide kasabasına düzenlediği hava saldırısında, çoğu aynı aileye mensup en az 17 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi
17 Ağustos 2024 - İsrail’in, Gazze’nin Zevayide kasabasına düzenlediği hava saldırısında, çoğu aynı aileye mensup en az 17 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi

Gazze’deki sağlık bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in, Gazze’nin Zevayide kasabasına düzenlediği hava saldırısında, en az 17 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, ölenlerden çoğunun aynı aileye mensup kişiler olduğu ifade edildi. Ölenlerden 8’inin çocuk dördünün da kadın olduğu açıklandı. Vurulan binaya komşu olan kişiler binanın tüccarlık yapan bir aileye ait olduğunu askeri herhangi faaliyetle alakası olmadığını söyledi. Komşulardan biri olan Ebu Ahmed Hassan ailenin çocuklarıyla birlikte evlerinde uyurken üç füzeyle binanın vurulduğunu anlattı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamadaysa, ordu birliklerine roket atılan bir bölgedeki militan hedeflerin vurulduğu ve olayın incelenmekte olduğu belirtildi. Ordu sözcüsü de Cumartesi günü X hesabından yapılan Arapça duyurularla bölgenin boşaltılması çağrısında bulunduklarını söyledi. Sözcü, hedef alınan bölgeden roket fırlatıldığı için ordunun sürekli olarak bu bölgelere karşı harekete geçmeye hazır olduğunu ifade etti.

Son saldırıda en az 17 kişi hayatını kaybetti.
Son saldırıda en az 17 kişi hayatını kaybetti.

Reuters haber ajansı, Zevayide’nin boşaltılması yönünde bir çağrı ya da duyuru yapılan bölgede olup olmadığını henüz doğrulamayamadığını bildirdi.

Cuma günü de İsrail'in insani bölge olarak belirlediği güneydeki Han Yunus kentinin iki bölümü, ordu tarafından tehlikeli bulundu ve militanların buradan düzenli olarak roket attığı gerekçesiyle halkın buraları boşaltması emredildi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Cuma günü verilen ve insani yardım bölgelerinin dışında kalan diğer bölgeleri de kapsayan boşaltmaya dair emirlerin yaklaşık 170 bin yerinden edilmiş kişiyi etkilediğini söyledi.

Halk güvenli olduğu söylenen bölgelere göç ediyor.
Halk güvenli olduğu söylenen bölgelere göç ediyor.

OCHA tarafından yayımlanan raporda, “Bu, bölgeyi bugüne kadar etkileyen en büyük tahliye emirlerinden biri ve ‘insani yardım alanı’ olarak adlandırılan bölgenin boyutunu, yaklaşık 41 kilometrekareye yani Gazze Şeridi'nin toplam alanının yüzde 11'ine indirmektedir” denildi.

Bölgenin orta kesiminde yaşayanlar, İsrail tanklarının Cumartesi günü daha önce işgal etmedikleri ve yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı Deyr El-Belah'ın doğu bölgesine doğru ilerlediğini söyledi.

İsrail ordusu Cuma gününden bu yana aralarında Gazze'nin orta ve güneyinden roket atanlar da olmak üzere onlarca militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmı, 10 aydır devam eden ve yerleşim bölgesinin büyük bir bölümünü yerle bir eden İsrail saldırısı nedeniyle yerinden edilmiş durumda.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG