Erişilebilirlik

Macron: “Avrupa artık kendi savunmasının yükünü üstlenmeli”


NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Paris’te Elysee Sarayı’nda biraraya geldi.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Paris’te Elysee Sarayı’nda biraraya geldi.

ABD seçimlerinde Donald Trump'ın zaferinin ardından Washington’un Kiev'e yapacağı yardımın geleceği konusunda belirsizlik ve Rus birliklerinin Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişi sürerken, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Ukrayna’ya destek” konusunu görüştü.

Paris’te Elysee Sarayı’nda biraraya gelen Macron ve Rutte, Fransa’nın ve NATO’nun hedefinin “her şeyden önce Ukrayna’ya destek” olduğunu, Avrupa’nın kendi savunması için daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Avrupa çok uzun süredir kendi güvenliğinin yükünü taşımaktan kaçındı ve barışın sonsuz meyvelerini toplayabileceğini düşündü. Ancak artık Avrupa’nın kendi güvenliğinin yükünü taşımasının zamanı geldi” dedi.

Avrupa halkının güvenliği için “güçlü bir Ukrayna'ya, güçlü bir Avrupa'ya ve güçlü bir ittifaka ihtiyaç olduğunu dile getiren Macron, “Bu Fransa ve NATO olarak, gelecekteki ortak gündemimiz. NATO ve müttefikleri, Ukrayna ordusuna gerektiği kadar uzun süre desteğini sürdürmeli. Bu müzakerelerin tek yolu” dedi.

Macron, Kiev ile Moskova arasındaki olası barış müzakereleriyle ilgili olarak da, “Zamanı geldiğinde Ukrayna konusunda Ukraynalılar olmadan ve Avrupa konusunda Avrupalılar olmadan hiçbir karara varılmaması gerektiği” uyarısı yaptı.

Tüm Avrupa ülkelerinin kendi savunmaları için daha fazla harcamaya kararlı olmalarından memnuniyet duyduğunu dile getiren Macron, “güçlü Avrupa’nın, vatandaşlarına iş ve topluma kar sağlayacak, güçlendirilmiş bir Avrupa savunma sanayisinden geçtiğini” söyledi.

“Ukrayna’nın en zor kışı”

NATO Genel Sekreteri Rutte de 2022’den bu yana en zor kışa hazırlanan Ukrayna’ya güçlü desteğin sürmesi gerektiğini söyledi.

Rutte, Avrupa güvenliği ve küresel barış için tehdit oluşturan Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore arasındaki derinleşen askeri bağlar konusunda endişelerini dile getirdi.

Rutte de Kuzey Kore birliklerinin Rusya’ya yardım etmesinin Avrupa için bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Bugün, elbette, Ukraynalılar 2022'den bu yana en sert kışlarıyla yüzleşmeye hazırlanırken, Ukrayna’ya desteğimizi sürdürmenin önemini ele alacağız. Ukrayna’ya uzun vadede desteğimizi yeniden ifade etmeliyiz ve Ukrayna'yı mücadelede tutmaktan daha fazlasını yapmalıyız. Ukrayna'ya çatışmanın gidişatını değiştirmek için ihtiyaç duyduğu desteği sağlayarak Putin ve onu destekleyen otoriter dostları için maliyeti arttırmamız gerekiyor” dedi.

İttifakın ikinci büyük zorluğunun da savunma harcamaları konusunda müttefiklerin daha ileri gitmesi olduğuna dikkat çeken Rutte, “Önemli ilerleme kaydettik ancak daha hızlı gitmek için daha sağlam bir Transatlantik savunma işbirliğine ihtiyacımız var ve daha fazla savunma yatırımına. Savunmaya ne kadar çok harcama yaparsak, gelecekteki çatışma riskini o kadar azaltırız” diye konuştu.

Blinken Brüksel’e gidiyor

Kiev ve Avrupa Birliği, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçim zaferi elde ederek Beyaz Saray’a dönüşüne hazırlanırken, “Ukrayna’ya destek ve barış planı” konusunda NATO üyeleri arasındaki görüşmeler de hızlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rus saldırganlığına karşı savunmasında Ukrayna'ya verilen desteği” görüşmek üzere Çarşamba sabahı Brüksel’e gidiyor. Blinken, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve AB yetkilileriyle biraraya gelecek.

Polonya Başbakanı Donald Tusk da aynı konuda Emmanuel Macron, Mark Rutte, İngiltere Başbakan Keir Starmer ve Baltık ülkeleri liderleriyle görüşmeler yapacağını açıkladı.

Liderler arasındaki mekik diplomasisinin ardından NATO Dışişleri Bakanları 3-4 Aralık’ta Brüksel’deki NATO Karargahı’nda toplanacak.

Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönecek olması, NATO üyelerinin savunma bütçeleri sorununu da yeniden gündeme getiriyor.

Trump’ın seçim zaferinin ardından ilk kez Avrupa’yı ziyaret edecek olan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, müzakereler öncesi Ukrayna’yı güçlendirmek için temaslarını yoğunlaştırıyor.

Washington yönetimi uzun süredir, Ukrayna için gereken savunma harcamalarını Avrupa’nın üstlenmesi için bastırıyor. Çoğu NATO üyesi ülke, artık gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYH) yüzde 2'sinden fazlasını, yani gerekli eşiği buna ayırıyor.

Yıllardır Transatlantik ittifak üyelerinin askeri harcama hedeflerine ulaşamamalarından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Trump, seçim kampanyası sırasında, müttefiklerden yüzde 3'lük bir taahhüt talep etmeye hazırlandığını da dile getirmişti.

Forum

XS
SM
MD
LG