İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan İsrail ve Lübnanlı sivillerin evlerine dönmelerine yönelik diplomatik çözüm için çalıştıklarını belirtti.
İsrail’in kuzey sınırı ve Lübnan Hizbullah’ı arasında yaşanan çatışmalar sebebiyle sınırın her iki tarafından onbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış ve son haftalarda tırmanan gerilim İsrail ve Hizbullah arasında topyekün bir savaş çıkmasına ilişkin kaygıları arttırmıştı.
Pentagon’da İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşen ABD Savunma Bakanı Austin, “Hizbullah’ın provokasyonları İsrail ve Lübnan halkını istemedikleri bir savaşa sürükleme tehdidine yol açıyor. Böyle bir savaş Lübnan ve masum İsrailli ve Lübnanlı siviller için bir felaket olur” dedi.
“Diplomatik çözüm için çalışıyoruz”
Diplomasinin gerilimin tırmanmasını önlemek için en iyi yol olduğunu vurgulayan Austin, “Bu nedenle acilen İsrail’in kuzey sınırında kalıcı sukuneti yeniden tesis edecek ve sınırın her iki tarafında sivillerin güvenli şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak diplomatik bir anlaşmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
İsrail’e F-35 savaş uçağı satılmasına ilişkin anlaşmaya atıfta bulunan Austin, “ABD her zaman İsrail’in kendisini savunma hakkına destek verecek ve İsrail’in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlayacak. Bölgedeki şiddet ve istikrarsızlığın kaynağı olan İran’ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmamasını sağlama konusunda birlikteyiz” dedi.
İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail’in önümüzdeki haftalarda İran’ın desteklediği Hizbullah ile çatışmayı çözmeye çalışarak geçireceğini ve diplomatik çözümü tercih edeceklerini belirtti.
Hanegbi, İsrail’in Amerikalı yetkililerle, “Gazze’de İsrail’in yoğun askeri operasyonlarının beklenen şekilde sona ermesinin Hizbullah ile bir düzenlemenin önünü açması ihtimalini” görüştüklerini söyledi.
İran’ın desteklediği Hizbullah Gazze’de İsrail ve Hamas arasında savaşın başlamasından bu yana bu savaşa paralel olarak İsrail askerleri ile çatışıyor.
İsrail Savunma Bakanı Gallant, “Bir anlaşmaya varmak için yakın şekilde çalışıyoruz ancak aynı zamanda her olası senaryoya hazırlıklı olunmasını da görüşmeliyiz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller da diplomatik çözümün olası olduğunu düşündüklerini belirtti.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Washington temasları öncesinde yaptığı bir açıklamada, “Gazze, Lübnan ya da başka bölgelerde gerekebilecek her adıma hazırlıklıyız” demişti.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown, Lübnan’da İsrail’in olası bir saldırısının İran ve bağlantılı milis grupları içine çekebilecek daha geniş bir çatışma riskini arttırma olasılığına dikkat çekmişti.
2006’daki savaşta ne olmuştu?
2006 yılında Hizbullah’ın iki İsrail askerini kaçırması ve bazı askerleri sınırötesi bir baskında öldürmesinin ardından İsrail ve Lübnan’daki Hizbullah arasında savaş patlak vermişti.
Çatışma çoğu sivil olmak üzere 1200 Lübnanlı’nın ölümüne ve çoğu asker 160 İsrailli’nin ölümüne yol açmıştı.
Geniş çaplı bir savaşın birden fazla cepheye yayılması ve İran'ın Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçlerinin dahil olmasıyla genişlemesi olası.
İsrail düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'ne göre, Hizbullah çeşitli menzillerde 150 bin ila 200 bin roket ve füzeye sahip.
İsrail’in sahip olduğu Demir Kubbe sistemi, roketleri yaklaşık yüzde 90 başarı oranıyla önlese de kitlesel ve yoğun bir roket saldırısı karşısında tam kapasite etkili olamayabilir.
Forum