Londra’daki Lloyd’s sigorta şirketi, 300 yıldan fazla süredir gemi kazalarından petrol sızıntılarına küresel çapta birçok alanda faaliyet gösteriyor.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma olasılığı, Lloyd’s şirketinin işlerinin bozulması anlamına geliyor. Şirket, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda Avrupa’da faaliyet gösterme hakkını kaybedecek. Londra, Avrupa’nın geri kalanına açılan kapı olmaktan çıkacak.
İngiltere’nin birlikten çıkması durumunda Avrupa’daki sıkı ticari ilişkilerin yeniden oluşturulması yıllar sürebilir. Lordlar Kamarası AB Komisyonu, AB’den ayrılmanın uzun ve zorlu müzakereler gerektireceği uyarısında bulunuyor.
Açık Avrupa isimli bir analiz şirketinden Stephen Booth, ”Kapsamlı bir ticaret anlaşmasına varmanın dört ila 10 yıl süreceği görülüyor” diye konuştu.
AB’den ayrılmak isteyen İngilizler, İngiltere’yle hızlı bir anlaşma yapmanın, Fransız şarabı ve Alman araçları için büyük bir pazar olan Avrupa’nın çıkarına olacağını savunuyor.
AB’den ayrılma taraftarlarına göre İngiltere, AB dışındaki ülkelerle ticari anlaşmalar yapabilir. Buna örnek olarak 2014’te AB üyesi olmayan İsviçre ve Çin’le yapılan anlaşmalar gösteriliyor.
İngiliz ekonomisinin yüzde 80‘ini bankacılık ve sigortacılık gibi Londra merkezli sektörler oluşturuyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının yol açacağı hasara dikkat çekiyor.
AB’de kalmak isteyenlerse Frankfurt ve Paris gibi kentlerin Avrupa’nın finans merkezi olarak Londra’nın yerini almaya çalışacağını ve İngiltere’nin birlikten çıkma müzakerelerinde zorluk çıkaracağını öne sürüyor.