Erişilebilirlik

Trump, iki yıl önce engellendiği X platformuna, Elon Musk’ın yaptığı röportajla döndü


Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, dün akşam X sosyal medya platformunun sahibi, işadamı Musk'ın sorularını yanıtladı.
Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, dün akşam X sosyal medya platformunun sahibi, işadamı Musk'ın sorularını yanıtladı.

Eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X’e sükseli bir dönüş yapan Donald Trump, platformun sahibi işadamı Elon Musk’ın kendisiyle yaptığı röportajda, 14 Temmuz’da uğradığı suikast girişiminin ayrıntılarını canlı yayında anlattı.

Trump, iki yıl önce engellendiği X platformuna, Elon Musk’ın yaptığı röportajla döndü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00


Teknik aksaklıklar nedeniyle geç başlayan ve zaman zaman kesilen yayında Trump, ABD tarihindeki en büyük sınır dışı etme vaadinde de bulundu. Röportaj, Musk'ın 193 milyondan fazla takipçiye sahip hesabından yayınlandı.

Trump ve Twitter

Twitter, 80 milyonun üzerinde takipçisi olan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını, 2021’de ABD Kongresi’ne yapılan baskının ardından yaptığı paylaşımlar nedeniyle, “daha fazla şiddet olayını kışkırtma riski” taşıdığı gerekçesiyle kalıcı olarak engellemişti.

Nisan 2022’de Twitter’ı satın alan ve adını X olarak değiştiren Elon Musk, Trump'ın hesabını yeniden açmıştı. Trump, hesabı açılmasına rağmen, bu süre zarfında X platformunda herhangi bir paylaşımda bulunmamıştı. Yasak sırasında, kendi kurduğu Truth Social sitesinde paylaşımlarda bulunmuştu.

Kasım seçimlerinde tekrar Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olan Trump X’teki sessizliğini ilk kez dün bozdu ve Musk’ın kendisiyle yaptığı röportajdan saatler önce sekiz ayrı paylaşımda bulundu.

Başkan adayının “sert” duruşu

Akşam saatlerinde Musk’la iki saatten fazla süre, dostane bir ortamda konuşan Trump, ikinci dönem planları hakkında pek ipucu vermedi.

Eski başkan görüşmenin büyük bir bölümünü son suikast girişimi, yasadışı göç ve hükümet düzenlemelerini azaltma planlarına odaklanarak geçirdi.

Trump, Elon Musk'a “Eğer kafamı çevirmeseydim, seni ne kadar sevsem de, şu anda seninle konuşuyor olmazdım” dedi.

Eski bir Trump eleştirmeni olan Musk, Cumhuriyetçi adayın geçen ayki silahlı saldırıya verdiği tepkinin de gösterdiği gibi, başkanın sert duruşunun, ulusal güvenlik açısından kritik önemde olduğunu söyledi.

Musk, “Dışarıda gerçekten sert karakterler var ve eğer Amerikan başkanının sert olduğunu düşünmezlerse, yapmak istediklerini yapacaklardır” dedi.

Çevrimiçi buluşma, Trump'ın 6 Ocak 2021'de Kongre'ye yapılan saldırıyı tetikleyen ve Amerikan demokrasisinin temelini sarsan dezenformasyonu yaydığı için sosyal medya platformunun eski yönetimi tarafından kalıcı olarak yasaklanmasının üzerinden dört yıldan az bir süre geçmesine rağmen ABD siyasi manzarasının ne kadar değiştiğinin altını çizdi.

Oturum, eski başkanın potansiyel olarak milyonlarca seçmene doğrudan ulaşması için bir araç olarak tasarlanmıştı.

Teknik aksaklıklar gölgesinde

X üzerindeki görüşme, duyurulan saatte başlamadı. Planlanan başlangıç saatinden (TSİ 03.00) 40 dakika sonra 878 binden fazla kullanıcı toplantıya bağlandığında, görüşme henüz başlamamıştı. Birçok kullanıcı “Ayrıntılar mevcut değil” şeklinde bir mesaj aldı.

Trump'ın ekibi "X'teki röportajın dinleyicilerin giriş yapmasıyla dolup taştığını" paylaştı. Toplantı başladığında ise Musk geç başladığı için özür diledi ve şirketin sistemini alt üst eden "büyük bir saldırıdan" sorumlu bahsetti. Trump'ın sesi yayında zaman zaman boğuk şekilde duyuldu.

Etkinlik öncesinde Musk, platformda X'in yüksek hacimli olması beklenen katılımcılarla başa çıkmak için "bazı sistem ölçeklendirme testleri" yaptığını paylaştı.

Bu gecikmeli başlangıç, Musk ile Florida Valisi Ron DeSantis arasında Mayıs 2023'te geçen bir sosyal medya konuşmasını anımsattı. Cumhuriyetçi vali, sosyal medya platformunu başkanlık teklifini resmen duyurmak için kullanıyordu. Ancak 400 binden fazla kullanıcının takip ettiği sunum, teknik aksaklıklar nedeniyle bir felakete dönüşmüştü.

Trump'ın Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Trump'ın o dönemde DeSantis ile alay ettiğini belirtti.

Görüşme sona erdiğinde Harris'in kampanyası, "Trump'ın tüm kampanyası Elon Musk ve kendisi gibi insanlara hizmet ediyor. Orta sınıfı satacak ve 2024 yılında bir canlı yayını yönetemeyecek olan bencil zengin adamlar" şeklinde bir açıklama ile yanıt verdi.

Trump ve Musk’ın seçim döneminde değişen ilişkisi

Görüşme, dünyanın en güçlü iki adamı olan Trump ve Musk arasında, seçim sezonu boyunca azılı rakiplerden beklenmedik müttefiklere dönüşen kişisel ilişkinin altını çizdi.

Yakın zamana kadar kendisini "ılımlı bir Demokrat" olarak tanımlayan Musk, 2022 yılında Trump'ın yeniden başkan olmak için çok yaşlı olduğunu öne sürmüştü. Yine de Musk, geçen ay uğradığı suikast girişiminden iki gün sonra Trump'ı resmen destekledi.

Konuşmaları sırasında Trump, Musk'ın hükümet israfını azaltmaya yardımcı olmak için bir sonraki yönetimine katılması fikrini memnuniyetle karşıladı. Musk, olası bir "hükümet verimlilik komisyonuna" katılmak için gönüllü oldu.

"Bir Elon Musk'a ihtiyacım var"

Trump Musk'a “Bir Elon Musk'a ihtiyacım var. Çok güçlü, cesur ve zeki birine ihtiyacım var. Eğitim Bakanlığı'nı kapatmak, eğitimi eyaletlere geri taşımak istiyorum” dedi.

Teknoloji CEO'su, desteğinden önce bile Trump yanlısı bir süper PAC'ı desteklemek için özel olarak çalışıyordu. America PAC olarak bilinen bu grup, seçmenlerden veri toplamak için yanıltıcı girişimlerde bulunduğu iddiasıyla seçim yetkilileri tarafından şu anda soruşturuluyor.

Bu arada Trump, Musk'ın Tesla'daki liderliğine atıfta bulunarak elektrikli araçlara yönelik eleştirilerini yumuşattı.

Trump'ı desteklemeden çok önce, Musk platformdaki paylaşımlarında ve eylemlerinde giderek daha fazla sağa yöneldi ve X'i dünya çapında siyasi söylemi etkilemeye çalışmak için de kullandı. Brezilyalı bir yargıçla sansür konusunda tartışmaya girdi, "uyanmış zihin virüsü" dediği şeye karşı çıktı ve Demokratlar’ın ABD seçimlerinde oy kullanmaları için gizlice göçmenleri uçurduğuna dair yanlış iddiaları güçlendirdi.

Musk ayrıca komplo teorisyeni Alex Jones ve 6 Ocak'taki şiddet olaylarından iki gün sonra şirket tarafından "şiddetin daha fazla kışkırtılması riski" gerekçe gösterilerek platformdan (o zamanki adıyla Twitter'dan) atılan Trump gibi daha önce yasaklanan hesapları yeniden kullanıma açtı.

Trump'ın X'teki kitlesi, bu yılın başlarında halka açık bir şirket haline gelen Truth Social'dakinden çok daha büyük. Trump'ın Truth Social'da 7 buçuk milyondan biraz fazla takipçisi varken, çoğunlukla hareketsiz olan X hesabı, 89 milyon kişi tarafından takip ediliyor.

X’e Avrupa’dan uyarı

Dünyanın izlediği Trump-Musk sohbeti, Avrupa'dan önleyici bir uyarı notunun gelmesine yol açtı.

Fransız iş dünyası yöneticisi ve Avrupa Birliği'nin iç pazardan sorumlu komisyon üyesi Thierry Breton, Musk'ı, Trump'la yaptığı röportajı yayınlayarak olası "zararlı içeriğin yayılması" konusunda uyardı.

X'te yayımlanan bir mektupta Breton, Musk'ı 2022'de dezenformasyon da dahil olmak üzere bir dizi sorunu ele almak üzere kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası da dahil olmak üzere AB yasalarına "X'in uyumunu sağlamaya" çağırdı.

Trump'ın kampanya sözcüsü Steven Cheung ise AB'yi "ABD Başkanlık seçimlerine karışmaya çalışmak yerine kendi işlerine bakmaya" davet etti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG