Erişilebilirlik

İsrail Savunma Bakanı Gallant Lübnan sınırında Hizbullah’la tırmanan gerilimin gölgesinde Washington’da


İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Washington’daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la biraraya geldi. Görüşmelerin gündeminde Gazze’nin savaş sonrası geleceğinin yanısıra Lübnan sınırında artan gerilim var, 24 Haziran 2024.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Washington’daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la biraraya geldi. Görüşmelerin gündeminde Gazze’nin savaş sonrası geleceğinin yanısıra Lübnan sınırında artan gerilim var, 24 Haziran 2024.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Washington’daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la biraraya geldi. Gallant’ın Washington temaslarında gündemde Gazze’nin savaş sonrası geleceğinin yanısıra Lübnan sınırında artan gerilim var.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Blinken’ın Gallant ile görüşmesinde, İsrail’in Gazze için “güçlü ve gerçekçi” bir plan ortaya koymasının ve çatışmanın daha da tırmanmasından kaçınılmasının öneminin altını çizdiğini söyledi.

Miller, "Gazze'yi yeniden işgal ettiklerini görmek istemiyoruz, bu yüzden buna alternatif için bastırmaya devam ediyoruz" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant Lübnan sınırında Hizbullah’la tırmanan gerilimin gölgesinde Washington’da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Uzun bir süredir İsrail’e Gazze’de savaş sonrası uygulanabilir bir plan sunması konusunda çağrıda bulunan Washington, bunun olmaması halinde bölgede kaos ve kanunsuzluğun tetiklenebileceği veya Hamas’ın geri gelebileceği uyarısını yapmıştı.

Kendi içinde de Gazze’nin geleceğine ilişkin tartışma yaşayan İsrail ise henüz böyle bir plan sunmuş değil.

ABD Genelkurmay Başkanı’ndan “daha geniş çatışma riski” uyarısı

İsrail’in kuzeyinde Lübnan’da İran’ın desteklediği Hizbullah ile sınır hattında yaşanan çatışmalar sebebiyle son günlerde gerginlik daha da tırmandı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Washington temasları öncesinde yaptığı bir açıklamada, “Gazze, Lübnan ya da başka bölgelerde gerekebilecek her adıma hazırlıklıyız” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown, Lübnan’da İsrail’in olası bir saldırısının İran ve bağlantılı milis grupları içine çekebilecek daha geniş bir çatışma riskini arttırma olasılığına dikkat çekti.

Botswana’da savunma görüşmeleri öncesinde Cape Verde’de gazetecilere açıklama yapan Brown, "Hizbullah genel imkan, roket sayısı ve benzeri konularda Hamas'tan daha kabiliyetli ve İran'ın Hizbullah'a daha fazla destek sağlamaya daha yatkın olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Orgeneral Brown, İran tarafından doğrudan insansız hava araçları ve füzelerle hedef alınan İsrail’in savunulduğu ve saldırıların büyük ölçüde engellendiği Nisan ayına kıyasla, Hizbullah’tan gelebilecek saldırılara karşı İsrail’in savunulması konusunda imkanlarının daha kısıtlı olabileceğine dikkat çekti.

ABD Genelkurmay Başkanı, "Bizim bakış açımıza göre, güçlerimizin bulunduğu yere, Lübnan ile İsrail arasındaki kısa menzile dayanarak, onları Nisan ayında yaptığımız gibi destekleyebilmemiz daha zor" dedi.

2006’daki savaşta ne olmuştu?

2006 yılında Hizbullah’ın iki İsrail askerini kaçırması ve bazı askerleri sınır ötesi bir baskında öldürmesinin ardından İsrail ve Lübnan’daki Hizbullah arasında savaş patlak vermişti.

Çatışma çoğu sivil olmak üzere 1200 Lübnanlı’nın ölümüne ve çoğu asker 160 İsrailli’nin ölümüne yol açmıştı.

Geniş çaplı bir savaşın birden fazla cepheye yayılması ve İran'ın Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçlerinin dahil olmasıyla genişlemesi olası.

İsrail düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'ne göre, Hizbullah çeşitli menzillerde 150 bin ila 200 bin roket ve füzeye sahip.

İsrail’in sahip olduğu Demir Kubbe sistemi roketleri yaklaşık yüzde 90 başarı oranıyla önlese de kitlesel ve yoğun bir roket saldırısı karşısında tam kapasite etkili olamayabilir.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok dava dosyasına yeni bilgiler girdi - 2 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG