Anayasa Mahkemesi eski Başkan Donald Trump’ın 2020 seçimlerinin sonucunu tersine çevirmeyi planlamakla suçlandığı davada dokunulmazlığa sahip olduğu iddiasını görüştü.
Mahkeme yargıçları, Trump’ın avukatıyla Özel Savcı Jack Smith’in ekibinden bir avukatın konuyla ilgili değerlendirmelerini dinledi, sorular sordu.
Yargıçlar, Trump’ın avukatına, başkanların resmi görevleriyle ilgili dokunulmazlığa sahip olması gerektiği yönündeki savına ilişkin sorular yöneltti.
Yargıçlar, öncelikle resmi görevle özel görevin nasıl ayrılacağı yönünde sorular sordular, ardından hangi suçların resmi ya da resmi olmayan şeklinde nitelenebileceği yönünde sorular yönelttiler.
Orduya darbe yapma emri vermek, rakibine saldırı düzenletmek gibi emirlerin suç olup olmadığı gibi sorular da Trump’ın avukatına yöneltilenler arasındaydı.
Mahkeme yargıçları, bu ve buna benzer sorularla ilk önce Trump’ın dokunulmazlık iddiasıyla ilgili olumsuz bir karara varabilecekleri izlenimini yarattı ancak bunun ardından yargıçlar Özel Savcı Jack Smith’in ekibinden Michael Dreeben’e sorular yöneltmeye başlayınca izlenim değişti.
Mahkemenin muhafazakar yargıçları, Dreeben’in genellikle Trump’ın yaptıklarıyla ilgili dile getirdikleri ifadelere mesafeli yaklaştılar ve kendilerinin geçmişle değil geleceğe dair karar vereceklerini belirttiler.
Bazı muhafazakar yargıçlar gelecekte bunun başkanları olumsuz etkileyebileceğine, dünyada birçok ülkede eski başkanlarla ilgili soruşturmalar açıldığına dikkat çektiler.
Amerikan medyası genel olarak, duruşmayı, mahkemenin Trump’ın istediği tam dokunulmazlığı sağlamayabileceği ama davanın seçim sonrasına kalmasına neden olabilir şeklinde yorumladı.
Mahkemenin konuyla ilgili kararını Haziran ayında vermesi bekleniyor. Eğer Haziran ayında karar çıkarsa davanın Kasım’daki seçim sonrasına kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.
New York’taki sus payı davası
Washington’da bu duruşmanın yapıldığı sıralarda Trump, New York’taki “sus payı” davasının duruşmasına katılıyordu.
Davada eski Başkan, 10 yıl önce kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini belirten Stormy Daniels’a 2016 seçimleri öncesi eski avukatı Michael Cohen aracılığıyla “sus payı” amacıyla ödediği 130 bin doları şirket masrafı göstermekle suçlanıyor.
Trump ise Daniels’la cinsel ilişkiye girdiğini reddediyor.
Duruşmada 2016 seçimleri öncesi National Enquirer adlı derginin yöneticisi olan David Pecker görgü tanığı olarak savcıların sorularını yanıtladı.
Derginin o dönem Trump’ın seçim kampanyasına zarar verebilecek hikayeleri satın alıp yayınlamadığı, önceki duruşmalarda Pecker’in açıklamasıyla kamuoyuna yansımıştı.
Pecker Perşembe günkü ifadesinde de eski Playboy dergisi modeli Karen McDougal’ın hikayesine derginin 150 bin dolar ödediğini ve bunun için Trump’tan ödeme alınamadığını söyledi.
McDougal, 2006-2007 yılları arasında Trump’la ilişki yaşadığını öne sürüyordu.
Bu hikayenin doğru olduğuna inandığını söyleyen Pecker, bunun Trump’a ve seçim kampanyasına zarar vermesini istemediklerini belirtti.
Trump McDougal’la ilişki yaşadığını inkar ediyor.
McDougal’ın da önümüzdeki günlerde mahkemede ifade vermesi bekleniyor.
Forum