Erişilebilirlik

CHP Genel Başkanı Özel Diyarbakır'da: “Kürtler’in yaşadığı sorunlar bir kişinin Meclis’te konuşmasıyla çözülmez”


CHP Genel Başkanı Özel, Diyarbakır'da kadın sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle biraraya geldi.
CHP Genel Başkanı Özel, Diyarbakır'da kadın sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle biraraya geldi.

Doğu ve Güneydoğu turu kapsamında Diyarbakır’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği Öcalan’ın TBMM’de konuşmasına ilişkin, “Kürtler’in yaşadığı sorunlar bir kişinin mecliste konuşmasıyla çözülmez” dedi.

Özel gezisinin ilk durağında, Diyarbakır’da kadın sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle biraraya geldi.

CHP Genel Başkanı Diyarbakır'da: “Kürtler’in yaşadığı sorunlar bir kişinin Meclis’te konuşmasıyla çözülmez”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Toplantının ardından yaptığı açıklamada Özel, yılın ilk 10 ayında 320 kadını öldürüldüğüne dikkat çekerek, “Kadın cinayetlerinin kar topu gibi artarak devam ettiğinin, tüm mücadeleye, iyi niyetli çabalara rağmen içerdiği sistematik sorunlar yüzünden bu noktaya geldiğinin altını çizmek isterim” dedi

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin dünkü konuşmasında gündeme getirdiği konulara değinen Özel, “Kürt’ün sorununun olup olmadığına Kürtler karar verir. Devlet karar veremez" diye konuştu.

Bahçeli dün grup toplantısında, "Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" demişti.

"CHP barışa giden her adımı önemsiyor ve engel olmayacak"

Özgür Özel, CHP’nin barış için atılacak her adımı destekleyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Biz meseleye şuradan bakıyoruz. Eğer Sayın Bahçeli'nin söylediği söz, bir kişinin özgürlüğü, bir kişiye af, ona verilecek bir kürsü, oradan söylenecek bir söz, laf olacak bir örgüt ve her şey tamamsa maalesef hiçbir şey tamam değildir o anlamda. Son söyleyeceğimi baştan bir kez daha söyleyeyim. CHP barışa giden, annelerin gözünün yaşını durdurmaya, gözyaşı dökmesini durdurmaya yönelik olan, şehit gelmesine, çatışmalar olmasına ve Türkiye’nin gelişimine engel olan bu sürecin tamamlanması, bitmesi, ortadan kalkması için, terörün durması, terör örgütünün ortadan kalkması için, Türkiye’nin 86 milyon birden barış içinde kucaklaşabilmesi için atılacak her adımı önemsiyor ve engel olmayacak. Kimin sözü varsa da kıymetlidir, söylesin. Ama 'Türkiye’de Kürt sorunu yoktur’ denmesin. Bir sorun vardır. Onu da birisi konuşunca bitecektir.”

Kürt sorununun varlığının inkâr edilmesinin Türkiye'deki 26 milyon Kürt’ün yok sayıldığını anlamına geldiğini belirten CHP lideri, “O zaman aslında iyi bir şey yapayım derken, hepimizi çok daha kötü bir şeye razı etmeye çalışıyorsunuz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Kürt sorunu vardır ve tam da şuradadır Kürt sorunu. Kürt’ün sorununun olup olmadığına Kürtler karar verir. Devlet karar veremez. Büyük devlet karar vermiş, küçük devlet de dün ilan etmiş gibi görünüyor. Onların demesiyle Kürt sorunu bitmez. Aksine, onlar böyle dedikçe derinleşir. O yüzden Kürtler’in sorunları Kürtler ‘sorunum kalmadı’ diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir” dedi.


Özel, olası bir çözüm sürecinin dikkatle yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bir kez daha, bir süreç yürütülmesi, bir kez daha bir umut ve bir kez daha başarısızlık geçen sefer ne acılar yaşattıysa çok daha fazlasını yaşatabilir. Bu sebeple son derece dikkatli olmak durumundayız. Ve Kürtler’in yaşadığı sorunların sadece bir kişinin Meclis'te konuşmasıyla değil, 86 milyonun temsilcilerinin parlamentoda oturmasıyla, konuşmasıyla, demokratik siyasetin önünün açılmasıyla ve kurulacak masaya 86 milyon oturmasıyla çözülebilecektir” şeklinde konuştu.

“Cumhur İttifakı Kürtler’in sorunlarını göremiyor”

Özel, Cumhur İttifakı’nın Kürtler’in sorunlarını görmediğini savunarak, yeni sürecin riskler barındırdığı uyarısı yaptı.

Erdoğan’ın sorununun çözülmesi amacıyla bir süreç yürütüldüğüne ilişkin endişelerin bertaraf edilmesi gerektiğini ifade eden Özel, “Bir yandan 'Bir sorununu çözeceğiz' derken hangi sorunun çözülmeye çalışıldığı konusunda derin şüpheler vardır. Kürt sorununu yok sayıp, bir sorununu çözenlerin, Erdoğan sorununu çözmek üzere bir süreç yürüttüklerine ilişkin endişeler hızla bertaraf edilmelidir” dedi

Özel yeni anayasa çalışmalarına neden katılmadıklarını “biz anayasa çiğneyenlerle anayasa yapmayız” açıklamasıyla gerekçelendirerek, şunları söyledi:

“CHP olarak da daha önce farklı vesilelerle kamuoyu önünde açık biçimde, Meclis Başkanı ağzıyla, Sayın Erdoğan’ın çağrısıyla, sivil anayasa söylemiyle davet edildiğimiz anayasa masasına oturmadık. Mevcut anayasaya harfiyen uyulmadıkça ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılma gibi bir somut örneği de bir kez daha hatırlatayım, bütün antidemokratik tavırlardan vazgeçilmedikçe, Anayasa Mahkemesi kararları, AİHM kararları kabul edilmedikçe, yani anayasanın en ufak virgülüne kadar tam sadakat gösterilmedikçe biz anayasa çiğneyenlerle bir anayasa yapmayız. Bu yüzden, 'Öyle yaptık olmadı, böyle yaptık olmadı. CHP Kürt sorununa duyarlı, o sorunu çözecekmiş gibi yapıp, CHP'yi masaya böyle sokabilir miyiz?' diyorsa, niyet buysa, biz oyuna gelmeyiz. Ama sizin niyetiniz demokrasi ise bu işin bütün aşamalarında samimiyetle oluruz. Bir tek şeye itiraz ederiz, samimiyetsizliğe itiraz ederiz. Sonuç olarak kapalı kapılar ardında ‘biz yaptık oldu’ diyen anlayışı değil, Kürtler’in yaşadığı sorunları gören, çözme iradesi gösteren, önerileri ortaya koyan ve zemini 86 milyonun temsilcilerinin olduğu Meclis'te kuran bir anlayışı savunuyoruz. Bu ülkede yaşayan herkesin Türkler’in de Kürtler’in de geleceği yalnızca sivil, demokratik siyasetten geçer, doğru yol budur. Biz bu noktada üzerimize düşen ne varsa bunu yapacağız.”

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG