Erişilebilirlik

İki ülkede artan şiddet olayları sonrası Türkiye Suriye ile sınır kapılarını kapattı


Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Suriye ile sınır kapılarını kapattığını söyledi.
Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Suriye ile sınır kapılarını kapattığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Suriyeli bir muhalif kaynak ve bölge sakinleri, Türkiye’nin Salı günü Suriye’nin kuzeybatısına açılan sınır kapılarından geçişleri kapattığını söyledi.

Sınır kapılarının kapatılması, Türkiye’de Suriyeliler’e yönelik artan şiddet olaylarına öfkelenen kuzeybatı Suriye’deki Suriyeliler’in Türk askerlerine saldırması sonrası gerçekleşti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Pazar günü geç saatlerde başlayan huzursuzluk nedeniyle polisin, ülke genelinde Suriyeliler’i hedef alan saldırılara karışan 474 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı.

Suriyeli bir adamın, akrabası olan bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu yönündeki sosyal medya haberlerinin ardından, Kayseri'de Suriyeliler’e ait mülkler ve araçlar tahrip edildi ve ateşe verildi. Yerlikaya, olayın araştırıldığını söyledi.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın açıklamasına göre, yaşanan şiddet olayları Hatay, Gaziantep, Konya, Bursa ve İstanbul'un bir ilçesine yayıldı. Sosyal medyada yer alan haberlere göre, saldırılar sonucu Suriyeliler’den bazıları yaralandı.

Bu olayların ardından yüzlerce Suriyeli, isyancıların kontrolündeki kuzeybatı Suriye’deki birçok kasabada sokaklara çıktı.

Türkiye, bu bölgede binlerce askerini bulundurarak Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın bölgede kontrolü ele geçirmesini engelleyen bir etki alanı oluşturdu.

Bir sınır yetkilisi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Pazartesi günü geç saatlerde Türkiye'nin, Suriye’nun kuzeyindeki olaylara yanıt olarak, Bab el Hava sınır kapısını, Bab el Selam ve diğer küçük geçiş noktalarını bir sonraki duyuruya kadar kapattığını söyledi.

Bab el Hava, 3 milyondan fazla nüfusa evsahipliği yapan bölgenin ana ticaret ve yolcu geçiş kapısı olarak biliniyor.

Suriye'nin Türkiye ile sınırında bulunan Afrin şehri, en şiddetli çatışmalara sahne olan kent oldu.

Afrin’de silahlı protestocularla Türk askerleri arasında çıkan çatışmada en az dört kişi öldü.

Diğer yerlerde ise sivillerin birçok kasabadaki Türk konvoylarına taş attığı ve Türk bayrağını yırttığı çatışmalar yaşandı. Bazı bölgelerde ise, silahlı çatışmalar meydana geldi.

AFP’de yer alan habere göre, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), kuzeybatı Suriye’de yedi protestocunun öldüğünü duyurdu.

SOHR, "Türk güçlerinin bulunduğu bölgeleri koruyan kişilerle karşılıklı açılan ateş sonucu yedi protestocu öldürüldü" açıklamasını yaptı.

Suriye içinde kaynakları olan İngiltere merkezli gözlemci örgüt SOHR, Afrin şehrinde altı kişinin, Cerablus'ta ise bir kişinin öldürüldüğünü belirtti.

SOHR’un açıklamasında öldürülen protestocuların silahlı olup olmadığı belirtilmedi.

Suriye'nin kuzeyinde bulunan bir sağlık yetkilisi de AFP'ye şiddet olaylarında yedi kişinin öldüğünü söyledi.

Bölgedeki AFP muhabiri ve SOHR, protestoların Türkiye’nin kontrolündeki bölgeye yakın ve isyancıların elinde bulunan İdlib bölgesine de yayıldığını kaydetti.

AP’de yer alan habere göre, Türkiye'nin desteklediği silahlı Suriyeli muhalif gruplardan oluşan bir koalisyon olan Suriye Milli Ordusu, kuzeybatı Suriye’de yaşayanlara, "kurumlarımızı sabote etmeye çalışan isyancıların tuzağına düşmekten kaçınmaları" çağrısında bulundu.

El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir el Şam grubunun bölgedeki “kurtuluş hükümeti”, Türkiye'yi “Suriyeli mültecileri koruma konusunda hukuki ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmeye” çağıran bir bildiri yayınladı.

AP’nin haberine göre, Ankara ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat arasında, yakınlaşma işaretleriyle bağlantılı olarak Suriye’de muhaliflerin elindeki bölgelerde gerginlikler artıyor.

Habere göre, Ankara ve Şam arasındaki normalleşme planları, Esat hükümetinin elindeki bölgeler ile Halep’te Türkiye destekli muhalif güçlerin elinde bulunan bölgeler arasında bir geçiş noktası açmayı da içeriyor.

Çok sayıda Türk yetkili Suriye'deki huzursuzluğu "provokasyon" olarak tanımladı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Kayseri'de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki Suriye karşıtı saldırılardan siyasi muhalefeti sorumlu tuttu.

Erdoğan muhalefeti, herhangi bir kanıt göstermeden, 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin bulunduğu ülkede ırkçılığı körüklemekle suçladı.

Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Toplumda yabancı düşmanlığı ve sığınmacı nefretini körükleyerek hiçbir yere varılamaz" dedi.

Erdoğan geçen Cuma günü ikili ilişkilerin onarılmasına yardımcı olması için Esat'la bir görüşmenin mümkün olduğunu söylemişti.

Türkiye, 2011 Suriye iç savaşının ardından Suriye ile bağlarını kopardı ve Esat'ı devirmek isteyen isyancılara destek verdi.

Bu haberde Reuters, AFP ve AP haber ajanslarından yararlanılmıştır.

Forum

XS
SM
MD
LG