Yunanistan, Türkiye’den potansiyel sığınmacıları ülkeye sokan insan kaçakçılarına karşı daha sert önlem almasını istemeyi planlıyor.
AFP’ye isminin saklı kalması koşuluyla konuşan üst düzey bir Yunan yetkili, "Göçmen kaçakçıları konusunda yaptıklarımız yeterli değil. Konuyu Avrupalı partnerlerimizle ve Türk komşularımızla gündeme getiriyoruz" dedi.
Yunanistan Göç Bakanlığı yetkilisi, "Türkiye ile arttırmayı planladığımız işbirliği, kaçakçılık şebekelerine karşı mücadeleye odaklanacak" diye ekledi.
Yunanistan Göç Bakanı Nikos Panagiotopoulos'un konuyu Kasım ayında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüşmesi bekleniyor.
Bakanlık verilerine göre, yılın ilk dokuz ayında çoğu Türkiye'den olmak üzere 37 binden fazla sığınmacı Yunanistan'a giriş yaptı.
Yıl sonuna kadar Yunanistan’a varanların sayısının 50 bine ulaşması bekleniyor.
Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki yoksulluktan veya savaştan kaçan insanların Avrupa Birliği'ne girmeye çalıştığı başlıca ülkelerden biri olan Yunanistan açıklarında, sığınmacı adayları sıklıkla felaketlerle karşılaşıyor.
Son günlerde göçmen teknelerinin batması sonucu çok sayıda kişi boğularak hayatını kaybetti.
Yunan hükümet yetkilileri, iltica talepleri değerlendirilirken yaklaşık 50 bin sığınmacıya evsahipliği yapabilecek kapasitedeki ülke kamplarında şu anda herhangi bir baskı olmadığını vurguluyor.
Öte yandan ülkedeki iki yeni önemli tesis engellerle karşı karşıya.
AB, 2021 yılında Ege'deki Midilli ve Sakız adalarında yeni kamplar inşa edilmesi için Yunan hükümetine 155 milyon Euro (167 milyon dolar) verdi.
Ancak her iki proje üzerindeki çalışmalar yerel tepkiler nedeniyle aksadı.
Bakanlık yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Sakız Adası'nda planın tamamen iptal edilmesi gerekebileceğini söyledi.
Bu arada Midilli'de, neredeyse tamamlanmak üzere olan yeni kampa doğru giden, bozulmamış bir ormanın içinden geçen yolun genişletilmesi konusunda devam eden bir anlaşmazlık yaşanıyor.
Forum