Erişilebilirlik

Elon Musk'ın Trump’ın kampanya etkinliklerinde günlük 1 milyon dolarlık ikramiye dağıtması yasal açıdan sorgulanıyor


Elon Musk, Trump'ın başkanlık kampanyasını desteklemek amacıyla America PAC adlı bir siyasi eylem organizasyonu başlatmıştı.
Elon Musk, Trump'ın başkanlık kampanyasını desteklemek amacıyla America PAC adlı bir siyasi eylem organizasyonu başlatmıştı.

Milyarder Elon Musk, 5 Kasım’daki seçimlere kadar her gün online dilekçesini imzalayan bir kişiye 1 milyon dolar ödeme sözü verirken, ilk ikramiyenin Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump'ı destekleyen bir siyasi eylem komitesi etkinliğinde verilmesi ödemelerin yasallığı konusunda soru işaretleri yarattı.

Musk, destekçilerini başkan adayı Trump'ın arkasında toplamayı amaçlayan Pennsylvania’nın Harrisburg kentindeki siyasi eylem komitesi etkinliğinde bir katılımcıya 1 milyon dolarlık bir çek verdi. Etkinlik görevlileri kazanan kişinin John Dreher isimli kişi olduğunu söyledi.

Bu para, Musk'ın olağanüstü servetini Trump ile Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasındaki çekişmeli başkanlık yarışını etkilemek için kullanmasının son örneği.

Musk, Trump'ın başkanlık kampanyasını desteklemek amacıyla America PAC adlı bir siyasi eylem organizasyonu başlatmıştı.

Grup, çekişmeli eyaletlerde seçmenleri harekete geçirmeyi ve oy kullanmak üzere kayıt yaptırmalarını sağlıyor ancak hedefe ulaşmakta zorlandığına dair işaretler bulunuyor.

Pennsylvania Valisi’nden “endişe verici” yorumu

Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Pazar günü NBC'nin “Meet the Press” programında,Musk'ın Pennsylvania'daki kayıtlı seçmenlere para verme planının “son derece endişe verici” olduğunu ve “kolluk kuvvetlerinin inceleyebileceği bir şey olduğunu” söyledi.

Seçim hukuku uzmanları, federal yasalarda seçmenlere nakit ödeme yapılmasını yasaklayan çeşitli hükümlere işaret ederken, Cumartesi gecesi bu nakit ödemelerin yasallığı hakkında çok sayıda soru işareti ortaya çıktı.

Halkı oy kullanmalarını sağlamak amacıyla teşvik etmek veya ödüllendirmek içinödeme yapmak federal bir suç ve hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.

Adalet Bakanlığı seçim suçları kılavuzuna göre, bu yasak sadece parasal harcamaları değil, aynı zamanda içki ya da piyango gibi parasal değeri olan her şeyi kapsıyor.

Musk, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Harris'in kazanması halinde bunun “son seçim” olacağını savundu. Musk, ayrıca Trump'a yönelik iki suikast girişiminin, Trump'ın statükoyu altüst ettiğinin ve rahatsızlık yarattığının kanıtı olduğunu söyledi.

Musk'ın insanlardan imzalamalarını istediği dilekçede şu ifadeler yer alıyor: “Anayasa’nın birinci ve ikinci maddeleri ifade özgürlüğünü ve silah taşıma hakkını güvence altına almaktadır. Aşağıdakileri imzalayarak bu maddeleri desteklediğimi taahhüt ediyorum.”

Cumartesi günkü etkinliğe katılanların dilekçeyi imzalamalarıyla America PAC, Trump için sandık başına gitmelerini sağlamak üzere çalışabileceği daha fazla potansiyel seçmenin iletişim bilgilerini toplayabilmeyi hedefledi.

Forbes tarafından dünyanın en zengin kişisi olarak gösterilen Musk, federal açıklamalara göre şimdiye kadar America PAC'a en az 75 milyon dolar sağladı ve bu da grubu Trump'ın Beyaz Saray'ı yeniden kazanması çabalarının önemli bir parçası haline getirdi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG