Erişilebilirlik

ABD’de seçimler yaklaşırken adaylar kampanyalarına hız veriyor


ABD'de 5 Kasım'da yapılacak seçimlere bir haftadan biraz fazla bir süre kala iki aday da özellikle kritik eyaletlerde seçim kampanyalarını hızlandırdı.
ABD'de 5 Kasım'da yapılacak seçimlere bir haftadan biraz fazla bir süre kala iki aday da özellikle kritik eyaletlerde seçim kampanyalarını hızlandırdı.

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerine günler kala Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Kamala Harris, özellikle seçim sonuçlarında etkili olacak kritik eyaletlerde seçim kampanyalarına hız verdi.

Trump, Cumartesi günü Michigan'da Müslüman seçmenlere hitap ederken, eski Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama da Demokratlar’ın mitinginde ateşli bir konuşmayla Kamala Harris’in yanında yer aldı.

Michigan'da Harris ve Trump, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanından endişe duyan Amerikalı Arap ve Müslüman nüfusun yanısıra eyaletin en büyük şehri Detroit'te elektrikli araçların ABD otomobil endüstrisini nasıl yeniden şekillendirebileceğinden endişe duyan sendika işçilerini de içeren seçmenleri yanlarına çekmek için mücadele ediyor.

Pek çok eyalette olduğu gibi Michigan'da da erken oy verme işlemi devam ederken Detroit dışında düzenlenen bir mitingde konuşan Trump, bir grup yerel imamla görüştüğünü belirterek, çatışmaları sona erdireceği ve Ortadoğu'ya barış getireceği için Müslüman seçmenlerin desteğini hak ettiğini savundu.

Trump İsrail'e tam destek veriyor olsa da Gazze ve Lübnan’da devam eden çatışmayı nasıl sona erdireceğini söylemedi. Trump, yine de başkanlık döneminde bazı Müslüman ülkelerden göçü yasaklamasına rağmen ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Harris'in İsrail'e verdiği destekten rahatsız olan bazı Müslüman Amerikalılar’dan destek kazanıyor gibi görünüyor.

Detroit İslam Merkezi'nden İmam Belal Alzuhairi sahnede Trump'a katılarak “Müslümanlar’dan Başkan Trump'ın yanında durmalarını istiyoruz çünkü o barış vadediyor” dedi.

Yaklaşık 8,4 milyon kayıtlı seçmeni ve kazanmak için gereken 270 seçici delegenin 15'inin oyuyla Michigan, ABD'de seçimlerin sonucunu belirlemede en çok etki etmesi beklenen yedi çekişmeli eyaletten biri. Eyalet, Pennsylvania ve Wisconsin ile birlikte Demokratlar’ın Harris'i seçtirmek için en iyi şansı olarak görülen “Mavi Duvar ”ın bir parçası.

“Mavi duvar” eyaletleri, 1992 seçimlerinden bu yana geleneksel olarak Demokrat Parti'nin kazandığı eyaletler olarak biliniyor. Trump, 2016'da Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'yı kazansa da 2020'de Biden, bu eyaletleri Cumhuriyetçi Parti'den geri almıştı.

Michelle Obama sahneye çıktı

Demokrat aday Harris ise Michigan'ın güneyindeki Kalamazoo kentinde kürtaj hakları, vergiler ve sağlık hizmetleri gibi konularda Trump ile arasındaki farklılıkları ortaya koydu.

Barack Obama'nın popüler eşi Michelle Obama da sahneye çıkarak iki aday arasında karakter ve nitelikler konusunda ayrımlar yaparak kalabalığı ateşledi, Trump ile Harris'e yönelik muamelede çifte standart olduğunu söyledi.

Eski first lady Obama, “Kamala'dan her fırsatta gözlerimizi kamaştırmasını isterken bazılarımızın Trump'ın büyük beceriksizliğini görmezden gelmeyi tercih etmesinden dolayı biraz hayalkırıklığına uğradığım için beni bağışlayacağınızı umuyorum” dedi.

Anketler sıkı bı̇r yarış olduğunu gösterı̇yor

Reuters/Ipsos'un kısa süre önce yaptığı bir ankete göre, Harris, Trump'ın, ülke genelinde yüzde 43’e karşı yüzde 46 gibi düşük bir farkla önende. Kamuoyu yoklaması yapan FiveThirtyEight'e göre ise Michigan'da Harris yüzde 47,1'e yüzde 47,6 ile daha da az bir farkla önde.

Her iki aday Michigan’daki seçim çalışmalarının ardından diğer eyaletlere geçti. Donald Trump, Pazar günü New York’taki Madison Square Garden'da bir miting düzenliyor. Trump, en son 1984 yılında bir Cumhuriyetçi başkanı destekleyen eyalette yüksek profilli bir etkinlik yapıyor.

Rakibi Kamala Harris ise, kazanması gereken Pennsylvania'nın en büyük şehri ve Demokratlar’ın kalesi olan Philadelphia'yı dolaşıyor.

Elon Musk yine Trump’ın mitinginde boy gösterecek

Trump, Manhattan'daki mitinginde, Harris'in Cuma günü Houston'da Beyonce ile gerçekleştirdiği etkinlikte olduğu gibi “yıldızların gücünden” faydalanmayı planlıyor.

Muazzam serveti ve yasal açıdan soru işaretlerine neden olan mali desteğiyle Trump'ın yeniden seçilme teklifini destekleyen milyarder Elon Musk'ın öne çıkan konuşmacılar arasında olacağı duyuruldu.

Yıllardır New York'un ünlü simalarından biri olan Trump, NBA takımı New York Knicks’in maçları ve Billy Joel konserleriyle tanınan ikonik mekandaki etkinliği Harris'e karşı kapanış konuşmasını yapmak için kullanacak.

Trump geçen hafta yaptığı açıklamada “Güzel bir patlamayla kapatmak istiyoruz” demişti.

Anketler, seçim gününe bir haftadan biraz fazla bir süre kala, rakip adayların seçimi belirleyecek olan kritik eyaletlerde başa baş olduklarını gösteriyor. 5 Kasım seçimi için şimdiden 38 milyondan fazla oy kullanıldı.

Perşembe günü Bruce Springsteen ile miting düzenleyen Harris, Salı günü Washington'daki National Mall'da yapacağı konuşmayla bir başka yüksek profilli etkinlik düzenleyecek ve burada Trump ile arasındaki farklılıkları vurgulayacak.

Musk, ABD’de yasadışı çalıştığı iddiasını yalanladı

Öte yandan Güney Afrika doğumlu milyarder işadamı Elon Musk’ın 1990'larda bir startup şirketi kurarken kısa bir süre ABD'de yasadışı olarak çalıştığı öne sürüldü.

Washington Post gazetesinde yayınlanan haberi Musk Pazar günü yaptığı açıklamayla yalanladı ve o dönemde ABD'de yasal olarak çalışmasına izin verildiğini ifade etti.

Musk kendisine ait sosyal medya platformu X'te, “H1-B'ye geçiş yapan bir J-1 vizem vardı” dedi.

Washington Post'un konuştuğu Musk'ın iki eski iş arkadaşı, ünlü iş adamının ABD'de çalışma iznini 1997'de aldığını söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG