ABD’de tüketici harcamaları, motorlu araç ve dayanıklı tüketim malları alımının azalması sebebiyle Mayıs ayında durgunlaştı. Rakamlar ikinci çeyrekte ekonomik büyümede önemli düzeyde ivme kaybının bir işareti olarak yorumlandı
ABD’de tüketici harcamaları, motorlu araç ve dayanıklı tüketim malları alımının azalması sebebiyle Mayıs ayında durgunlaştı. Rakamlar ikinci çeyrekte ekonomik büyümede önemli düzeyde ivme kaybının bir işareti olarak yorumlandı. Enflasyon baskısının sürmesi sebebiyle ABD Merkez Bankası’nın faiz arttırımlarına devam edebileceği üzerinde duruluyor.
ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Mayıs ayında tüketici harcamalarındaki artış beklentilerin altında yüzde 0,1 artış gösterdi. Nisan ayı verisi de yüzde 0,8 yerine 0,6 olarak güncellendi.
Son veriler, ilk çeyrekte artan ve hatta Ocak-Mart döneminde son iki yıldır görülen en hızlı artışı gösteren tüketici harcamalarının, ikinci çeyrekte hafiflemeye başladığına işaret ediyor. Tüketici harcamalarının yüksek seyretmesinin ABD’nin yüzde 2’lik büyümesinin lokomotiflerinden biri olduğu hatırlatılıyor.
FED ne yapacak?
Ticaret Bakanlığı’nın verileri yıllık enflasyonun geçen ay son iki yıldaki en düşük hızda yükseldiğini gösterse de, fiyat baskısı güçlü şekilde hissedilmeye devam ediyor. Ekonomistlere göre bu durum ABD Merkez Bankası’nı (FED) Temmuz ayında faiz artışı politikasına dönmeye zorlayabilir.
ABD’de motorlu taşıt harcamaları yüzde 23,3 oranında azaldı, benzin ve diğer enerji harcamalarındaysa yüzde 24,4 oranında azalma görüldü. Benzin harcamalarındaki azalmanın enerji fiyatlarındaki düşüşü yansıttığı belirtiliyor.
Bununla birlikte hizmet harcamalarında yüzde 0,4 oranında bir artışın olduğu ve bunun sebebinin de sağlık, ulaşım, barınma, mali hizmetler ve sigorta giderlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.
Öğrenci kredisi geri ödemeleri başlıyor
Yavaşlayan enflasyon tüketicilerin alım gücünü bir miktar artırdı, tasarruf oranı Nisan ayında yüzde 4,3 iken Mayıs ayında yüzde 4,6 olarak gerçekleşti.
Ancak daha düşük gelirli ailelerin Covid-19 salgını sırasındaki birikimleri azalmış durumda. ABD’de 26 milyondan fazla kişi 3 yıllık aranın ardından Ekim ayından itibaren federal öğrenci kredilerini ödemeye başlayacak.
Bu ödemelerin, hane halkı harcamalarına yansıyacağı ve toplam tüketici harcamalarına yüzde 10 civarında etki edebileceği ifade ediliyor.
Tüketici güveni endeksinde artış
ABD’de tüketici güveni Haziran ayında ekonomistlerin beklentilerinin üzerine çıkarak 109’u aşmış ve son 18 ayın en yüksek seviyesine yükselmişti. Tüketici güveni endeksi Mayıs ayında 102’ydi.
Genellikle bu endeksin 80’in altında kalması bir sonraki yıl resesyona işaret ediyor. Tüketici güveni endeksi 2022 yılı Şubat ayından bu yana bir ay hariç her ay 80’in altında kalmıştı.
Haziran ayında tüketici güveni endeksindeki artışla birlikte tüketicilerde resesyona ilişkin kaygıların bir miktar azaldığı belirtiliyor.
Tüketici güvenini ölçen Konferans Kurulu’na göre Amerikalılar’ın yüzde 69’u önümüzdeki bir yıl içinde resesyonun olası olduğunu söylüyor. Bu oran Mayıs ayında yüzde 73’ün üzerindeydi.