ABD'nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns, Washington'un Çin'i COVID-19 salgınının kökenleri konusunda daha dürüst olmaya zorlaması gerektiğini söyledi.
ABD Ticaret Odası’nn düzenlediği bir etkinliğe video bağlantısı aracılığıyla katılan Burns, ABD'nin, BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nü (WHO) güçlendirmek istiyorsa Çin'i WHO’da daha aktif rol almaya zorlamasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
2019 yılının Aralık ayında ilk vakaların bildirildiği Çin’in orta kesimlerindeki Wuhan kentine atıfta bulunan Burns, "Ve elbette üç yıl önce Wuhan'da COVID-19 krizinin kaynağı olan olay hakkında daha dürüst olmaya da zorlanmalılar" dedi.
Burns'ün yorumları, Wall Street Journal'ın dün ABD Enerji Bakanlığı'nın salgının muhtemelen Çin'deki bir laboratuvar sızıntısından kaynaklandığı sonucuna vardığını bildirmesinden sonra geldi. Pekin ise bu değerlendirmeyi yalanlıyor.
İstihbarat raporunu okumuş olan kişilere atıfta bulunan Wall Street Journal’e göre, Enerji Bakanlığı yakın zaman önce Beyaz Saray ve önemli Kongre üyeleriyle paylaşılan gizli istihbarat raporundaki hükmünü, bilginin güvenilirliğinin veya akla yatkınlığının sorgulanabilir olduğu görüşüyle verdi.
COVID’in kökenleri hakkında ABD kurumları içerisinde farklı görüşler
Enerji Bakanlığı, yorum talebine yanıt vermedi. ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan dün yaptığı açıklamada, salgının kökeni hakkında "istihbarat camiasında çeşitli görüşler" olduğunu söyledi.
CNN'e konuşan Sullivan, "Birçoğu yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi" dedi. Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre, diğer dört ABD kurumu ve bir ulusal istihbarat kurulu hala COVID-19'un muhtemelen doğal bulaşmanın bir sonucu olduğunu düşünürken, ikisiyse kararsız.
ABD medyasının diğer kurumları tarafından da onaylanan Wall Street Journal haberi hakkında yorum yapması istenen Çin Dışişleri Bakanlığı, salgının laboratuvar sızıntısından ziyade muhtemelen yarasalardan kaynaklanan doğal bir kaynağa işaret eden bir WHO-Çin raporuna atıfta bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, "Bazı taraflar, 'laboratuvar sızıntısı' söylemini yeniden gündeme getirmeyi, Çin'i karalamayı ve kökenlerin izini sürme meselesini siyasallaştırmayı bırakmalı" dedi.