Erişilebilirlik

Trump başkan seçildiği takdirde Elon Musk’ı, kuracağı hükümet verimliliği komisyonunun başına atayacağını söyledi


Elon Musk ve Donald Trump
Elon Musk ve Donald Trump

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump Perşembe günü yaptığı konuşmada, 5 Kasım seçimlerini kazanması halinde milyarder destekçisi Elon Musk başkanlığında bir hükümet verimlilik komisyonu kuracağını söyledi. Çeşitli konulara değindiği konuşmasında Trump, ülke için ekonomi vizyonundan da bahsetti.

Reuters'a konuşan ve bu görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, eski Başkan Trump’ın haftalardır yardımcılarıyla bir hükümet verimlilik komisyonu fikrini tartıştığını söyledi. Trump, Perşembe günü New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada bu fikri ilk kez kamuoyu önünde desteklediğini gösterdi.

Trump ayrıca Musk'ın bu kurumun başına geçmeyi kabul ettiğini de ilk kez söyledi. Böyle bir komisyonun nasıl çalışacağının ayrıntılarını tam olarak vermeyen Trump, kurulduktan sonraki altı ay içinde komisyonun“dolandırıcılık ve uygunsuz ödemeleri” ortadan kaldırmak için bir plan geliştireceğini kaydetti.

Trump, “Tüm federal hükümetin tam bir mali ve performans denetimini yapmak ve köklü reformlar için tavsiyelerde bulunmakla görevli bir hükümet verimlilik komisyonu oluşturacağım” dedi.

Musk 19 Ağustos'ta bir podcast yayınında eski başkanla konu hakkında görüştüğünü ve kurulda görev almakla ilgileneceğini söyledi.

Musk Perşembe günü X'te “Fırsat doğarsa Amerika'ya hizmet etmeyi dört gözle bekliyorum” diye yazdı. Musk, “Maaşa, unvana, övgüye gerek yok” dedi.

Trump'ın komisyon önerisi, yaklaşık 750 bin federal çalışanı temsil eden Amerikan Kamu Çalışanları Federasyonu adlı sendikanın Başkanı Everett Kelley'in tepkisini çekti. Kelley, Trump ve Musk'ı partizan olmayan kamu hizmetinin içini boşaltmak ve işten çıkarılan çalışanların yerine müttefiklerini getirmek istemekle suçladı.

Kelley Reuters'e yaptığı açıklamada “Bunun verimli bir yanı yok” dedi.

ABD hükümetinde halihazırda federal harcamaları ve performansı araştırmakla görevli federal bir gözlemci kurum olan partilerüstü Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO) bulunuyor.

Trump konuşması sırasında ABD'de kurumlar vergisi oranını yüzde 21'den yüzde 15'e düşürme planını yineledi, ancak bunu sadece yurt içinde üretim yapan şirketler için yapacağını söyledi. Ayrıca konut maliyetlerini düşürmek amacıyla federal arazileri ev inşaatına açacağını kaydeden Trump, bu yeni konut bölgelerinin “düşük vergili” ve “düşük düzenlemeli” olacağını söyledi. Trump bu planı hakkında daha fazla detay vermedi.

Trump, “Ülkemizi ucuza ev inşa etmeye açacağız, böylece gençler ve diğer insanlar ev satın alabilecekler” dedi.

Trump daha önce vergi oranını yüzde 15'e düşürmek istediğini söylemiş olsa da, bu düşük oranı üretimin ülke içinde kalmasına bağlamamıştı.

Trump ayrıca otoyollar, havaalanları ve üretim merkezleri dahil büyük altyapı projelerini finanse etmek üzere bir devlet varlık fonu oluşturulması çağrısında bulundu.

Trump konuşması sırasında aralarında JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, yatırım yönetimi firması Blackstone Group CEO'su Stephen Schwarzman ve kendi yönetiminde Maliye Bakanlığı görevini yürüten Steve Mnuchin'in de bulunduğu iş dünyasından bir dizi lidere işaret etti.

Perşembe günkü etkinliğe katılanlar arasında Trump'ın geçiş ekibinin eşbaşkanı olarak görev yapan mali hizmetler firması Cantor Fitzgerald’ın CEO'su Howard Lutnick de vardı.

Trump, kampanya sürecinde sık sık Başkan Joe Biden'ın görev süresi boyunca ürün fiyatlarındaki artıştan Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris'i sorumlu tuttu.

Kamuoyu yoklamalarına göre, temel enflasyon son iki yılda yavaşlamış olsa da, birçok ABD'li tüketici gıda, gaz ve diğer ürünler için ödemek zorunda kaldıkları yüksek fiyatlardan hoşnutsuz.

Trump çoğu seçmen tarafından ekonominin daha yetkin bir idarecisi olarak görülüyor. Ancak anketler, Harris'e karşı bu konudaki avantajının erozyona uğradığını gösteriyor.

Forum

XS
SM
MD
LG