Amerikan Üniversite Kadınlar Derneği, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında çalışanların yüzde 28’inin kadın olduğunu tahmin ediyor. Bir yerli Amerikan toplumu öğretmenleri de kadınların bilime dahil olması için yoğun çaba harcıyor.
VOA, durumu yakından incelemek için Tucson, Arizona’daydı.
Basit bir deney bir roketin nasıl fırlatıldığını kopyalıyor.
Uzaya Gitme Programı’nın direktörü Czarina Salido, “Parçaları oraya koyun ve sonra kapatın onu ve su parçalarla karışınca baskı yaratıyor” diyor.
Bu, Czarina Salido’nun Tucson, Arizona’da Pascua Yagui kabilesine öğrettiği deneylerden biri. 2016 yılında Salido Uzaya Gitme programını kurdu. 36 haftalık bir program.
Amaç yerli Amerikalı kızlara matematikten fiziğe kadar birçok konuda eğitim vermek.
Salido, “Sadece bilim öğretmiyoruz ayrıca kültür eğitimi verildiğine de emin olmak istiyoruz. Farklı kızlar, farklı kabilelerden. Yani farklı kabilelerden gelenlerin hikayelerinden öğreniyoruz” diyor.
Salido, Arizona’nın diğer bölgelerinden, New Mexico’dan, Colorado’dan, Minnesota ve Alaska’dan kızlara da eğitim veriyor. Salido, birçok kızın bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikle ilgili olmasına rağmen yaşlar ilerledikçe bunun azaldığını fark etmiş.
Czarina Salido, “Yani şu anda tam orta okul yaşındalar. Artık bilimle ilgilenmek istemiyorlar. Yani biraz büyümeden onları programa dahil ediyoruz, 9-10 gibi, 12’ye geldiklerinde artık hiç ilgilenmiyorlar” diyor.
VOA’ya sadece ilk adını veren Senerika Pascua Yaqui Kabilesi’nden ve en genç katılımcı.
Senerika, “Çünkü farklı şeyler öğreniyorsunuz bilmediğiniz şeyleri öğreniyorsunuz” ifadelerini kullanıyor.
Programın sonunda öğrenciler Huntsville, Alabama’daki Uzay Kampı’na gittiler. Geziye kaynak bulmak için ki her bir öğrencinin maliyeti iki bin doları buluyor, yerel bir restorantta bağış kampanyası düzenlendi.
Restoran sahibi Stephen Dunn, “Uzaya gitme programı bizim için anlamlı çünkü genç kızlara matematik ve bilim öğrenmeleri konusunda seçenekler sunuyor ve ayrıca uzay kampına gitmelerine de olanak sağlıyor” diyor.
Salido, kamptaki bu tecrübenin kızları bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında profesyonel olmaları için cesaretlendireceğine inanıyor.