Başkan Donald Trump yönetimi, Çin’in batısında yer alan Şincan bölgesindeki beş kurumdan pamuk, giysi ve diğer bazı ürünlerin ithal edilmesine yasak koydu. Ancak Şincan’ın tamamından bu ürünlerin ithalatına yasak getirilmesi teklifini ise incelemek üzere şimdilik beklemeye aldı.
İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Vekili Kenneth Cuccinelli, ithalata getirilen bu yasakların Çin’in Uygur azınlığa yönelik zorla işçi çalıştırma uygulamasını hedef aldığını belirtti.
Cuccinelli, bakanlığın daha geniş kapsamlı bölgesel yasakları değerlendirmekte olduğunu kaydetti.
Reuters haber ajansına konuşan Gümrük ve Sınır Koruma yetkilileri Pazartesi açıklanan yasakların dışında Çin’in en büyük ihraç kalemleri arasındaki pamuk, pamuk tekstil ürünleri, domates gibi ürünlere daha geniş kapsamlı yasaklara hazırlandıklarını söylemişti.
Trump yönetiminden konuyla ilgili bilgi sahibi bazı yetkililer, Reuters’a yaptıkları açıklamada Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Tarım Bakanı Sonny Perdue gibi yönetimden üst düzey isimlerin geniş kapsamlı yasakların tedarik zincirinde aksamalara neden olmasından duydukları endişeyi dile getirdiklerini belirtti.
Çin ayrıca ABD ile görüşülen ticaret anlaşmasının üzerinde uzlaşılan birinci aşamasına göre ABD’den büyük miktarda pamuk alma sözü vermişti. ABD’nin Çin’in pamuk üretimi konusunda önde gelen bölgesine koyacağı bu yasağın, anlaşmanın bu kısmını da tehlikeye atabileceği yorumu yapılıyor.
Cuccinelli, bir şirket ya da tesis yerine bütün bölgeyi kapsayacak yasakları yasal düzlemde derinlemesine incelediklerini aktardı.
İnsan kaçakçılığı, çocuk işçi çalıştırma ve insan hakları ihlallerini yasaklayan Amerikan yasaları çerçevesinde çıkartılan bu ticaret yasakları Gümrük ve Sınır Muhafaza tarafından zorla işçi çalıştırma şüphesi duyulan ürünlere uygulanıyor.
Başkan Donald Trump yönetimi Çin’e Müslüman Uygurlar’a yönelik muamelesi nedeniyle baskı politikası uyguluyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre Şincan’da 1 milyon kadar Müslüman kamplarda zorla çalıştırılıyor.
Çin ise iddiaları reddediyor ve çalışma kampı olduğu iddia edilen merkezlerin mesleki eğitim merkezleri olduğunu savunuyor.
ABD Çin’e seyahat uyarısının seviyesini düşürdü
İki ülke arasında gerilimi arttıran bir diğer konu da Çin’in Corona virüsü salgını konusundaki tutumu. Başkan Trump, salgının dünyaya yayılmasında virüsün çıktığı yer olan Çin’i şeffaf olmamakla suçluyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Hong Kong ve Çin’e seyahat edilmemesi şeklindeki en üst düzey seyahat uyarısını bir seviye aşağıya çekerek ‘‘Seyahatinizi yeniden değerlendirin’’ şeklinde değiştirdi.
Yapılan açıklamada değişikliğe gerekçe olarak Corona virüsü ve yerel kanunların keyfi şekilde uygulanması gösterildi, ancak Çin’in bu konularda ilerleme kaydettiği de belirtildi.