Erişilebilirlik

Erdoğan: “Suriye ile diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok”


Erdoğan, “Suriye ile diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok" dedi.
Erdoğan, “Suriye ile diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin uzun süredir diplomatik ilişkilerinin olmadığı Suriye ile yeniden ilişkilerin kurulabileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan, “Suriye ile diplomatik ilişkiler kurulmaması için hiçbir sebep yok” dedi.

İstanbul’da Cuma namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan’a, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın “Suriye’nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye amaçlayan tüm girişimleri geliştirmeye açık olduğu” açıklaması hatırlatıldı ve “Türkiye ile Suriye arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulur mu?” sorusu soruldu.

Soruya “Kurulmaması için hiçbir sebep” yok yanıtını veren Erdoğan, "Suriye'yle bu ilişkileri geliştirmekte geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Suriye'nin de içişlerine karışmak gibi bir derdimiz, bir hedefimiz asla olamaz. Çünkü Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur" diye konuştu.

Geçmişte Suriye ile ilişkilerin canlı tutulduğunu ifade eden Erdoğan, "Ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz Sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi de bir derdimiz asla yok" dedi.

Esat ne demişti?

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat dün Rusya Cumhurbaşkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve beraberindeki heyetin Şam'daki kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğunu söyledi.

Esat, "Suriye, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine, bu sürecin egemenliğine saygı ve Suriye devletinin egemenliğini tüm ülke toprakları üzerinde yeniden tesis etme arzusuna dayanması halinde olumlu yaklaşmaktadır" dedi.

Türkiye Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından Esat'ı devirmek isteyen muhaliflere destek verdi. Ankara Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın Suriye kolu olan YPG'ye yönelik sınırötesi harekat düzenlemişti.

Suriyeli yetkililer, Şam ve Ankara arasında ilişkilerin normalleşmesinin ancak Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısında bulunan askerlerini çekmesi halinde mümkün olacağını söylemişti.

2023 yılı Nisan ayında İran, Rusya, Suriye ve Türkiye'nin savunma bakanları ve istihbarat yetkilileri Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin yeniden inşasına yönelik çabalar kapsamında biraraya gelmişti.

CHP'li Uzgel'den tepki: "Türkiye'nin ihtiyacı olan kişisel değil, kurumsal dış politikadır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına CHP'den tepki geldi. CHP'nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. İlhan Uzgel sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak Erdoğan'ı eleştirdi.

Erdoğan'ı dış politika sürecinden ciddiyete davet eden Uzgel, "Türkiye'nin ihtiyacı olan ailece tatil değil komşularının içişlerine karışmayan, rejim devirme çabasına girmeyen, kişisel değil, kurumsal yürütülen bir dış politikadır. Suriye sayenizde Türkiye tarihinin en karmaşık, en zor dış politika ve güvenlik sorununa dönüşmüştür. Bunu düzeltmenin yolu bu komşumuzla normalleşmedir" diye yazdı.

"Herhangi bir suistimale fırsat vermeyi asla düşünmüyoruz"

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bu hafta yaptığı görüşme de soruldu.

Cumhur İttifakı’nın önemli bir temsilcisi olarak Devlet Bahçeli ile uzun süredir çalışmalar ve görüşmeler yürüttüklerini kaydederek, şunları kaydetti:

“Bu görüşmelerimizi ara vermeden devam ettirdik ve devam ettireceğiz. Burada herhangi bir suistimale fırsat vermeyi asla düşünmüyoruz ve söz konusu değil. Yine Devlet Bey’le şu anda siyasi gelişiminde neler var, neler oluyor, ne gibi tedbirler almamız gerekir bunların değerlendirmesini yaptık, bunları görüştük. Her görüşmemizde de nereden bakarsanız 1 saat civarında bu değerlendirmeleri yapıyoruz. Bunlar çerçevesinde de gerek MHP, gerek AK Parti olarak adımlarımızı atıyoruz."

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG