Erişilebilirlik

ABD seçimlerinde kritik eyaletlerde erken oy kullanma başladı; Trump ve Harris kampanyalarını sürdürüyor


Georgia ve Kuzey Carolina gibi kararsız eyaletler dahil birçok eyalette erken oy verme işlemi başladı. Kamala Harris ve Donald Trump kritik eyaletlerde destek arıyor.
Georgia ve Kuzey Carolina gibi kararsız eyaletler dahil birçok eyalette erken oy verme işlemi başladı. Kamala Harris ve Donald Trump kritik eyaletlerde destek arıyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, eski Başkan Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 5 Kasım seçimlerine üç haftadan az süre kala, seçimin sonucunu belirleyecek olan yedi kritik eyaletinde başa baş durumdalar.

Cumhuriyetçi Partili Trump ve Demokrat Partili Harris'in yarışın son düzlüğünde bu eyaletleri tekrar tekrar ziyaret etmeleri beklenirken, iki adayın kampanyaları, televizyon ve internet sitelerini reklam bombardımanına tutuyor.

Georgia ve Kuzey Carolina gibi kararsız eyaletler dahil birçok eyalette erken oy verme işlemi başladı.

Kamala Harris ve Donald Trump Cuma günü kritik eyaletlerden Michigan'da destek toplamaya çalışıyor.

Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin ile birlikte seçimin belirlenmesine yardımcı olacak üç “mavi duvar” eyaletinden biri. “Mavi duvar” eyaletleri, 1992 seçimlerinden bu yana geleneksel olarak Demokrat Parti'nin kazandığı eyaletler olarak biliniyor. Trump, 2016'da Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'yı kazansa da 2020'de Biden, bu eyaletleri Cumhuriyetçi Parti'den geri almıştı.

Trump'ın eyaletin Detroit kentindeki etkinliği, geçen hafta Detroit'e aşağılayıcı yakıştırmalar yapmasından bu yana buradaki ilk etkinliği. Trump, Harris'in seçilmesi halinde neler olacağı konusunda uyarıda bulunurken, “tüm ülkemizin sonu Detroit gibi olacak” ifadesini kullanmıştı.

Son yıllarda yeniden toparlanmaya başlayan Detroit, uzun yıllar boyunca çok sayıda işyerini kaybetmesi nedeniyle nüfus kaybına uğradı ve derin bir mali krize sürüklendi.

Harris'in Michigan'da karşılaştığı zorluklardan biriyse sendika desteği. Detroit, geleneksel olarak Demokrat bir blok olmasına rağmen Harris, bazı kilit destekleri almayı başaramadı.

Buna ek olarak, Beyaz Saray'ın İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarına verdiği kararlı destek nedeniyle Michigan'da büyük bir topluma sahip olan Arap Amerikalı seçmenler, Harris'e şüpheyle yaklaşıyor.

Yaklaşık 8,4 milyon seçmenin bulunduğu Michigan, kazanana, 15 Seçiciler Kurulu oyu getirecek. Bir adayın ABD Başkanı seçilmesi için 270 Seçiciler Kurulu oyu alması gerekiyor. Bu senaryoda Michigan’ın 15 Seçiciler Kurulu oyu, belirleyici bir sayı.

Michigan’ın Arap Amerikalı, yaşlı, sendikalı ve işçi sınıfı seçmenleri için kıyasıya mücadele eden Trump ve Harris, son günlerde sözlü saldırılarını keskinleştirdi.

Cuma günü Trump, “Fox & Friends” programında herhangi bir kanıta dayanmadan Harris'in Marksist olduğunu söyledi ve zekasına yönelik saldırılarını yeniledi.

Trump, Harris için, “Nerede olduğunu bildiğini sanmıyorum. O düşük IQ'lu bir insan. Zeki değil” dedi.

Harris de Perşembe günü yaptığı açıklamada, Trump destekçilerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na yaptığı kanlı baskın konusunda Amerikan halkının “gerçeklik algısıyla oynadığını” söyledi. Trump kısa bir süre önce 6 Ocak baskınını “sevgi günü” olarak adlandırmıştı.

Kamuoyu ve kampanya içi anketlere göre, Michigan ve diğer önemli savaş alanı eyaletlerinde Harris ya da Trump'tan biri diğerine kıyasla çok az bir farka sahip. Bu durum Demokratlar’ı endişelendiriyor.

Adaylar arasındaki fark azaldı

Trump 2016'da Michigan'ı sadece 11 bin oy farkla kazanmıştı. Biden ise 2020'de Trump'ı Michigan’da 15 bin oy farkla yenmişti.

Daha fazla Cumhuriyetçi’yi ve her ırktan erkek seçmenin desteğini kazanmak için kampanya stratejisini değiştiren Harris, 26 Ekim'de Michigan'da başkan yardımcısı için kampanya yürütecek olan popüler eski first lady Michelle Obama'yı da kampanyasına dahil ediyor.

Reuters/Ipsos anketine göre, yüksek gıda ve kira fiyatlarının Amerikalılar’ı hala endişelendirmesi ve Trump'ın ABD-Meksika sınırını geçen göçmenlerle ilgili korkuları giderek daha aşırı söylemlerle arttırması nedeniyle, Harris'in ulusal çapta Trump'a karşı Eylül sonundaki 7 puanlık farkı sadece 3 puana düştü.

Harris'in Cuma günkü ilk durağı Kent İlçesi, uzun yıllar Cumhuriyetçi eğilimli oldu ve 2016'da Trump, ilçeyi yüzde 3 farkla kazandı. Ancak Biden'ın 2020'de zafer elde ettiği ilçe, son zamanlarda Demokrat Parti eğilimini arttırdı.

Trump'tan yardım yemeğinde iğneleyici yorumlar

Eski Başkan Donald Trump, Perşembe günü New York'ta her yıl düzenlenen Al Smith yardım yemeğinde yaptığı sivri dilli ve zaman zaman sert üslup kullandığı konuşmasında Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğer Demokratlar'a yüklendi.

Alfred E. Smith Anma Vakfı Yemeği, 1928 yılında büyük bir siyasi partiden başkan adayı olan ilk Katolik olan Demokrat Partili eski New York Valisi’nin adını taşıyor.

Etkinlik, 1960 yılında Richard Nixon ve John F. Kennedy'nin birlikte katılmalarından bu yana başkan adayları için bir gelenek haline geldi.

Trump, konuşmasında Harris'i, Wisconsin'de kampanya yürütürken, başkanlık geleneğinden koparak yemeğe katılmama kararı nedeniyle defalarca eleştirdi.

Harris'in daha önceden kaydettiği bir video ekranda gösterildi. Ancak Trump, Harris'in yemeğe bizzat katılmamasını “son derece saygısızca” şeklinde nitelendirdi.

“Başkan Yardımcısı Harris'in davetinizi kabul etmesini gerçekten istiyorsanız, sanırım ona fonların Minneapolis'teki yağmacıları ve isyancıları kurtarmak için kullanılacağını söylemeliydiniz ve o da burada olurdu, garanti” diyen Trump, Katolikler'i kendisine oy vermeye çağırdı.

Trump, “Benim burada olduğumu ve onun olmadığını hatırlasanız iyi edersiniz” dedi.

Katolik hayır kurumları için milyonlarca dolar bağış toplanan yemek, geleneksel olarak her iki partiden adaylara, seçimin son düzlüğünde bir geceliğine de olsa, birbirlerine şakayla karışık sataşma, kendileriyle dalga geçme ve anlaşabildiklerini ya da en azından anlaşmış gibi yapabildiklerini gösterme fırsatı sunuyor.

Al Smith yemeği, genellikle iki adayın seçim gününden önce aynı sahneyi paylaştıkları son zaman oluyor.

Konuşmasında gülüşmelere yol açan birkaç espri yapan Trump, Harris ve Başkan Joe Biden'ın akli dengelerini de sorguladı, Harris'in eşi Doug Emhoff'un önceki evliliği sırasında yaşadığı evlilik dışı ilişki hakkında yorumda bulundu ve transseksüel kadınlarla ilgili, kampanya sürecinde trans sporcularla sık sık alay etmesini hatırlatan bir şaka yaptı.

Cumhuriyetçi aday Trump'ın konuşmasını Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer da dinledi.
Cumhuriyetçi aday Trump'ın konuşmasını Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer da dinledi.

Başkan Biden'ın “zar zor konuşabildiğini, iki tutarlı cümleyi zar zor biraraya getirebildiğini, bir çocuğun zihinsel yetilerine sahip gibi göründüğünü” söyleyen Trump, “Bu kişi hiçbir şey yapamayan, hiçbir şekilde zekası olmayan biri” dedi.

Harris, yemek için kaydettiği videoda komedyen ve aktris Molly Shannon ile birlikte yer aldı. Shannon, komedi programı Saturday Night Live'da oynadığı garip Katolik kız öğrenci Mary Katherine Gallagher karakterini yeniden canlandırdı.

Harris ayrıca videoda Katolikler’le alay etmenin “Detroit'te Detroit'i eleştirmek gibi” olacağını söyleyerek Michigan'da yaptığı yorumlar nedeniyle Trump'la dalga geçti.

Harris'in kampanyası daha önce, seçim gününe üç haftadan az bir süre kala, yemeğe katılmak için Demokrat seçmenin ağırlıkta olduğu New York'a gitmek yerine, seçimi belirleyecek olan kritik eyaletlerde mümkün olduğunca çok kampanya yapmak istediklerini söylemişti.

Harris'in ekibi, yemeğin organizatörlerine, kazanması halinde kendisinin yemeğe başkan olarak katılmaya istekli olduğunu söyledi.

Melania Trump da yemeğe katıldı

Trump'a Al Smith yemeğinde, kampanya sürecinde pek sık görünmeyen eşi Melania da eşlik etti.

Yemeğe Trump'ın müttefikleri ve düşmanlarından oluşan çok sayıda isim katıldı. Bunlar arasında Trump ve şirketine dolandırıcılık davası açan New York Başsavcısı Letitia James de vardı.

Demokratlar'ın başkan adaylığı teklifini geri çektikten sonra Trump'ı destekleyen Robert F. Kennedy Jr. de yemeğe eşi Cheryl Hines ile birlikte katıldı.

Hakkında yolsuzluk suçlamalarıyla dava açılan New York Belediye Başkanı Eric Adams ve diğer üst düzey belediye yetkililerinin yanısıra iş dünyası liderleri, spor ve medya dünyasından isimler de yemekteydi.

Kuzey Carolina'da seçmenler, erken oy kullanmaya başladı

Kuzey Carolina eyaletinin dağlık batı kesiminde yaşayanlar Helene Kasırgası'nın yıkıcı etkisinden sonra toparlanmaya çalışırken, erken oy kullanma sürecinin ilk gününde sandık başına gidenlerin sayısı 2020'ye göre daha fazlaydı.

Eyalet Seçim Kurulu Cuma günü yaptığı açıklamada, Ekim 2020'deki ilk günde 348 bin 599 kişiye kıyasla Perşembe günü eyalet çapında 400'den fazla erken oy kullanma merkezinde 353 bin 166 kişinin oy kullandığını bildirdi.

Kuzey Carolina'nın nüfusu ve kayıtlı seçmen sayısı artmaya devam ediyor. Seçim Kurulu verilerine göre, eyaletteki mevcut kayıtlı seçmen sayısının oranı olarak Perşembe günkü toplam, dört yıl önceki seçmen oranına kıyasla biraz daha düşüktü.

Kuzey Carolina'da bazı seçim merkezlerinde, erken oy vermek için kuyruk oluştu.
Kuzey Carolina'da bazı seçim merkezlerinde, erken oy vermek için kuyruk oluştu.

Perşembe günkü rakam, eyaletteki 7 milyon 780 bin seçmenin yüzde 4,54'ünü oluştururken, 2020'nin ilk gün rakamı o zamanki 7 milyon 290 bin kayıtlı seçmenin yüzde 4,78'iydi.

Kuzey Carolina'da 100 ilçenin tamamında 2 Kasım'a kadar devam edecek olan erken oy kullanma dönemi seçmenler arasında çok popüler. 2020 genel seçimlerinde 3,6 milyondan fazla oy, yani tüm oyların yüzde 65'i, erken oy kullanma sürecinde atılmıştı.

Posta yoluyla atılan oylarsa Helene Kasırgası'nın eyalete ulaşmasından birkaç gün önce başlamıştı. Seçim Kurulu, Perşembe gününe kadar eyalet içi, askeri ve denizaşırı seçmenlerden, 75 binden fazla oy pusulası alındığını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG